Кіфлики – це традиційний вид випічки, популярний на Закарпатті, мініатюрний рогалик з пісочного тіста. Щодо начинки, то тут можливі декілька варіантів – горіхова, макова, сирна або фруктова.
Хоча традиційна начинка для кіфликів – густе сливове повидло, яке варять зі сливи сорту угорка.
Назва випічки походить від німецького назви рогаликів – kipferl. Рецепт прийшов на територію України з Угорщини. Але у кожної закарпатської господині є свій фірмовий родинний рецепт.
Скільки б кіфликів не спік – їх ніколи не буде забагато, тому що крихітна випічка тане у роті зі швидкістю світла.
Інгредієнти:
Тісто:
Борошно – 500 г
Масло – 250 г
Яєчні жовтки – 4 шт
Сметана – 150 г
Цукор – 2 ст. л.
Сіль – дрібка
Горіхова начинка:
Волоські горіхи – 250 г
Білки – 4 шт
Цукор – 1 ст.л
Сирна начинка:
Сир кисломолочний – 200 г
Жовток – 1 шт
Цукрова пудра – 75 г
Вінільний цукор – 1 ст. л
Вишнева начинка:
Вишні (без кісточок) – 200 г
Цукор – 50 г
Для посипання:
100 г цукру-пудри
Поставити тісто в холодильник мінімум на годину, максимум – його можна залишити на ніч.
За цей час готуємо начинки. Можете приготувати кожної потрошки або вибрати ту, яка вам найбільше до смаку.
Для горіхової подрібніть горіхи у блендері або у м’ясорубці. Білки збити з цукром в міцну піну і акуратно вмішати горіхи.
Щоби приготувати сирну начинку, сир ретельно розтерти з жовтком і цукровою пудрою. Додати кілька крапель ванільного екстракту або ванільний цукор.
Для вишневої начинки вийняти з вишні кісточки, відцідити зайвий сік, вимішайте з цукром.
Поділити тісто на п’ять рівних частин. Розкачати з кожної частини коло, поділити його на 8-12 сегментів-трикутників. Кількість трикутників залежить від того, якого розміру рогалики ви хочете спекти.
Викладаємо начинку на широку частину трикутничка і загортаємо рогалик, починаючи з широкої частини.
Горіхову або сирну начинку розмащуємо по тісту тонким шаром і також загортаємо, починаючи з широкої частини трикутника.
Викласти рогалики на деко і випікати приблизно 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.
Гарячі кіфлики щедро посипати цукровою пудрою.