• Останні
  • У тренді
капусняк

Традиційні рецепти українського капусняку

10.12.2024
введено тимчасове обмеження руху великовагового транспорту

На Тернопільщині введено тимчасове обмеження руху великовагового транспорту

08.07.2025
Тривожна кнопка, що рятує: понад 19 397 закладів освіти в Україні – під захистом

Тривожна кнопка, що рятує: понад 19 397 закладів освіти в Україні – під захистом

08.07.2025
«Король мертвий», або Історія найдавнішої гри у світі

В “Подолянах” відбудеться Шаховий фестиваль з нагоди Міжнародного дня шахів

08.07.2025
жителя Тернополя

У Тернополі судитимуть чоловіка, який за $2500 обіцяв зняти військовозобов’язаного з розшуку

08.07.2025
Герої серед нас: Як програміст керує безпілотниками в 44-й артилерійській бригаді

Герої серед нас: Як програміст керує безпілотниками в 44-й артилерійській бригаді

08.07.2025
Археологи з Тернопільщини

У Пересопниці студенти-археологи з Тернопільщини виявили 19 людських скелетів

08.07.2025
Олександр Товарніцький

На Донеччині загинув молодий поліцейський з Тернопільщини Олександр Товарніцький

08.07.2025
Тернополянин Максим Проців став гравцем футбольного клубу «Прикарпаття»

Тернополянин Максим Проців став гравцем футбольного клубу «Прикарпаття»

08.07.2025
Поїзд

Через Тернопіль курсуватиме новий поїзд

08.07.2025
На Тернопільщині у селі Скородинці планують залишити тільки початкову школу

На Тернопільщині у селі Скородинці планують залишити тільки початкову школу

08.07.2025
Гроші

На Чортківщині 52-річна жінка стала жертвою шахрайства

08.07.2025
34-та окрема бригада берегової оборони — підрозділ, який пройшов шлях від бригади ТрО до морської піхоти ЗСУ

34-та окрема бригада берегової оборони — підрозділ, який пройшов шлях від бригади ТрО до морської піхоти ЗСУ

08.07.2025
Вівторок, 8 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Традиційні рецепти українського капусняку

Опубліковано Вірослава Їжак
10.12.2024

Капусняк – традиційна страва, що втілює багатовікову кулінарну мудрість українського народу, де проста сировина перетворюється на надзвичайно поживну та смачну страву. Здавна вона була улюбленою стравою селян, яка могла нагодувати велику родину та зберегти поживні властивості овочів.

Історія смаку та традицій

Походження капусняку сягає глибокого селянського побуту, коли кожен інгредієнт мав особливу цінність. Здебільшого страву готували восени, після збору врожаю капусти, коли в господарстві було достатньо овочів та м’яса. Здавна існувало два основні різновиди: м’ясний та пісний, що залежав від календарних постів та наявності продуктів.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

курячий супчик з галушками

Курячий супчик з галушками

05.07.2025
«гнізда» з макаронів з фаршем

«Гнізда» з макаронів з фаршем, помідорами і сиром

30.06.2025

Секрети приготування класичного капусняку

Традиційний капусняк включає прості, але надзвичайно смачні інгредієнти: свіжу або квашену капусту, м’ясо (свинину або яловичину), картоплю, моркву, цибулю та спеції. Принципово важливо правильно підготувати бульйон та витримати послідовність обсмажування інгредієнтів.

капусняк
Фото з мережі.

Класичний м’ясний рецепт:

Інгредієнти:

  • 500 г м’яса (свинина або яловичина)
  • 1 кг капусти
  • 2-3 картоплини
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • Лавровий лист, перець, сіль
  • Олія для смаження

Послідовність приготування:

  • Обсмажити м’ясо до золотистої скоринки
  • Додати дрібно нарізану цибулю та моркву
  • Вкинути нашатковану капусту
  • Додати картоплю
  • Тушкувати 40-50 хвилин
  • Заправити спеціями
капусняк
Фото з мережі.

Пісний варіант капусняку:

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти
  • 3-4 картоплини
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • Гриби (білі або шиїтаке)
  • Томатна паста
  • Спеції

Особливість пісного рецепта – використання грибів замість м’яса, що додає страві насиченого смаку та поживності. Технологія приготування майже нічим не відрізняється від м’ясного варіанту.

Цікаво, що в різних регіонах України існують локальні варіації капусняку. На Полтавщині його роблять густішим, на Львівщині – з додаванням сушених грибів, а на Поліссі – з більшою кількістю картоплі.

Поживна цінність капусняку надзвичайно висока. Страва багата на вітаміни, клітковину та мікроелементи. Капуста містить вітаміни групи С, К, U, а також безліч корисних мінералів.

Раніше ми писали традиційний рецепт неймовірно смачної тушеної капусти.

Традиційний рецепт неймовірно смачної тушеної капусти

Читайте нас в Google News
Теги: капусняккулінарні традиціїрецептисмачностравитрадиційні стравиукраїнська кухня
Share229ShareSend

Пов'язані публікації

Закарпатський бограч

Смак Закарпаття: як приготувати справжній бограч за класичним рецептом

27.06.2025
Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

25.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Доки в одній частині Тернопільщини вирувала негода, інша – потерпала від вогню 08.07.2025
  • У ТОВА підбили підсумки вчорашньої негоди на Тернопільщині 08.07.2025
  • На війні загинув захисник Назар Бойко з Підволочиської громади 08.07.2025
  • У Монастириській громаді негода наробила біди аграріям 08.07.2025
  • На Тернопільщині за 13 тисяч євро переправляли військовозобов’язаних через кордон 08.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.