• Останні
  • У тренді

Вчені пояснили, чому нас тягне на каву, тортики та пахнющий сир

06.03.2017
Чому збільшується живіт та про що це може свідчити

Чому збільшується живіт та про що це може свідчити

15.09.2025
У Тернопільській ОВА обговорили стоматологічну допомогу ветеранам та підготовку медзакладів до зими

У Тернопільській ОВА обговорили стоматологічну допомогу ветеранам та підготовку медзакладів до зими

15.09.2025
Тернопільський «Альянс» здобув Кубок України з флорболу

Тернопільський «Альянс» здобув Кубок України з флорболу

15.09.2025
Кабмін схвалив проект Держбюджету-2026

Кабмін схвалив проект Держбюджету-2026

15.09.2025
У колективі Тернопільської митниці – нові спеціалісти

Суб’єкти ЗЕД можуть отримати попереднє рішення щодо зобов’язуючої інформації з питань класифікації товарів

15.09.2025
Уряд спростив процедуру отримання права керування транспортними засобами категорії СЕ на період воєнного стану

Уряд спростив процедуру отримання права керування транспортними засобами категорії СЕ на період воєнного стану

15.09.2025
В Борсуківській громаді відкрили меморіальні дошки двом загиблим Героям

В Борсуківській громаді відкрили меморіальні дошки двом загиблим Героям

15.09.2025
На Тернопільщині ДП «Укрспирт» сплaтило до бюджету мaйже 14 млн грн через сaмовільне водокористувaння

Ексбанкiра на Тернопiльщинi пiдозрюють у пiдробцi платiжних карток та викраденнi iз них понад 1 млн грн

15.09.2025
На Тернопільщині затримали керівника коледжу за підозрою в хабарі: журналістам стало відоме ім’я

На Тернопільщині затримали керівника коледжу за підозрою в хабарі: журналістам стало відоме ім’я

15.09.2025
Перші енергонезалежні котеджі у Тернополі від “Креатор- Буд” стартували у продажу

Перші енергонезалежні котеджі у Тернополі від “Креатор- Буд” стартували у продажу

15.09.2025
Західний Хаб МХП сплатив за перше півріччя 215 млн гривень податків

Західний Хаб МХП сплатив за перше півріччя 215 млн гривень податків

15.09.2025
СЗРУ попереджає про активізацію інформаційних спецоперацій

СЗРУ попереджає про активізацію інформаційних спецоперацій

15.09.2025
Вівторок, 16 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Вчені пояснили, чому нас тягне на каву, тортики та пахнющий сир

Опубліковано Спокійна Надія
06.03.2017

Чому смердючий сир так добре смакує, яке відношення мають бджоли до кавозалежності, і чому полуниці здаються солодшими за чорниці – відповіді на ці питання має наука.

Як та чи інша їжа діє на наші рецептори та мозок, розповів у документальному фільмі ВВС доктор Майкл Мослі. Цікаві факти з нього наводить The Daily Mail.

Чому так важко сказати торту “ні”

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

опорна шкільна кухня

На Тернопільщині відкрили першу шкільну опорну кухню

06.09.2025
Чому вранці немає апетиту, а ввечері так хочеться їсти і як це виправити

Жінка поскаржилась на людський палець, знайдений у їжі, але після потрапила за ґрати: нетипова історія

28.08.2025

У природі жир та цукор рідко ідуть у парі – винятком є грудне молоко, яке складається з двох часток цукру (точніше, лактози або молочного цукру) та однієї частки жирів. Саме тому, що ми “запрограмовані” на нашу першу в житті їжу, нам потім так смакують страви, які її нагадують.

Виробники ж, зі свого боку, розумно використовують цю “золоту формулу”, щоби підсаджувати нас на свої продукти. Поєднання жирів та вуглеводів активує мигдалеподібну залозу в мозку, що відповідає за емоційну реакцію на їжу. А ще центр задоволення та гіпокамп – шоби в нас була мотивація з’їсти цю смакоту ще та спомин про те, як неймовірно добре то було.

Чому гостра їжа пече, але ж і так добре смакує

Перець чилі містить капсаїцин – речовину, яка діє на рецептор болю TRPV1. Виникає відчуття, ніби у роті щось страшенно гаряче, і відбувається екстрений викид “знеболювального” – ендорфінів.

До слова, ви знали, що найбільш пекуче в перці чилі – не насіння, а так звана плацента – білі перетинки всередині?

А знали, чому запивати гостру їжу найкраще молоком? Тому, що молекули казеїну оточують молекули капсаїцину, “змиваючи” їх із TRPV1.

Чому смердючий сир такий смачний

Коли ми нюхаємо камамбер чи брі, то перша наша реакція – “Фууу!”. Але як кладеш скибочку сиру до рота – вже геть інша справа. Справа в тім, що тоді мозок поєднує кремовий смак на язиці з запахом, і утворюється дуже приємне відчуття. До слова, експерти радять неодмінно з’їдати й шкірочку – там найконцентрованіший аромат.

Чому ми “кавозалежні”

Дослідники помітили, що бджоли, які п’ють нектар із квіток кавового дерева, завдяки кофеїну краще запам’ятовують його аромат, щоби прилетіти знов. На людську пам’ять кофеїн діє так само: нам хочеться його ще. А цукор та вершки роблять цю насолоду ще інтенсивнішою.

Чому нам потрібна сіль

Життя на Землі зародилося в океанах, і сіль донині є дуже важливою для функціонування наших клітин. Завдяки рухові трильйонів іонів натрію в нашому мозку ми думаємо, рухаємось та сприймаємо навколишній світ. Але варто не забувати про те, що забагато солі – шкідливо для здоров’я.

Цікавий факт: сіль впливає на сприйняття рецепторами гіркоти. Проведіть експеримент, додавши солі до кави.

Чому полуниці солодші за чорниці (хоча насправді це не так)

Насправді в полуницях цукру вдвічі менше, просто вони дурять наш мозок за допомогою свого аромату.

Як “зарядити” гриби вітаміном D

Перед приготуванням на півгодинки виставте їх на сонце. Щоби захиститися від сонячних променів, вони перетворяться на крихітні фабрики з виробництва вітаміну D, ставши ще кориснішими.

Чому не можна їсти картоплю, що позеленіла

Читайте нас в Google News

Більшість отруйних рослин гіркі на смак – саме тому в нас на язиці в 20 разів більше рецепторів для гірких смаків, ніж для солодких.

Гірчитиме й картопля, яка полежала на сонці та позеленіла, і її в жодному разі вже не можна їсти, бо в ній утворилися токсини – глікоалкалоїди.

Чому ми любимо помідори

Бо в них міститься більше, ніж у будь-якому іншому фрукті, так званого умамі – п’ятого смаку, який штучно посилюється в продуктах за рахунок додавання глутамату натрію, і який завзято шукають спеціальні рецептори в нас на язиці.

Також багато умамі є в яловичині, курці, грибах та пармезані – ось чому нам так добре смакує піца, де ці продукти якраз є.
Джерело: life.pravda.com.ua

Теги: їжасмакуєхімія
Share6ShareSend

Пов'язані публікації

Вступ 2025: Хіміко-біологічний факультет ТНПУ – де наука та освіта відкривають двері до майбутнього

Вступ 2025: Хіміко-біологічний факультет ТНПУ – де наука та освіта відкривають двері до майбутнього

02.08.2025

Чи можна вже їсти ранню полуницю

04.06.2025
Завантажити ще
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Студент спокусився на пропозицію ворога та опинився у скрутному становищі 15.09.2025
  • У ЗУНУ організували зустріч із представниками кіберполіції 15.09.2025
  • Стартував продаж енергонезалежних котеджів від Креатор-Буд 15.09.2025
  • Історія незламного поліцейського з Тернопільщини Сергія Танасійчука 15.09.2025
  • Директора коледжу на Тернопільщині підозрюють у вимаганні хабаря 15.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.