Є два основні сорти кавових зерен: арабіка та робуста. Арабіка має м’який насичений смак, менш щільні креми, але невеликий вміст кофеїну. Вона надає вашій каві характерну та приємну кислинку. У ній багато ефірних олій, вона набагато вибагливіша при вирощуванні, і, відповідно, дорожча. Робуста ж має терпкий, менш насичений смак, щільніші креми, але великий вміст кофеїну. Має характерний терпкий смак. Арабіка дає кислинку, а робуста — гіркоту. Тому більшість комерційних еспресо-сумішей є міксами арабіки та робусти. Також кожен регіон дає певний смак, інформує Ukr.Media.
Існує 4 основні, загальноприйняті смаки, які містяться в кожній каві:
- Квіткові тони,
- Фруктові,
- Приправні,
- Хлібні.
Кава має три ступені обсмажування: темний, середній і світлий. Неякісне зерно найчастіше смажать до чорноти. З’являється гіркота, смак паленого цукру, чорний колір. Після відкриття упаковки кава “живе” три місяці. А після — втрачає смак.
Ідеальний еспресо повинен мати приємну гіркуватість, потім злегка дати кислинку і залишити приємний післясмак.
Приготування капучино — це ціле мистецтво, і, на жаль, місць, де вам приготують цей напій-насолоду, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Вічно щось не так: суха пухирчаста піна окремо від кави, еспресо істерично гірчить навіть через молоко. Молоко для капучіно має бути правильно збите, без пухирців. Піна має бути рівномірною. Її не повинно бути надто багато. За густиною вона повинна витримувати ложку цукру. Молоко потрібно додавати приблизно 150-160 гр. Воно не повинно бути гарячим (не вище 75°), щоб гість одразу міг випити після приготування.
Гарна кава — як хороші віскі. Його можна спочатку не розуміти, а потім розкуштувати. Можна так і не полюбити. А можна стати справжнім гурманом та поціновувачем. Але спробувати, щоб відчути різницю, точно слід.
Обговорення