• Останні
  • У тренді
оселедець

Рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски

14.12.2024
Начальник штабу батальйону розповів про формування та розвиток напрямку безпілотних систем у 58 ОМПБр

Начальник штабу батальйону розповів про формування та розвиток напрямку безпілотних систем у 58 ОМПБр

19.12.2025
У Білобожницькій громаді відкрили місцеву пожежну команду

У Білобожницькій громаді відкрили місцеву пожежну команду

19.12.2025
“Тернопільміськгаз” відновив газопостачання в підʼїздах будинку, котрий обстріляли росіяни

“Тернопільміськгаз” відновив газопостачання в підʼїздах будинку, котрий обстріляли росіяни

19.12.2025
Рішення сесій Тернопільської обласної ради: пріоритети, що мають значення

Рішення сесій Тернопільської обласної ради: пріоритети, що мають значення

19.12.2025
Тернопільщина отримала ще шість спеціалізованих шкільних автобусів

Тернопільщина отримала ще шість спеціалізованих шкільних автобусів

19.12.2025
У Тернополі розширюють можливості реабілітації ветеранів через заняття в басейні

У Тернополі розширюють можливості реабілітації ветеранів через заняття в басейні

19.12.2025
Росомаха

«Росомаха: Воїн. Командир. Батько»: готують до показу фільм про захисника з Тернопільщини

19.12.2025
Леся Голояд

Радниця начальника Тернопільської ОВА склала повноваження депутатки Зборівської міської ради

19.12.2025
офіційний застосунок екстреної допомоги 112

МВС запустило застосунок 112 для виклику екстрених служб

19.12.2025
призупинення митного оформлення товарів

Тернопільська митниця призупинила оформлення 22 партій нехарчової продукції

19.12.2025
Смерть на дорозі: у ДТП на Теребовлянщині загинув водій легковика

Смерть на дорозі: у ДТП на Теребовлянщині загинув водій легковика

19.12.2025
захисники з Тернополя

Ще 23 захисники України посмертно отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»

19.12.2025
П’ятниця, 19 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски

Опубліковано Вірослава Їжак
14.12.2024

Оселедець здавна посідає особливе місце в українській кулінарії, будучи не просто закускою, а справжнім гастрономічним мистецтвом. Правильно приготований оселедець може стати справжньою прикрасою будь-якого столу.

оселедець
Фото з мережі.

Традиційні технології приготування

Існує кілька класичних способів подачі оселедця. Найпопулярніші – це класичний посол, маринування та приготування з різними додатками. Кожен метод має свої особливості та нюанси.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

запечена картопля у грибному соусі

Як приготувати запечену картоплю у вершково-грибному соусі

15.12.2025
капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025

Класичний рецепт соленого оселедця

Інгредієнти:

  • 2-3 свіжих оселедці
  • Крупна морська сіль
  • Чорний перець
  • Лавровий лист
  • Часник (за бажанням)

Послідовність приготування:

  1. Ретельно очистити рибу від луски.
  2. Зробити повздовжній розріз, видалити нутрощі.
  3. Промити холодною водою.
  4. Підготувати ємність для соління.
  5. Щільно скласти шарами, пересипаючи сіллю.
  6. Додати спеції.
  7. Витримати 2-3 доби в холодному місці.

Варіації страви

Крім класичного методу, існують цікаві модифікації:

Оселедець під шубою:

  • Подрібнити оселeдець.
  • Викласти шарами: буряк, картопля, морква.
  • Заправити майонезом.

Оселедець з картоплею:

  • Відварити картоплю.
  • Нарізати кружальцями.
  • Додати нарізаний осeледець.
  • Посипати зеленню.

Корисні поради

  • Температура соління: не вище +4°C.
  • Час витримки: залежно від розміру риби.
  • Додавання спецій посилює смак.
  • Зберігати в герметичній ємності.

Харчова цінність

Осeледець – надзвичайно корисний продукт. У 100 грамах міститься:

  • Білків: 18-20 грамів.
  • Жирів: 10-12 грамів.
  • Калорійність: близько 200 ккал.
  • Багатий на омега-3 жирні кислоти.

Цікаво, що технологія соління оселедця має глибокі історичні корені. Ще вікінги використовували подібні методи збереження риби під час тривалих морських подорожей.

Технологія соління риби, зокрема оселедця, сягає глибокої давнини та безпосередньо пов’язана з морськими експедиціями стародавніх цивілізацій. Вікінги були одними з найвідоміших майстрів консервації риби, яка слугувала основним продуктом харчування під час тривалих подорожей.

Метод соління виник як найефективніший спосіб збереження продуктів в умовах відсутності холодильників. Сіль виступала природним консервантом, який пригнічує ріст бактерій та запобігає псуванню м’яса риби.

Для вікінгів соління було не просто кулінарною технікою, а питанням виживання. Під час морських експедицій, що могли тривати місяцями, єдиним способом забезпечення харчування була консервація риби та м’яса.

Технологія включала:

  • Ретельний відбір свіжої риби.
  • Рясне посолювання.
  • Щільне пакування в дерев’яні бочки.
  • Витримування у специфічних умовах.

Географія поширення методу

Окрім вікінгів, подібні технології використовували:

  • Португальські мореплавці.
  • Голландські рибалки.
  • Скандинавські торговці.
  • Британські моряки.

Кожен регіон мав власні унікальні рецепти та технології соління, що передавалися з покоління в покоління.

З розвитком технологій методи соління вдосконалювалися. З’явилися спеціальні ємності, розроблені точні рецептури, впроваджені промислові стандарти.

Сьогодні соління риби перетворилося на справжнє мистецтво, яке поєднує давні традиції та сучасні технологічні рішення.

Раніше ми писали про те, як правильно обирати оселедець.

Як правильно обирати оселедець

А також, чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає.

Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає

Читайте нас в Google News
Теги: оселедецьрецептсмачнотрадиційні рецептиукраїнська кухня
Share38ShareSend

Пов'язані публікації

коцюрба

Як приготувати коцюрбу – стародавню страву з картоплею, галушками, шкварками та цибулею (відео)

09.12.2025
Капустяник

Простий рецепт капустяника без тіста

28.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Державний контроль нехарчової продукції: результати призупинення митних оформлень Тернопільською митницею 19.12.2025
  • Секрети вогневої підготовки від інструктора навчально-тренувального центру 19.12.2025
  • Можливостей для фізичної реабілітації ветеранів війни у Тернополі стане більше 18.12.2025
  • Тернопільська митниця задокументувала 28 порушень митних правил 18.12.2025
  • У освітньому артпросторі Ліра відбулася цікава батьківська зустріч 18.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.