• Останні
  • У тренді
AD_4nXcphudXTpn-Ip0tPyqut4wXP63z8tdrjzJNkVjqBJAYgyhbMYCkIP238hcLoEj8vST0MKBdV-WCqPDo48eOHaiVxf9Y8sRkDMFY4W8ykLi7zRGDZKrmc-JsYp58CxPDO3byS-HI6yR43Fq8kH9m6aHgGFE?key=-qQ8wfCNdJNW6FAUa2JMMQ

Чи є ніж сантоку альтернативою кухарському ножу?

29.10.2024
Тернополянин Дмитро Підручний пропустить найближчі старти Кубка світу з біатлону

Відомий тернополянин представляє Україну на новому престижному біатлонному фестивалі

19.10.2025
Тернополян закликають економно споживати газ

Тернополян закликають економно споживати газ

19.10.2025
бо на дрони

Вже 100 закладів приєдналося до кампанії “Смачно, бо на дрони!”

19.10.2025
Вaжливa інформaція щодо енергопостaчaння у Тернополі від міського голови

Графік аварійного відключення від “Тернопільобленерго” розподіляє споживачів на 10 черг

18.10.2025
В ТРЦ “Подоляни” відбувся інтерaктивний зaхід з нaвчaння тa відпрaцювaння нaвичок серцево-легеневої реaнімaції

В ТРЦ “Подоляни” відбувся інтерaктивний зaхід з нaвчaння тa відпрaцювaння нaвичок серцево-легеневої реaнімaції

18.10.2025
У Тернополі поліцейські врятували жінку, яка бігала по проїжджій частині дороги

У Тернополі поліцейські врятували жінку, яка бігала по проїжджій частині дороги

18.10.2025
Пацики

У Тернополі відбулася прем’єра документального фільму «Пацики» про шістьох бійців із підрозділу «T-company»

18.10.2025
День першокурсника

У Тернопільському коледжі відзначили День першокурсника

18.10.2025
Юрій Вітяк

Викладач ТНПУ Юрій Вітяк отримав Подяку Прем’єр-міністерки України за розвиток українського кіно

18.10.2025
розпочинається опалювальний період

У Тернополі стартує опалювальний сезон

18.10.2025
затримали громадянина

На автозаправці біля Тернополя бразилець убив свого знайомого

18.10.2025
Тернопільська обласна профспілка учасників бойових дій та військовослужбовців

У Тернополі профспілка ветеранів засудила примус і побиття цивільних при виконанні мобзавдань

18.10.2025
Неділя, 19 Жовтня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Чи є ніж сантоку альтернативою кухарському ножу?

Опубліковано Газета Місто
29.10.2024

Якщо ви шукаєте універсальний ніж для кухні, то двома найбільш популярними варіантами є класичний кухарський ніж у західному стилі та японський ніж сантоку. Обидва ці ножі дійсно багатофункціональні та використовуються для виконання широкого спектра кулінарних задач. Оскільки обидва ножі дозволяють швидко та зручно нарізати, шинкувати і подрібнювати продукти, їх часто вибирають у якості основного як професійні шеф-кухарі, так і аматори.

AD_4nXcphudXTpn-Ip0tPyqut4wXP63z8tdrjzJNkVjqBJAYgyhbMYCkIP238hcLoEj8vST0MKBdV-WCqPDo48eOHaiVxf9Y8sRkDMFY4W8ykLi7zRGDZKrmc-JsYp58CxPDO3byS-HI6yR43Fq8kH9m6aHgGFE?key=-qQ8wfCNdJNW6FAUa2JMMQ

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Вдарив ножем понад 100 разів – кременчанина засуджено до довічного позбавлення волі за умисне вбивство

За апеляцією прoкурoра, житель Кременця, який у сауні пoранив нoжем трьoх друзів, таки сяде за ґрати на 3 рoки

22.09.2025
Кривава різанина у Почаєві: смерть 54-річного мешканця Лановецької громади настала в результаті ударів в різні частини тіла

Різанина у Тернополі: на Тарнавського неповнолітній накинувся з ножем на сусіда

04.09.2025

Обидва ножі зазвичай мають широке гостре лезо, яке забезпечує ефективне нарізання овочів, фруктів, м’яса та інших інгредієнтів. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включаючи титанові сплави та  кераміку. Хоча більшість кухарів віддають перевагу традиційним сталевим лезам за їхню довговічність та міцність.

Що стосується руків’я, то і сучасні кухарські ножі, і сучасні сантоку часто зустрічаються з руківями самих різних форм, та виробляються із самих різних матеріалів на кшталт деревини, пластику чи нержавіючої сталі.

Все це забезпечує вам дійсно великий вибір. Ви легко зможете вибрати та купити сантоку або шеф-ніж, який сподобається та підійде саме вам.

Відмінності між кухарським ножем і сантоку

Попри схожість у функціях, ці ножі мають кілька суттєвих відмінностей у конструкції, які впливають на спосіб їх використання та результати, які вони дають.

Форма леза

Кухарський ніж зазвичай має вигнуте лезо, що дозволяє використовувати “гойдалкову” техніку нарізання.

Ніж Santoku, навпаки, має більш пряме лезо, що вимагає іншої техніки – “підйом-відрив”. Це означає, що рухи при нарізанні Santoku будуть більш вертикальними, що дещо зручніше для більшості кухарів-аматорів.

Розмір

Кухарський ніж, як правило, трохи більший за сантоку. Його стандартна довжина становить близько 20 см (інколи більше), тоді як довжина леза сантоку зазвичай становить близько 16-18 см (інколи менше).

Це робить сантоку трохи легшим і маневреним, що може бути перевагою під час роботи на маленькій кухні.

Також сантоку куди простіший у використанні і краще підходить новачкам.

Вага

Кухарський ніж зазвичай важчий, що допомагає при нарізанні великих шматків або жорстких продуктів.

Ніж сантоку легший, тому з ним зручніше працювати протягом тривалого часу без відчуття втоми в руках.

Відмінність технік різання

Можна сказати, що сантоку є легким універсальним різаком із широким та прямим лезом. На відміну від шеф-ножа, який має довге та вигнуте лезо, сантоку відрізняється закругленим “носом” і прямою формою ріжучої кромки. Його кінчиком не колють, а прорізають. Але робити це можливо з великою точністю.

З шеф-ножем все інакше. Коли профі ріжуть цим кухарським ножем, вони використовують особливу техніку розгойдування ножа на вигнутій ріжучій кромці. Таким чином кухарський ніж перетворяється на щось середнє між великими ножицями та своєрідною маленькою гільйотиною. Ефективність та швидкість нарізання помітно зростають. Але техніці цій треба спочатку навчитися.

Шеф-ніж також гарно підходить для нарізання скибочками, кубіками, соломкою або подрібнення фруктів, овочів, м’яса та горіхів. Різних варіантів та способів використання його дійсно багато.

Натомість ніж сантоку потребує чітких рубаючих рухів вгору-вниз. Це робить його чудовим для точного і швидкого нарізання на скибочки або подрібнення, зокрема для овочів та м’яких продуктів.

Походження

Кухарський ніж виник у Західній Європі, зокрема у Франції та Німеччині. Навіть відрізняють німецький та французський типи шеф-ножів.

Німецький шеф-ніж більш масивний та широкий. Його лезо має помітний вигин. Цим типом ножа добре різати та рубати великі шмати мяса та великі товстокорі овочі (великі кочани капусти, гарбузи, патисони).

Французский тип шеф-ножа дещо вужчий та пряміший, з чітко направленим вперед вістрям. Ним добре робити точні розрізи та проколи.

Читайте нас в Google News

Ну а сантоку – це класичний японський інструмент, призначений для універсального використання в приготуванні страв японської кухні. Але в наш час цей тип ножа так поширився світом, що знайшов своє місце на кухнях фактично усіх континентів.

Висновки

Зважаючи на ці особливості, вибір між кухарським ножем і сантоку залежить від ваших уподобань та стилю готування.

Якщо вам потрібен професіональний універсальний ніж для оброблення великих шматків мяса, великих овочів, і інших складних завдань, кухарський шеф-ніж буде для вас гарним вибором.

Якщо ж вам потрібен легший і простіший у використанні ніж для точних розрізів, нарізання великої кількості зелені, морепродуктів, сиру (і не тільки), сантоку стане для вас чудовою альтернативою шеф-ножу. Його пряме, коротше лезо дозволяє нарізати тонкі скибочки і здійснювати точні рухи.

Однак важливо пам’ятати, що ніж сантоку має більш тонке та легке лезо, яке не підходить для різання та рубання дуже твердих предметів, таких як кістки або заморожені продукти. Хоч сантоку і дещо схожий на маленький сікач, насправді це все ж таки – гарний та зручний ніж-різак.

Джерело – https://grossman.com.ua

Теги: кухнініжніж сантокууніверсальний ніж
Share7ShareSend

Пов'язані публікації

Після пиятики — ніж у живіт: 65-річного чоловіка судитимуть за тяжке поранення

Після пиятики — ніж у живіт: 65-річного чоловіка судитимуть за тяжке поранення

07.05.2025
У Микулинецькій громаді донька ножем поранила батька в спину

У Микулинецькій громаді донька ножем поранила батька в спину

08.04.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопільська лікарка-гінеколог Катерина Бригадир на обкладинці глянцу 19.10.2025
  • Історія тернопільського військовослужбовця, який робить укриття для артилеристів 19.10.2025
  • У Чорткові загорілася популярна піцерія Mario 18.10.2025
  • Після суботньої зливи на Тернопіль чекає різке похолодання 18.10.2025
  • Тернопільські хірурги взяли участь у конгресі з естетичної та реконструктивної медицини 18.10.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.