• Останні
  • У тренді
грибна мачанка

Рецепт старовинної грибної мачанки

29.10.2024
Собака, яка вистрибнула з дев’ятого поверху через пожежу, загинула у ветеринарній клініці

Собака, яка вистрибнула з дев’ятого поверху через пожежу, загинула у ветеринарній клініці

02.07.2025
Упокоївся батько митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора

Упокоївся батько митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора

02.07.2025
Керівником Тернопільської обласної прокуратури призначений Віталій Панченко

4 квартири, 2 гаражі і три авто: декларація нового прокурора Тернопільщини

02.07.2025
На Тернопільщині відбувся «Перший форум старост»: діалог для розвитку громад

На Тернопільщині відбувся «Перший форум старост»: діалог для розвитку громад

02.07.2025
62 тернопільські родини, чиї квартири постраждали від ворожої атаки, отримають грошову допомогу від міської ради

62 тернопільські родини, чиї квартири постраждали від ворожої атаки, отримають грошову допомогу від міської ради

02.07.2025
Від вибуху на Житомирщині постраждало більше десятий людей

Від вибуху на Житомирщині постраждало більше десятий людей

02.07.2025
У Чорткові поліція вилучила у перехожого майже 400 набоїв до АК

У Чорткові поліція вилучила у перехожого майже 400 набоїв до АК

02.07.2025
Довіра до командира та побратимів: історія бійця стрілецького батальйону поліції Тернопільщини з позивним «Запал»

Довіра до командира та побратимів: історія бійця стрілецького батальйону поліції Тернопільщини з позивним «Запал»

02.07.2025
пожежа

У Тернополі собака вистрибнула з 10-го поверху під час пожежі в квартирі

02.07.2025
Ореста Березовського (митрополита УПЦ (МП) Онуфрія)

З подачі СБУ припинено громадянство України Ореста Березовського (так званого митрополита УПЦ (МП) Онуфрія)

02.07.2025
забруднення річки

На Тернопільщині судитимуть директора комунального підприємства через забруднення річки Золота Липа

02.07.2025
вишкіл

На Тернопільщині ССО ЗСУ провели вишкіл «Воїн-Вовкулака» для молоді

02.07.2025
Четвер, 3 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт старовинної грибної мачанки

Опубліковано Вірослава Їжак
29.10.2024

Грибна мачанка – традиційна українська підлива, яку здавна готували в селах після вдалого “полювання” за грибами. Цю ароматну страву подавали до картоплі, вареників чи просто вмочали в неї свіжий хліб, пише Голос.

грибна мачанка
Ілюстративне фото з мережі.

Інгредієнти

  • 500 г свіжих лісових грибів
  • 2 середні цибулини
  • 2 столові ложки борошна
  • 100 г сметани
  • сіль та чорний перець до смаку
  • трішки олії для смаження
  • півсклянки води

Магія приготування

Спершу гриби потрібно ретельно перебрати та помити. Якщо використовуєте сушені – заздалегідь замочіть їх у теплій воді. Гриби наріжте середніми шматочками, а цибулю подрібніть якомога дрібніше – це важливо для консистенції майбутньої підливи.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Сало в маринаді

Секрети смачного сала в розсолі: простий рецепт для всіх

01.07.2025
«гнізда» з макаронів з фаршем

«Гнізда» з макаронів з фаршем, помідорами і сиром

30.06.2025

На розігрітій сковороді спершу обсмажте цибулю до золотистого кольору. Додайте гриби і смажте, помішуючи, доки не випарується рідина. Тепер настав час для борошна – підсипте його потроху, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Влийте трохи води та додайте сметану. Ретельно перемішайте і варіть на повільному вогні, поки підлива не загусне. Наприкінці приготування додайте сіль та перець.

Особливості подання

Традиційно грибну мачанку подають гарячою. В окремих регіонах України до неї додають зелень – петрушку чи кріп. Найкраще смакує з молодою відвареною картоплею, политою розтопленим вершковим маслом.

Поради від господинь

Найароматніша мачанка виходить із білих грибів, але можна використовувати й інші лісові гриби – лисички, опеньки чи підберезники. Якщо хочете отримати більш насичений смак, додайте у підливу трохи грибного відвару. Для густішої консистенції можна збільшити кількість борошна, але робити це треба поступово, щоб не зіпсувати текстуру страви.

Раніше грибну мачанку готували переважно восени, коли був грибний сезон. Зараз, завдяки можливості використовувати сушені чи морожені гриби, цю страву можна приготувати будь-якої пори року, зберігаючи автентичний смак української кухні.

Класичний рецепт квашеної капусти

Класичний рецепт квашеної капусти

Читайте нас в Google News
Теги: грибна мачанкарецептсмачнотрадиційні стравиукраїнська кухня
Share239ShareSend

Пов'язані публікації

Закарпатський бограч

Смак Закарпаття: як приготувати справжній бограч за класичним рецептом

27.06.2025
Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

25.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Після фронтового поранення помер захисник з Тернопільщини Сергій Нестерук 02.07.2025
  • Додому з ворожого полону повертається чортків’янин Руслан Кульбарак 02.07.2025
  • Відійшов у засвіти тернопільський тренер Юрій Дубровний 02.07.2025
  • Ветеран з Тернополя Руслан Пелехатий розповів про ветеранський спорт 02.07.2025
  • Жнива стартували на Тернопільщині 02.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.