Полуниця — це справжній смак літа, який можна зберегти на весь рік завдяки варенню та джемам. Соковиті ягоди стануть ідеальним доповненням до млинців, тостів чи чаювання з рідними. Пропонуємо п’ять перевірених рецептів, які додадуть магії вашим зимовим вечорам.
Класичне полуничне варення
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 800 г цукру, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування: Помийте ягоди, видаліть хвостики, засипте цукром і залиште на 3–4 години. Варіть на слабкому вогні 25 хвилин, знімаючи піну. За 5 хвилин до кінця додайте лимонний сік. Розлийте в стерилізовані банки та закатайте.
Джем із базиліком
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 700 г цукру, 10–12 листків базиліка, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування: Подрібніть ягоди блендером, змішайте з цукром і варіть 15 хвилин. Додайте нарізаний базилік і лимонний сік, проваріть ще 5 хвилин. Розлийте в банки. Цей джем ідеально смакує з сиром.
Варення з м’ятою та апельсином
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 750 г цукру, 10 листків м’яти, сік і цедра 1 апельсина.
Приготування: Засипте ягоди цукром на 3 години. Варіть 20 хвилин, за 5 хвилин до кінця додайте м’яту та апельсинові сік і цедру. Розлийте в банки. Чудово пасує до випічки.
Варення з імбиром
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 700 г цукру, 20 г тертого імбиру, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування: Засипте ягоди цукром на 2 години, варіть 20 хвилин. Додайте імбир і лимонний сік, проваріть 5 хвилин. Розлийте в банки. Пряний смак ідеальний до печива.
Джем із чіа
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 600 г цукру, 2 ст. л. насіння чіа, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування: Подрібніть ягоди, варіть із цукром 15 хвилин. Додайте чіа та лимонний сік, проваріть 5 хвилин. Розлийте в банки. Густий джем смакує з йогуртом.
Поради: Використовуйте стиглі ягоди, стерилізуйте банки 10 хвилин при 100°C. Для густоти додайте 10 г пектину на 1 кг ягід. Зберігайте в прохолодному місці.