“Порівняно з 2018-м, менший десь у 2,5 разу. Точно сказати важко, бо ще не повністю зібрали. Враховуючи ситуацію в наших сусідів — Польщі та Білорусі, можна прогнозувати на вересень-жовтень зростання ціни вдвічі. Причин кілька. Головна — західні й північні області втратили частину врожаю через затяжні дощі, град. Потім розвинулися хвороби картоплі. Такої ситуації років 15–20 років не було. Те, що не загинуло від дощу й хвороб, догоріло на сонці. Південь для картоплі не є вирішальним. Основну масу збирають на півночі й заході країни. В середній смузі України врожайність картоплі нижча в півтора разу. Другий фактор, що впливає на ціни, — 98 відсотків картоплі вирощують селяни й дачники на городах.
Про це пише gazeta.ua.
Із цибулею ситуація краща. Її фермери та господарства посадили в півтора разу більше. За рахунок збільшення площ вийшло незначне зростання виробництва. Хоча погода зіпсувала ті можливості, які могли бути. Урожай міг бути більший принаймні вдвічі, ніж торік. До нового року цей овоч дешевшатиме. Далі прогнозувати складно, бо під весну можуть виникати проблеми. З морквою, буряком, капустою ситуація непогана. Ціни на осінь і до кінця року будуть нижчі, порівняно з торішніми”, – заявив Іван Томич, голова Союзу українського селянства.
“На гуртових ринках картоплю зараз продають по 11–12 гривень. Удвічі дорожче, ніж торік. Вартість впаде, коли господарства масово почнуть копати пізні сорти на початку вересня. Водночас не треба лякати людей неврожаєм. Бо масово почнуть закуповувати овочі на зиму. Через ажіотаж ціни зростуть. Поки що точних даних про врожай овочів борщового набору немає. У нас не існує інструменту для оперативного відстежування ситуації на полях. Але сховищ і виробництва однозначно достатньо, щоб забезпечувати населення овочами цілий рік”. – зазначає експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.
Обговорення