Відбивні – універсальна страва для сімейного столу. Якщо зробити їх правильно, м’ясо виходить дуже ніжним і соковитим, а діти їдять із задоволенням. Нижче – детальний рецепт з порадами, як приготувати найніжніші відбивні вдома.
Інгредієнти (на 4 порції)
- 600-700 г курячого філе або свинячої вирізки (можна індичку)
- 1 ч. л. солі
- 1/2 ч. л. меленого перцю (за бажанням для дорослих можна більше)
- 200 мл молока або кефіру (для замочування)
- 2 яйця
- 100 г борошна
- 150-200 г панірувальних сухарів
- 50-70 мл олії для смаження (рафінована, нейтральна)
- 20-30 г вершкового масла (опційно, для смаку)
Підготовка м’яса
Розріжте філе на порційні пласти – кожна відбивна має бути завтовшки 1-1,5 см після відбивання.
Щоб м’ясо було ніжне, замочіть його в молоці або кефірі 30-60 хвилин. Це пом’якшить волокна і зробить смак м’яким – важливо, якщо готуєте для дітей.
Покладіть пласт на дошку, накрийте харчовою плівкою і бережно відбийте плоскою стороною кухонного молотка або товкачем – не розривайте м’ясо, відбивайте рівномірно, щоб товщина була однакова.
Посоліть і поперчіть з обох боків (сіль – помірно).
Підготуйте три миски: у першу – борошно, у другу – збиті яйця (можна додати 1–2 столові ложки молока), у третю – панірувальні сухарі.
Обсипте відбивну в борошні, потім опустіть в яйце, і нарешті обваляйте в сухарях. Для більш м’якої скоринки сухарі можна змішати з трохи тертим сиром.
Смаження (на плиті)
Розігрійте сковороду на середньому вогні, додайте олію. Коли олія прогріється, покладіть відбивні.
Смажте 3-4 хвилини з одного боку до золотавої скоринки, потім переверніть і накрийте кришкою. Це дозволить м’ясу прожаритися всередині, не пересушуючись. Смажте ще 4-6 хвилин (залежить від товщини і виду м’яса).
За 1-2 хвилини до готовності можна додати шматочок вершкового масла – воно додасть м’якість і аромат.
Запікання в духовці (альтернатива)
Розігрійте духовку до 180 °C.
Після короткого обсмажування (по 1-2 хв. з кожного боку для скоринки) перекладіть відбивні на деко і допечіть 10-12 хвилин у духовці під кришкою або фольгою. Такий спосіб підходить, якщо готуєте для дітей – м’ясо виходить рівномірно просмаженим і соковитим.
Поради для максимальної ніжності
Замочіть м’ясо в молоці/кефірі перед відбиванням – це ключ до м’якості.
Відбивайте акуратно, рівномірно; не робіть «дірок».
Накривайте кришкою під час смаження – волога всередині зберігає м’якість.
Не пересмажуйте – краще допекти в духовці.
Для дітей використовуйте мінімум спецій; додатковий смак – від сиру або вершкового масла.
Зберігання та розігрів
У холодильнику готові відбивні зберігаються 1-2 доби в герметичному контейнері.
Розігрівайте у духовці при 150-160 °C 8-10 хвилин або на сковороді під кришкою – так страва збереже соковитість.
Смачного!
Спробуйте приготувати також домашню курячу шинку в пакеті.