Тернополянка Світлана Бодзінська стала призеркою світових змагань з бодібілдингу
Тернопільщина туристична: Костел Успіння Богородиці у Язлівці – настаріший ренесансний костел в Україні
Faine Misto festival у британській The Guardian: креативність, що підтримує Україну під час війни
шахрайство з військовополоненими
На Тернопільщині продають товари з росії
Відчувати злість і ненависть це гріх?
благодійний захід у Тернополі
25 листопaдa
Руслан Гриців
отруєння грибами
завод Фавор
Всеукраїнський форум

Готуються біляші зазвичай із дріжджового тіста, завдяки чому виходять дуже пухкими. Начинка у них соковита й неймовірно смачна. Традиційною – це фарш із яловичини, з баранини, зі свинини або ж змішаний.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Смажиться ця смакота в олії до хрусткої скоринки. Рецепт приготування таких пиріжків загалом нескладний, хоча займе трохи часу.

Біляші з м’ясом

  • Борошно – 2,5 ст.
  • Яловичий фарш – 400 г
  • Вода – 1 ст.
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Рослинна олія – 250 мл
  • Цибуля ріпчаста – 150 г

У глибоку миску налити теплу воду (температура повинна бути 30-40°C). Всипати цукор. Додати дріжджі та злегка розмішати все.

Дріжджам потрібен певний час, щоб перейти від законсервованого стану до робочого. Вже через 10 хвилин почнеться процес зростання дріжджів: або на поверхні води з’явиться піна, або сама вода наповниться бульбашками повітря, як газована.

Тільки після цього додати до води сіль (0,5 чайної ложки) й добре розмішати. Всипати борошно. Трохи розмішати борошно з водою.

Влити в тісто рослинну олію (третину склянки). Важливо уникнути безпосереднього контакту олії з дріжджами.

Замісити тісто. Воно повинно відставати від стінок миски й увібрати в себе все борошно. Відставити тісто вбік на 20 хвилин. За цей час набрякне клейковина й можна буде легко і швидко вимісити тісто до однорідного стану. Потім накрити тісто рушником або харчовою плівкою та залишити на 30 хвилин. Через півгодини обім’яти тісто прямо в мисці. І залишити ще на півгодини для підйому.

Готуємо начинку. Цибулю очистити, викласти в чашу блендера і подрібнити. Додати фарш і половину чайної ложки солі. Розмішати за допомогою блендера. Розділити начинку на 12 рівних частин.

Тісто, що піднялося, викласти на злегка змащену олією стіл. Розділити його також на 12 рівних частин. Кожну частину скачати в кулю й залишити на 10 хвилин.

Взяти кульку тіста й розплюснути його долонею у невеликий коржик. Підготувати таким чином 4 або 6 коржів (за кількістю біляшів, що вміщаються у сковороду).

Поставити сковороду на середній вогонь. Влити олію. Вона має бути налита шаром не менш як 1 см. Після того як олія нагріється, зменшити вогонь до нижче за середній.

У центр кожного коржика викласти частину фаршу. Потім зібрати краї тіста до центру й защипнути. Приплюснути отриманий пиріжок (він повинен бути круглим і пласким – не більш ніж 1,5 см завтовшки).

Викласти пиріжки в сковороду з олією защипом униз. Смажити біляші спочатку з одного боку, потім перевернути. Готові біляші діставати з олії шумівкою. Спершу краще викладати на паперовий рушник, щоб позбутися надлишків олії. Потім перекласти в тарілку та подавати до столу гарячими.

Біляші в духовці

  • Фарш свинячий – 400 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0,25 ч. л.
  • Кефір – 1 ст.
  • Яйця – 1 шт.
  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Маргарин – 100 г
  • Сіль – 2 дрібки
  • Сода – 1 ч. л.
  • Борошно – 3 ст.
  • Жовток для змазування біляшів – 1 шт.
  • Масло рослинне для змазування дека – 0,5 ст. л.

Цибулю дрібно нарізати. Змішати цибулю, фарш, сіль, перець до однорідного стану та відкласти.

Приготувати тісто. Для цього змішати яйце, білок і кефір. Додати м’який маргарин, сіль і соду. Всипати борошно й замісити м’яке тісто. Розділити його на 15-20 частин. Розкачати кожну частину в кружечок, завбільшки з кавове блюдце. На середину кожного викласти столову ложку фаршу. Зліпити краї так, щоб середина залишилася відкритою.

Ввімкнути духовку. Деко застелити пергаментним папером та змастити олією. Викласти біляші на деко, змастити їх рештою жовтка.

Випікати біляші в духовці при температурі 180°C до рум’яної скоринки (15-20 хвилин).

Пов'язані публікації

Обговорення