Днями на тернопільських ринках побільшало черешень. Продавці кажуть, що сезон цих ягід у розпалі. Однак перед тим, як смакувати, необхідно бути впевненим у їх якості, – кажуть фахівці лабораторії ветсанекспертизи. Оскільки вони виявляли цілі партії фруктів з перевищеним вмістом нітратів.
Продавець Ірина Гой запевняє, що не обробляла ягід ніякою «хімією». Незважаючи на велику кількість дощів, урожай цього року добрий. «Ми взагалі із Заліщик. Продаємо дуже хороші черешні. Перевіряли їх у лабораторії, ніяких шкідливих речовин не виявили. Ягоди дуже смачні. Самі вирощуємо і збираємо».
Допустима кількість нітратів 60 мг. на кілограм фруктів, – кажуть фахівці з ветсанекспертизи. Перевищення норми найчастіше трапляється у ранніх фруктах.
«На ринках найбільше ягід із Закарпаття і Заліщик. Можна стверджувати, що зараз ягоди безпечні. Ми перевіряємо їхню якість щодня.
Останніми днями перевищення норми не траплялося. Проте раніше були цілі партії з перевищеним вмістом нітратів. У кісткових ягодах, зазвичай, менше нітратів, в полуницях трохи більше. Зараз відзначаємо 16-18 мг. нітратів на кілограм ягоди», – розповідає спеціаліст з ветсанекспертизи Наталя Остапів.
Також експерти додають: зазвичай перевищений вміст нітратів в овочах і фруктах, привезених із-за кордону.
За матерілами сайту zz.te.ua
Обговорення