Гриби чудово поєднуються із картоплею. Їх можна тушкувати, запікати чи смажити. Така страва стане окрасою будь-якого святкового столу, бо апетитна, ситна та ароматна.
Тушкована картопля з грибами
Інгредієнти:
картопля – 500 г;
шампіньйони – 400 г;
цибуля – 1 шт.;
морква – 1 шт.;
олія – 2 ст. л.;
часник – 1 зубець;
сіль і перець – за смаком;
вода – 150 мл.
Приготування:
Картоплю очистити, помити та розрізати на вісім частин. У сковороді розігріти олію, викласти картоплю в один шар й обсмажити на сильному вогні по 5 хвилин з кожного боку. Посолити, поперчити за смаком. Моркву нарізати брусочками, цибулю – півкільцями, подрібнити часник. Додати нарізані овочі в сковороду. Смажити на середньому вогні 10 хвилин, помішуючи. Гриби помити, обсушити й нарізати поздовжніми смужками та додати до овочів. Смажити ще 10 хвилин. Влити воду, накрити сковорідку кришкою й тушкувати ще 15 хвилин – до готовності картоплі. Періодично помішувати картоплю. Готову страву подати, посипавши кропом.
Картопля, запечена з грибами та м’ясом
Інгредієнти:
картопля – 5 шт.;
свинина – 500 г;
печериці – 300 г;
цибуля – 1 шт.;
сіль, перець чорний мелений – за смаком;
приправа прованські трави – 0,25 ч. л.;
олія – 2 ст. л.;
сметана – 100 г;
яйце – 1 шт.;
сир твердий – 150 г;
часник – 1 зубець.
Приготування:
М’ясо нарізати невеликими шматками. Посолити, поперчити, викласти в змащену олією форму, зверху дрібно нарізану цибулю. Очищені картоплю й гриби нарізати скибочками завтовшки п’ять мм. Всипати спеції, влити олію та перемішати. Шматочки грибів і картоплі по черзі викласти поверх м’яса. Окремо змішати яйце та сметану, додати натертий сир. Змішати подрібнений часник та сметану. Запікати 50-60 хвилин при 180°C, до золотистої скоринки.
Картопля грибами та м’ясом у горщиках
Інгредієнти:
картопля – 800 г;
свинина – 400 г;
гриби – 250 г;
цибуля – 1 шт.;
Твердий сир – 100 г
Сметана – 150 г
вода – 100 мл;
олія – 4 ст. л.;
сіль, перець чорний мелений – за смаком.
Приготування:
М’ясо обмити холодною водою, обсушити й нарізати на шматочки приблизно два на два см. Гриби порізати на скибки, цибулю півкільцями, очищену картоплю кубиком. Розкласти картоплю по горщиках однаковими порціями. Всипати спеції. На сковороді розігріти дві столові ложки рослинної олії й трохи обсмажити м’ясо – 10 хв. У самому кінці посолити та поперчити. Розкласти свинину поверх картоплі. Обсмажити гриби та цибулю до готовності й викласти в горщики. Додати в кожен по дві столові ложки сметани й налити трохи води – приблизно по 30 мл. Зверху посипати тертим сиром. Запікати в духовці при температурі 200°C близько години.