• Останні
  • У тренді
Кутя по-тернопільськи

Не лише з маком і медом: рецепти куті від тернополян

23.12.2025
На Тернoпільщині викритo привласнення 2,3 млн грн на ремoнті oсвітніх закладів

На Тернoпільщині викритo привласнення 2,3 млн грн на ремoнті oсвітніх закладів

23.12.2025
1000 гривень зимової підтримки дозволили спрямовувати на газові послуги у багатоквартирних будинках

1000 гривень зимової підтримки дозволили спрямовувати на газові послуги у багатоквартирних будинках

23.12.2025
Жителя Тернопільщини судитимуть зa зґвaлтувaння мaлолітньої племінниці

Жителя Тернопільщини судитимуть зa зґвaлтувaння мaлолітньої племінниці

23.12.2025
З чого почати пошук роботи: гайд для тих, хто вагається

З чого почати пошук роботи: гайд для тих, хто вагається

23.12.2025
Тернопільські нацгвардійці провели урок мужності для школярів Лозівської школи

Тернопільські нацгвардійці провели урок мужності для школярів Лозівської школи

23.12.2025
69492a919d76d.webp

Синдром хронічної втоми: як розпізнати та які процедури допомагають найшвидше відновитись

23.12.2025
основні нововведення

Новий 2026 рік: які зарплати, виплати та ціни чекають українців з 1 січня

23.12.2025
24 грудня

Графік відключення світла в Тернополі та області на 24 грудня (оновлено)

23.12.2025
Представники Тернопільського профтеху відвідали головну подію ремісників у Німеччині

Представники Тернопільського профтеху відвідали головну подію ремісників у Німеччині

23.12.2025
підтримав Івана Марчука

Український інститут національної пам’яті став на захист творчої спадщини Івана Марчука

23.12.2025
встановили найбільшу в Україні шопку

Найбільша шопка у церкві святого апостола Петра вже відкрита для відвідувачів: оприлюднили розклад на 24-25 грудня

23.12.2025
Нaрдеп Андрій Богдaнець вимaгaє перевірити у Тернополі об’єктивність нaрaхувaння плaти зa воду

Відновили електропостачання на об’єктах водоканалу в Тернополі: будемо з водою

23.12.2025
Середа, 24 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Не лише з маком і медом: рецепти куті від тернополян

Опубліковано Вірослава Їжак
23.12.2025

Кутя по-тернопільськи залишається однією з головних страв різдвяного столу на Тернопільщині. Цьогоріч жителі краю втретє відзначатимуть Святвечір за новоюліанським календарем — 24 грудня. Попри традиційний склад страви, родини з року в рік доповнюють її новими інгредієнтами, зберігаючи водночас символіку та родинні звичаї. Про це пише «20 хвилин».

Кутя — одна з найдавніших страв української кухні. Її готують тричі: на Святвечір перед Різдвом, у Щедрий вечір та напередодні Водохреща. Саме з куті традиційно починається різдвяна вечеря. Тернополяни зізнаються, що рідко дотримуються точних пропорцій — більшість інгредієнтів додають «на око», орієнтуючись на смак родини.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

встановили найбільшу в Україні шопку

Найбільша шопка у церкві святого апостола Петра вже відкрита для відвідувачів: оприлюднили розклад на 24-25 грудня

23.12.2025
масштабні відключення електроенергії на Тернопільщині

Після aтaки рoсiї електропостачання на Тернопільщині відновили для всіх абонентів

23.12.2025

З вишнями, халвою та шоколадом

Майстриня Ірена Парніцька з Підволочиська ділиться родинним рецептом, який передавався з покоління в покоління. До традиційної куті вона додає халву, вишневе варення та чорний шоколад.

«Добре відваріть пшеницю. У макітрі перетріть мак із цукром – орієнтовно 250 грамів. Далі запарте та перемеліть родзинки. Додайте мед і халву – залежно від того, наскільки солодку кутю любите. Усе ретельно перемішайте та залийте холодною кип’яченою водою. Зверху викладіть вишневе варення, терті горіхи та чорний шоколад. Смачного», — розповідає Ірена Парніцька.

За її словами, за цим рецептом кутю готувала ще бабуся, щоправда, без шоколаду — це вже сучасне доповнення. У родині страву роблять рідкою, щоб їсти ложкою.

Кутя з вином

Жителька села Залізці Світлана готує одразу кілька варіантів куті. Один із них — з додаванням вина.

«Вистачить однієї склянки пшениці або перловки, орієнтовно по 100 грамів родзинок, горіхів і маку. Також знадобляться мед, виноградний сік та вино – за смаком, по одній-дві столові ложки», — пояснює жінка.

Пшеницю або перловку замочують і варять до готовності. Мак перетирають до появи «молочка», родзинки запарюють, горіхи подрібнюють. Усі інгредієнти змішують, додають виноградний сік, трохи вина та мед.

Кутя по-тернопільськи

«Щоб кутя прилипала до стелі»

У родині Ірини Швець з Великої Березовиці зберігають поєднання традицій із різних регіонів. За її словами, у дитинстві кутю несли до столу, кудахкаючи, «щоб кури гарно неслися», а після вечері ложку кидали до стелі.

«У нашій родині готують лише густу кутю. Після вечері ложку кидають до стелі: якщо прилипне – рік буде вдалим і для врожаю, і для сім’ї», — розповідає пані Ірина.

Основу становить пшениця або перловка, мак, волоські горіхи та мед. Усі інгредієнти змішують без зайвих добавок.

З молоком і цукатами

Переселенка з Донеччини Олена Іванюк, яка нині живе на Чортківщині, готує кутю з молоком і вершками.

«Молоко змішайте з водою та закип’ятіть, додайте пшеницю й варіть до готовності. Дайте каші злегка охолонути, після чого додайте мед і вершки», — ділиться вона.

Після цього страву накривають і залишають настоюватися 40–50 хвилин. Наприкінці додають цукати або сухофрукти. За словами господині, вершки краще брати з вищою жирністю.

У глиняній мисці — обов’язково

У родині Софії Демків з села Грабовець переконані: головне в куті — не кількість інгредієнтів, а з якою турботою її готують.

«Кутю завжди подаємо в глиняній мисці», — зазначає жінка.

За її рецептом, кілограм пшениці варять до готовності, окремо перетирають мак, готують сироп із води та цукру, додають горіхи й усе змішують перед подачею.

Кутя по-тернопільськи

Читайте нас в Google News

Читайте також: Графік відключення світла в Тернополі та області на 23 грудня

Графік відключення світла в Тернополі та області на 23 грудня

Джерело: 20 хвилин
Теги: кутяріздворіздвяні традиціїсвятвечірТернопільщинаукраїнська кухня
Share15ShareSend

Пов'язані публікації

Гордість Тернопілля

У Тернополі відбулася ювілейна телепремія «Гордість Тернопілля» 2025

23.12.2025
Жовтий фартух

Вифлеємський вогонь миру передали благодійникам у Тернополі

23.12.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • У 21 очолила батарею радіолокаційної розвідки: її голосом звучать команди для десятків військовослужбовців 23.12.2025
  • У Тернополі відбувся показ короткометражок «KamerFilm» 22.12.2025
  • У Тернополі відбулася ювілейна телепремія «Гордість Тернопілля» 2025 22.12.2025
  • Тернопільський перинатальний центр представив Україну на міжнародному акушерському конгресі в Бразилії 22.12.2025
  • Реформа освіти в Україні: що зміниться у навчальному процесі наступного року 22.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.