• Останні
  • У тренді
Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

04.10.2022
Чортків'янка Олена Гур'єва

Чортків’янка Олена Гур’єва виготовляє елітні крафтові сири

10.08.2025
Століття дерев’яної церкви

На Монастирищині святкують століття місцевої дерев’яної церкви

10.08.2025
Андрій Кухаревич

На Донеччині загинув тернополянин Андрій Кухаревич

10.08.2025
Кохання на фронті: Юлія та Володя з Тернопільщини побралися серед війни

Кохання на фронті: Юлія та Володя з Тернопільщини побралися серед війни

09.08.2025
догляд за малиною в серпні

Важливий догляд за малиною у серпні – для великих і солодких ягід у наступному сезоні

09.08.2025
Двоє молодих спеціалістів склали присягу в Тернопільській митниці

Двоє молодих спеціалістів склали присягу в Тернопільській митниці

09.08.2025
Перекриють дорогу

Влаштовано альтернативні обʼїзди ділянки ремонту мосту на дорозі Р-43 на Тернопільщині

09.08.2025
Волонтери «Української команди» з Кременеччини знову побували на фронті

Волонтери «Української команди» з Кременеччини знову побували на фронті

09.08.2025
На Тернопільщині прокуратура вимагає повернути землю Коропецькій громаді

На Тернопільщині прокуратура вимагає повернути землю Коропецькій громаді

09.08.2025
Піца з листкового тіста

Швидка домашня піца з листкового тіста

09.08.2025
Як обрати правильну рідину для вейпінгу

Як обрати правильну рідину для вейпінгу

09.08.2025
Лідія Карман

Померла багаторічна медична сестра Монастириської лікарні Лідія Карман

09.08.2025
Неділя, 10 Серпня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

Опубліковано Газета Місто
04.10.2022

Хто хоч раз побував в Прикарпатті чи Закарпатті, міг спробувати традиційну місцеву страву – банош (бануш). Це варена на сметані чи вершках кукурудзяна крупа, присмачена бринзою або шкварками.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Піца з листкового тіста

Швидка домашня піца з листкового тіста

09.08.2025
домашні ковбаски

Рецепт соковитих домашніх ковбасок на грилі

07.08.2025

Страва настільки давня і традиційна, що навіть має легенду про своє походження. Начебто колись біля Рахова жив ґазда, який мав отару овець. Якось пішов він на базар продати бринзу та купити борошна. І зустрів там торговця, якого звали Банош. Той запропонував ґазді борошно жовтого кольору. Той купив, а вдома зварив з нього страву, яка й отримала назву від імені того торговця.

Страва не лише прижилася у гуцульській кухні, а ще й поширилася на сусідні території.

Не варто плутати гуцульський банош з козацькою мамалигою. Попри те, що основою обох страв є кукурудзяне борошно, банош готується на сметані та заправляється бринзою, а мамалигу варять на воді до загустіння і ріжуть як пиріг.

Готують страву у казані на триденній сметані, а мішають її – лише дерев’яною ложкою.

Але ми все ж радимо ризикнути та приготувати банош удома.

Інгредієнти:

Сметана домашня – 1 скл.

Молоко – 1 скл.

Кукурудзяна крупа – 90 г

Цукор – 1 ч. л.

Масло – 20 г

Сало – 200 г

Сіль, перець – до смаку

Бринза – до смаку

Спершу приготуємо засмажку з сала. Для цього треба відділити сало від шкірки, порізати на кубики завбільшки 1 см і смажити на сковорідці до рум’яного кольору. Ступінь обсмаженості визначайте на свій смак.

Молоко і сметану влити у каструлю з товстим дном, додати масло. Поставити на невеликий вогонь, всипати цукор і сіль, довести до кипіння. Поступово, малими порціями всипати кукурудзяну крупу, постійно помішуючи силіконовою лопаткою.

Ця страва потребує постійної присутності, інакше – утворяться грудки.

Варити до 30 хвилин на маленькому вогні, постійно помішуючи. Варимо до утворення пластичної каші, яка відстає від стінок каструлі, при цьому крупа має бути м’якою. Якщо кукурудзяна крупа хрустить під зубами, варто додати ще трохи молока і продовжувати варити.

Готовий банош має бути густий. Його можна спокійно набирати виделкою.

Готовий банош викладіть в тарілку, посипте зверху бринзою, покришеною руками, та додайте шкварок.

Подавайте з зеленню.

Читайте нас в Google News
Джерело: bbc.com
Теги: баношрецепт
Share72ShareSend

Пов'язані публікації

маковий рулет

Простий маковий рулет з листкового тіста за 40 хвилин

01.08.2025
домашній соус

Швидкий соус до м’яса, який точно затьмарить кетчуп

30.07.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Неймовірна історія батька та сина, які служать в одному підрозділі (відео) 10.08.2025
  • Історія сапера 44-ї артбригади на псевдо Кардан 10.08.2025
  • Тернопільський національний педагогічний університет розпочинає прийом заяв від майбутніх магістрів 10.08.2025
  • На Тернопільщині поліцейські викрили організовану злочинну групу (відео) 10.08.2025
  • До 30 серпня можна повернутися після СЗЧ 09.08.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.