Кожна господиня намагається приготувати на Різдво смачні та найкращі страви зі своєї кухонної книги. Але який святковий стіл без традиційної української закуски — домашньої ковбаси. Місто приготувало для тебе рецепт домашньої ковбаси по-селянськи, який пропонуємо приготувати на Різдво.
Домашню ковбасу можна приготувати з будь-якого м’яса — курки, індички, яловичини, свинини і навіть з філе риби. Однак у традиційному українському рецепті головний «герой» – м’ясо свинини, і краще вибрати ошийок, щоб не додавати сало.
Інгредієнти:
1,5 кг ошийка (якщо ти візьмеш лопатку, тоді 1,2 кг м’яса та 300 г сала)
2 невеликі голівки часнику
2 ч. л. солі без гірки
0,5 ч. л. перцю
100 мл крижаної води
2 м свинячої кишки
Приготування:
Вимите м’ясо наріж невеликими кубиками, посоли, поперчи. Можна перекрутити на м’ясорубці, але справжня ковбаса готується із кубиків м’яса. Додай подрібнений часник, сіль, перець та крижану воду. Перемішуй 10 хвилин, бажано руками. Дай настоятися фаршу приблизно 3 години.
Натуральну оболонку (кишки) вимочи в суміші води, солі та соди протягом пів години. Потім ретельно промий всередині та зовні, очисти від плівок. Один кінець кишки перев’яжи бавовняною ниткою.
Начиняти домашню ковбасу найзручніше на м’ясорубці зі спеціальною насадкою. Якщо така відсутня, відріж верх від пластикової пляшки або візьми воронку. Начиня ковбасу не дуже щільно, інакше під час запікання вона може луснути.
Проколи домашню ковбасу зубочисткою через кожні 2-3 см — це потрібно, щоб вийшло зайве повітря, і вона не луснула під час приготування.
Запікай ковбасу в духовці при температурі 180 градусів, зрідка перевертаючи і поливаючи її соком, що виділився. Можна запікати у фользі чи рукаві.
Обговорення