На Тернопільщині запрацювала перша опорна шкільна кухня. Її відкрили в Острівському ліцеї Великоберезовицької громади. Там готують їжу не лише для учнів цього навчального закладу, а й розвозять страви до шкіл у сусідніх селах. На облаштування опорної кухні витратили 8,5 мільйона гривень.
Про це Суспільному розповів начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради Василь Цаль.
За його словами, це гроші з держбюджету та бюджету громади.
Працівниці опорної кухні Острівського ліцею готують обіди для школярів.

Учні початкових класів та діти пільгових категорій сьогодні їстимуть гречану кашу з курячими нагетсами. Працівниця кухні Оксана Бондар розповіла, що ще є в меню.

“Тут у нас перші страви – супи, борщі. Тут ми готуємо гарніри – картопля, різото, макарони, а також відбивна котлета, м’ясо куряче печене. А тут ми зберігаємо салати. Тут холодильник, він охолоджує. Це наша випічка”, – говорить працівниця опорної кухні Оксана Бондар.

У їдальні харчується Сергій Сабох. Семикласник говорить, що їсть безкоштовно, адже його батько воював.
“Тут достатньо смачно готують, меню теж подобається”.

Право на безкоштовні обіди має й восьмикласниця Христина Понита. Дівчина з багатодітної сім’ї.
“Зазвичай їмо різні каші, різні котлети, різне м’ясне, багато овочів дають і також фруктів”.

Опорну кухню в ліцеї відкрили на початку навчального року. Працюють за договором аутсорсингу, тобто постачанням продуктів, приготуванням і розвезенням страв займається підприємство. Оксана Бондар зазначила, що кухарі пройшли навчання з приготування страв, а також вчилися користуватися новим обладнанням.
“Це в нас піч, в якій ми випікаємо, котлетки, нагетси, все готуємо тут. Тут у нас є така духовка, в якій ми будемо варити плов. Ми ще нею не користуємося, бо має приїхати шеф-кухар із Києва. Тут можна готувати плов, супи, тушкувати картоплю”.


Начальник відділу освіти Великоберезовицької громади Василь Цаль говорить, що проєкт в Острівському ліцеї стартував у 2024 році. За його словами, він пройшов конкурсний відбір від “Офісу реформ шкільного харчування”.
“У загальному на цей проєкт було виділено 6 252 700 гривень з державного бюджету і також було виділено співфінансування відповідно до індексу платоспроможності громади в розмірі 2 мільйони 291 тисяча гривень. На даний момент етап реалізації проєкту майже 100%, залишилося доробити деякі дрібні речі, які не впливають на етапи приготування страв”.

Харчоблок поділений на кімнати, в яких зберігають продукти, розповів Василь Цаль.
“Є приміщення, де ми приймаємо продукцію та важимо її, потім розповсюджуємо по наших складах. Є склад овочів, склад сипучої продукції, де зберігаємо муку, макарони, гречку, приправи. Якщо до нас довозять м’ясо, рибу, молочні продукти, ми їх одразу зберігаємо в кімнатах для холодного зберігання. Всі бокси підписані, все відповідає вимогам Держпродспоживслужби і санітарному регламенту закладів освіти”.

Далі йдуть підготовчі цехи. У кожному свої дошки для нарізання та ножі. В інших цехах їх використовувати не можна.
“Перший у нас овочевий цех. В ньому є машина для миття та чищення картоплі, картоплерізка. Вся напівготова продукція, овочі, приводиться у відповідність і передається в зону гарячого приготування їжі. Далі в нас йде м’ясо-рибний цех, або іншими словами червоний цех, де поверхні для розділення продукції промарковані червоним кольором. Є м’ясорубка. Наступний – це борошняний цех. Всі прилади, які використовують, білого кольору. Є тістоміс, контрольні ваги та все необхідне для приготування хлібобулочних виробів”, – говорить Василь Цаль.

За його словами, окремо є приміщення для миття посуду.
“На стелаж кладуть забруднені тарілки, далі їх споліскують від залишків їжі та ставлять у посудомийну машину. В іншому приміщенні є посудомийна машина для тари, яка використовується для приготування їжі. А в наступному приміщенні зберігаються миючі засоби та ємності для відходів”.


В Острівському ліцеї вчаться 305 учнів, розповідає директорка Оксана Кожушко. За її словами, 173 дитини їдять безкоштовно.
“Безкоштовно харчуються 86 дітей початкових класів, 57 учнів пільгових категорій та 30 вихованців групи продовженого дня. Меню затверджується за віковою категорією, тобто для учнів початкових класів є свої норми, для учнів 5-11 класів – більші норми, а для вихованців групи продовженого дня – інше меню. Усе меню затверджується нашим орендатором у відповідних органах. Ціна обіду для учнів 1-4 класів – 55 гривень, для учнів 5-11 класів пільгових категорій – 60 гривень і для вихованців групи продовженого дня – 35 гривень. На сесії Великоберезовицької селищної ради прийняте рішення, що кожен обід буде дорожчим на 5 гривень”.

Начальник відділу освіти Великоберезовицької громади Василь Цаль говорить, що довозять готові страви й до шкіл у сусідніх селах. Максимальна кількість дітей, для яких можуть готувати їжу, – 954.
“Ще в 2021 році ми проаналізували мережу наших харчоблоків і в двох закладах освіти, а це Буцнівський ліцей і Великоберезовицька початкова школа, було вирішено, що добудовувати та реконструювати чи ремонтувати старі харчоблоки недоцільно, а просто гарно відремонтувати обідні зали та довозити з цього харчоблоку. У майбутньому ми плануємо з цього харчоблоку довозити готові страви у Великоберезовицький ліцей”.
Працівниця кухні Оксана Бондар розповідає, що їжу до сусідніх шкіл перевозять у термобоксах.
“За 10 хвилин до виїзду ми накладаємо страви в нержавіючий посуд, він зберігає тепло, і водій розвозить по школах”.


Готові страви привезли до Буцнівського ліцею.

Директор закладу Роман Коляса розповів, скількох дітей харчують.
“Ми харчуємося за системою кейтерингу, у нас є марміт, це прилад для підігріву готової продукції, нам привозять готову, ми її підігріваємо, тримаємо певну температуру для того, щоб вона завжди була теплою і тоді роздаємо дітям. На сьогоднішній день у нас загальна кількість учнів – 110. Безкоштовно харчуються початкова школа та пільгові категорії. Початкова школа – це 42 учні, а пільгова категорія – це 15 дітей. Всі інші мають можливість харчуватися за додаткову плату”.

Роман Коляса повідомив, що у ліцеї не було своєї кухні та їдальні, тому довіз їжі вигідніший.
“Ми просто зробили косметичний ремонт і закупили техніку, а якщо б ми готували самі, це було б дорого. І як показує практика, довіз їжі – це зручно. Ми контактуємо безпосередньо з підприємцем, якщо є якісь зауваження від батьків дітей – він йде назустріч, розуміє, виправляє, до прикладу, якщо порції замалі чи меню підкоригувати”.