Пухкі та м’які паски, вкриті білковою глазур’ю, з цукатами, горіхами, родзинками – головна страва пасхальної трапези. Варіантів цієї святкової випічки існує чимало.
Сьогодні підібрали для вас прості рецепти пасок на Великдень, приготувати які зможуть навіть ті, хто звик проводити мінімум часу на кухні.
Шоколадна паска на Великдень
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
Для опари:
- 200 мл молока
- 1 ст.л. цукру
- 7 г сухих дріжджів
Для тіста:
- 2 яйця
- 200 г цукру
- 120 мл рослинної олії
- 100 мл вершків
- дрібка солі
- 500-600 г борошна
- 50 г какао
- 150 г сушеної журавлини
- 50 мл рому
Для глазурі:
- 1 білок
- 250-300 г цукрової пудри
- 1 ст.л. лимонного соку
- 30 г какао
Спосіб приготування:
- За день до приготування паски залийте журавлину ромом.
- Підігрійте молоко (воно має стати теплим, але не гарячим). Додайте 1 ст. л. цукру і дріжджі. Перемішайте. Накрийте опару рушником і залиште на 20-30 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
- Збийте яйця з цукром до пишності. Додайте сіль, масло, вершки і опару. Перемішайте.
- Борошно просійте разом з какао і всипте в молочну суміш. Місіть тісто 15-20 хвилин, в кінці додайте журавлину. Перемішайте. Має вийти м’яке, злегка липке до рук тісто.
- Накрийте його рушником і поставте в тепло на 1,5-2 години, поки воно не збільшиться в об’ємі вдвічі. Тісто, що підійшло потрібно обім’яти і дати вдруге підійти.
- Після цього розкладіть готове тісто в підготовлені форми, заповнюючи їх на 1/3 висоти. Дайте паскам підійти майже до краю форми. Випікайте паски в гарячій духовці при 180 ºC 40-50 хвилин. Готові паски вийміть з форми і повністю остудіть.
- Для глазурі з’єднайте білок з цукровою пудрою, збийте вінчиком. Додайте какао і лимонний сік і ще раз збийте. Покрийте остиглі паски глазур’ю і прикрасьте за смаком.
Сирна паска на Великдень
Час приготування:
- понад 3-х годин
Складові:
- 120 г цукатів з вишні
- 3 ст.л. коньяку
- 330 г борошна
- 7 г (1 ч.л.) сухих активних дріжджів (або 25 г свіжих)
- 60 мл молока
- 150 г цукру
- 250 г сиру
- 2 яйця
- 50 г вершкового масла
- 1 ч.л. ванілі
- 1/2 ч.л. солі
Спосіб приготування:
- Цукати з вишні нарізати дрібними шматочками і залити коньяком у мисці. Дати постояти впродовж години, час від часу перемішуючи.
- Приготувати опару. Для цього розчинити в теплому молоці дріжджі і 1 ч.л. цукру, додати 30 г борошна і перемішати до однорідності. Накрити і поставити в тепле місце приблизно на 30-40 хвилин, поки опара не збільшиться в об’ємі майже вдвічі.
- Покласти в миску сир, додати опару, яйця, цукор, розтоплене масло, ваніль і сіль. Збити вінчиком до однорідності. В кінці додати вишню.
- Поступово всипати просіяне борошно і замісити дуже густе липке тісто. Накрити плівкою і поставити в тепле місце підходити на півтори години.
- Тісто, що підійшло об’імяти, розділити на частини і покласти в форми, наповнюючи не більше ніж на дві третини.
- Поставити форми в тепле місце і дати тісту підійти впродовж ще 45 хвилин.
- Переставити в духовку, розігріту до 180 °С. Випікати до сухої зубочистки, близько 40-50 хвилин. Готові паски прикрасити глазур’ю або посипати цукровою пудрою.
Рецепт паски на Великдень без дріжджів
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 450 г борошна
- 300 г вершкового масла
- 6 яєць середнього розміру
- 200-250 г цукру
- 100 г родзинок
- 100 г цукатів
- 50 г гіркого шоколаду
- цедра 2 апельсинів
- розпушувач тіста – 1 пакетик
- дрібка солі
- по 1/2 ч.л. меленого кардамону і кориці
- ванілін або ванільна есенція
Спосіб приготування:
- Змішати у мисці всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, розпушувач, сіль, кардамон, корицю і ванілін.
- Ізюм залити окропом на 15 хвилин, потім ретельно промити. Потім родзинки обсушити і змішати з невеликою жменею борошна.
- Цукати нарізати невеликими кубиками. Шоколад дрібно порубати.
- У посуді, в якій ви будете замішувати тісто, з’єднати цукор і цедру апельсинів. Добре перетерти ложкою, щоб цедра віддала більше ефірних олій.
- Додати до суміші розм’якшене вершкове масло, добре збити.
- По одному ввести в суміш яйця, не припиняючи збивати.
- Поступово ввести муку, ретельно перемішуючи тісто. Воно вийде досить густим.
- Додати до тіста цукати, горіхи, родзинки і шоколад. Добре перемішати, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті.
- Розкласти тісто по формах (вийде дві середніх паски або чотири маленьких).
- Випікати близько години. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою. Перекласти паски на решітку і прикрасити на свій смак.
Простий рецепт паски на Великдень з фото
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 700 г пшеничного борошна
- 200 г молока
- 150 г цукру
- 150 г вершкового масла або маргарину
- 3 яєчних жовтки
- 10 г сухих дріжджів
- 20 г горілки
- 8 г солі
- 2 ваніліну
- 100 г родзинок
- 200 г цукатів
Спосіб приготування:
- Підігріти молоко, додати цукор, дріжджі, перемішати віночком, додати жовтки, перемішати.
- Ізюм обдати окропом, борошно змішати з сіллю і ваніллю. У молочну суміш покласти родзинки, цукати, горілку, борошно і замісити тісто.
- Розтопити масло (воно не повинно бути гарячим), влити в тісто, вимішувати його 10-20 хвилин, при закритих вікнах і ввімкнутій плиті. Накрити тісто рушником, дати йому підійти в теплому місці.
- Змастити руки олією, обім’яти тісто, розкласти по формах і знову залишити, щоб воно підійшло в 2-3 рази.
- Дно форм попередньо покрити пергаментом, а стінки змастити соняшниковою олією.
- Духовку розігріти до 200-220 °С (для маленьких пасок) або до 160 °С (для великих). Випікати перші 20-30 хвилин, другі – 40 хвилин.
- Після випікання треба дати пасці постояти деякий час у формі.
Рецепт паски на Великдень на кефірі
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 1 л кефіру
- 3 ст.л. сухих дріжджів
- 200 г вершкового маргарину
- 200 г вершкового масла
- 200 г сметани
- 4 склянки цукру
- 1 ч.л. солі
- 2 ст.л. рослинної олії
- 2-2,5 кг борошна
- ванільний цукор або ванільний екстракт
- 6-8 яєць
- ізюм – за смаком
Спосіб приготування:
- Зробити опару. Підігріти кефір до температури 37-38 ºС. Додати 1/2 склянки цукру, 2 склянки просіяного борошна і дріжджі. Добре перемішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на півгодини. Опара повинна піднятися і вкритися бульбашками.
- Білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром, а білки збити з сіллю в пишну піну.
- В опару додати сметану, м’яке масло і маргарин, перемішуючи все рукою.
- Додати жовтки з цукром, потім білки з сіллю і ванільний екстракт.
- Поступово додати просіяне борошно і місити тісто до тих пір, поки воно не почне липнути до рук. Руки змастити олією.
- Додати родзинки. Їх необхідно попередньо промити, обсушити і обваляти в борошні.
- Накрити тісто рушником і поставити підходити, поки воно не збільшиться вдвічі. Після цього обережно обім’яти. Тісто опуститься для нового підйому.
- Після другого підйому тісто ще раз обім’яти і розкласти по підготовлених формочках, заповнюючи їх на третину. Зверху змастити паски холодною водою за допомогою пензлика і накрити плівкою або рушником.
- Після того, як тісто в формочках підніметься на три чверті, поставити паски в духовку, розігріту до 180 °С. Випікати паску до золотистого кольору: невеликі паски – близько 30 хвилин, великі – близько 45-50.
- Покрити паски улюбленої глазур’ю.
Обговорення