• Останні
  • У тренді
AD_4nXcphudXTpn-Ip0tPyqut4wXP63z8tdrjzJNkVjqBJAYgyhbMYCkIP238hcLoEj8vST0MKBdV-WCqPDo48eOHaiVxf9Y8sRkDMFY4W8ykLi7zRGDZKrmc-JsYp58CxPDO3byS-HI6yR43Fq8kH9m6aHgGFE?key=-qQ8wfCNdJNW6FAUa2JMMQ

Чи є ніж сантоку альтернативою кухарському ножу?

29.10.2024
Заступник начальника Тернопільської ОВА Тарас Пастух зустрівся із родинами зниклих безвісти та полонених військовослужбовців

Заступник начальника Тернопільської ОВА Тарас Пастух зустрівся із родинами зниклих безвісти та полонених військовослужбовців

04.09.2025
Закриття малокомплектних шкіл на Тернопільщині: загроза селу чи помилка влади

У Чортківському районі реорганізували 22 малокомплектні школи

04.09.2025
У Тернополі зафіксували температурний рекорд

У Тернополі зафіксували температурний рекорд

04.09.2025
У Тернополі мобілізували диякона кафедрального собору УПЦ

У Тернополі мобілізували диякона кафедрального собору УПЦ

04.09.2025
введено тимчасове обмеження руху великовагового транспорту

На Тернопільщині введено обмеження руху великовагового транспорту через спеку

04.09.2025
«Опілля» з нами постійно: «Вікінги» розповіли, як броварня підтримує ампфутбольну команду

«Опілля» з нами постійно: «Вікінги» розповіли, як броварня підтримує ампфутбольну команду

04.09.2025
Чортків і Сатанів стали містами-побратимами: підписано угоду про партнерство

Чортків і Сатанів стали містами-побратимами: підписано угоду про партнерство

04.09.2025
Теодор Мартинюк отримав відзнаку

Бригада “Едельвейс” відзначила митрополита Теодора Мартинюка нагрудним хрестом

04.09.2025
Чортків відзначив 503-й День народження

Чортків відзначив 503-й День народження

04.09.2025
Олена Підгрушна стала мамою

Тернопільська біатлоністка Олена Підгрушна поділилася першими фото з сином

04.09.2025
турнір з футболу серед ветеранів віком 50+

У Підгайцях проведуть турнір ветеранів футболу на честь засновника Ниви Івана Потупи

04.09.2025
Ігор Пальчак

У Саранчуківській громаді на Тернопільщині підтвердили загибель захисника Ігоря Пальчака

04.09.2025
П’ятниця, 5 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Чи є ніж сантоку альтернативою кухарському ножу?

Опубліковано Газета Місто
29.10.2024

Якщо ви шукаєте універсальний ніж для кухні, то двома найбільш популярними варіантами є класичний кухарський ніж у західному стилі та японський ніж сантоку. Обидва ці ножі дійсно багатофункціональні та використовуються для виконання широкого спектра кулінарних задач. Оскільки обидва ножі дозволяють швидко та зручно нарізати, шинкувати і подрібнювати продукти, їх часто вибирають у якості основного як професійні шеф-кухарі, так і аматори.

AD_4nXcphudXTpn-Ip0tPyqut4wXP63z8tdrjzJNkVjqBJAYgyhbMYCkIP238hcLoEj8vST0MKBdV-WCqPDo48eOHaiVxf9Y8sRkDMFY4W8ykLi7zRGDZKrmc-JsYp58CxPDO3byS-HI6yR43Fq8kH9m6aHgGFE?key=-qQ8wfCNdJNW6FAUa2JMMQ

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Кривава різанина у Почаєві: смерть 54-річного мешканця Лановецької громади настала в результаті ударів в різні частини тіла

Різанина у Тернополі: на Тарнавського неповнолітній накинувся з ножем на сусіда

04.09.2025
Після пиятики — ніж у живіт: 65-річного чоловіка судитимуть за тяжке поранення

Після пиятики — ніж у живіт: 65-річного чоловіка судитимуть за тяжке поранення

07.05.2025

Обидва ножі зазвичай мають широке гостре лезо, яке забезпечує ефективне нарізання овочів, фруктів, м’яса та інших інгредієнтів. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включаючи титанові сплави та  кераміку. Хоча більшість кухарів віддають перевагу традиційним сталевим лезам за їхню довговічність та міцність.

Що стосується руків’я, то і сучасні кухарські ножі, і сучасні сантоку часто зустрічаються з руківями самих різних форм, та виробляються із самих різних матеріалів на кшталт деревини, пластику чи нержавіючої сталі.

Все це забезпечує вам дійсно великий вибір. Ви легко зможете вибрати та купити сантоку або шеф-ніж, який сподобається та підійде саме вам.

Відмінності між кухарським ножем і сантоку

Попри схожість у функціях, ці ножі мають кілька суттєвих відмінностей у конструкції, які впливають на спосіб їх використання та результати, які вони дають.

Форма леза

Кухарський ніж зазвичай має вигнуте лезо, що дозволяє використовувати “гойдалкову” техніку нарізання.

Ніж Santoku, навпаки, має більш пряме лезо, що вимагає іншої техніки – “підйом-відрив”. Це означає, що рухи при нарізанні Santoku будуть більш вертикальними, що дещо зручніше для більшості кухарів-аматорів.

Розмір

Кухарський ніж, як правило, трохи більший за сантоку. Його стандартна довжина становить близько 20 см (інколи більше), тоді як довжина леза сантоку зазвичай становить близько 16-18 см (інколи менше).

Це робить сантоку трохи легшим і маневреним, що може бути перевагою під час роботи на маленькій кухні.

Також сантоку куди простіший у використанні і краще підходить новачкам.

Вага

Кухарський ніж зазвичай важчий, що допомагає при нарізанні великих шматків або жорстких продуктів.

Ніж сантоку легший, тому з ним зручніше працювати протягом тривалого часу без відчуття втоми в руках.

Відмінність технік різання

Можна сказати, що сантоку є легким універсальним різаком із широким та прямим лезом. На відміну від шеф-ножа, який має довге та вигнуте лезо, сантоку відрізняється закругленим “носом” і прямою формою ріжучої кромки. Його кінчиком не колють, а прорізають. Але робити це можливо з великою точністю.

З шеф-ножем все інакше. Коли профі ріжуть цим кухарським ножем, вони використовують особливу техніку розгойдування ножа на вигнутій ріжучій кромці. Таким чином кухарський ніж перетворяється на щось середнє між великими ножицями та своєрідною маленькою гільйотиною. Ефективність та швидкість нарізання помітно зростають. Але техніці цій треба спочатку навчитися.

Шеф-ніж також гарно підходить для нарізання скибочками, кубіками, соломкою або подрібнення фруктів, овочів, м’яса та горіхів. Різних варіантів та способів використання його дійсно багато.

Натомість ніж сантоку потребує чітких рубаючих рухів вгору-вниз. Це робить його чудовим для точного і швидкого нарізання на скибочки або подрібнення, зокрема для овочів та м’яких продуктів.

Походження

Кухарський ніж виник у Західній Європі, зокрема у Франції та Німеччині. Навіть відрізняють німецький та французський типи шеф-ножів.

Німецький шеф-ніж більш масивний та широкий. Його лезо має помітний вигин. Цим типом ножа добре різати та рубати великі шмати мяса та великі товстокорі овочі (великі кочани капусти, гарбузи, патисони).

Французский тип шеф-ножа дещо вужчий та пряміший, з чітко направленим вперед вістрям. Ним добре робити точні розрізи та проколи.

Читайте нас в Google News

Ну а сантоку – це класичний японський інструмент, призначений для універсального використання в приготуванні страв японської кухні. Але в наш час цей тип ножа так поширився світом, що знайшов своє місце на кухнях фактично усіх континентів.

Висновки

Зважаючи на ці особливості, вибір між кухарським ножем і сантоку залежить від ваших уподобань та стилю готування.

Якщо вам потрібен професіональний універсальний ніж для оброблення великих шматків мяса, великих овочів, і інших складних завдань, кухарський шеф-ніж буде для вас гарним вибором.

Якщо ж вам потрібен легший і простіший у використанні ніж для точних розрізів, нарізання великої кількості зелені, морепродуктів, сиру (і не тільки), сантоку стане для вас чудовою альтернативою шеф-ножу. Його пряме, коротше лезо дозволяє нарізати тонкі скибочки і здійснювати точні рухи.

Однак важливо пам’ятати, що ніж сантоку має більш тонке та легке лезо, яке не підходить для різання та рубання дуже твердих предметів, таких як кістки або заморожені продукти. Хоч сантоку і дещо схожий на маленький сікач, насправді це все ж таки – гарний та зручний ніж-різак.

Джерело – https://grossman.com.ua

Теги: кухнініжніж сантокууніверсальний ніж
Share7ShareSend

Пов'язані публікації

У Микулинецькій громаді донька ножем поранила батька в спину

У Микулинецькій громаді донька ножем поранила батька в спину

08.04.2025
На Кременеччині під час застілля пенсіонер зарізав гостя

На Кременеччині під час застілля пенсіонер зарізав гостя

10.03.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • На Підгаєччині чоловік проломив братові голову шматком шиферу 04.09.2025
  • На фронті загинув захисник Ігор Пальчак із Саранчуківської громади 04.09.2025
  • Збаразька громада презентувала свою діяльність у Європейському парламенті 04.09.2025
  • У Тернополі мобілізували диякона кафедрального собору УПЦ 04.09.2025
  • Наталія Курник створює натуральну красу через макіяж 04.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.