• Останні
  • У тренді
фарширований перець

Улюблені рецепти фаршированих перців

21.12.2024
капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025
Олена Шуляк

Рекордний бюджет на ветеранську політику. Олена Шуляк пояснила, що зміниться у 2026 році

12.12.2025
Українські бійці на німецькому полігоні: як годують, де сплять і як стріляють наші курсанти

Українські бійці на німецькому полігоні: як годують, де сплять і як стріляють наші курсанти

12.12.2025
Слідчі поліції Тернопільщини встановлюють причини двох аварій з травмованими

Слідчі поліції Тернопільщини встановлюють причини двох аварій з травмованими

12.12.2025
Постійні комісії Тернопільської обласної ради працюють над зміцненням освітньої та медичної сфер регіону

Постійні комісії Тернопільської обласної ради працюють над зміцненням освітньої та медичної сфер регіону

12.12.2025
розшукують Горощука Ігоря Євгенійовича

Поліція Тернопільщини розшукує безвісти зниклого жителя Чорткова

12.12.2025
Церковний рашизм

У Кременці відкрили вуличну виставку “Церковний рашизм”

12.12.2025
землетрус на території Тернопільської області

У Тернопільській області зафіксували землетрус магнітудою 2,9

12.12.2025
фінансування у розмірі 18,4 млн євро

Тернопільщина отримає понад 11 млн євро на енергоефективну реновацію закладів освіти

12.12.2025
Андрій Буда

На Донеччині загинув тернополянин Андрій Буда

12.12.2025
У пошкоджених будинках по вул. Стуса та 15 Квітня у Тернополі триває встановлення нових вікон

У пошкоджених будинках по вул. Стуса та 15 Квітня у Тернополі триває встановлення нових вікон

12.12.2025
Капелан бригади, мобілізований на Тернопільщині,  розпочинав війну солдатом-піхотинцем

Капелан бригади, мобілізований на Тернопільщині, розпочинав війну солдатом-піхотинцем

12.12.2025
П’ятниця, 12 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Улюблені рецепти фаршированих перців

Опубліковано Вірослава Їжак
21.12.2024

Фаршировані перці – страва, що втілює багатовікову кулінарну мудрість та творчість народної кухні. Її походження сягає глибоких історичних коренів, пов’язаних з міграційними процесами та кулінарним обміном між різними культурами, пише ArgoTer.

фарширований перець
Фото з мережі.

Історичне походження страви

Батьківщиною перцю є Центральна та Південна Америка, звідки він потрапив до Європи після географічних відкриттів XV-XVI століть. В українську кухню страва прийшла через турецько-молдавські впливи, набувши унікальних національних особливостей.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025
коцюрба

Як приготувати коцюрбу – стародавню страву з картоплею, галушками, шкварками та цибулею (відео)

09.12.2025

Цікавим історичним фактом є те, що спочатку перець використовувався переважно як прянощі, а не як основний інгредієнт страви. Технологія фарширування з’явилася значно пізніше, коли кухарі навчилися поєднувати різні інгредієнти всередині овочу.

Класична технологія приготування

Принциповою особливістю страви є поєднання овочевої оболонки та начинки. Перець попередньо очищається від насіння, залишаючи щільну м’ясисту структуру, яка слугує свого роду “їстівним контейнером”.

М’ясний варіант

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 4-5 шт.
  • Фарш (яловичина + свинина) – 400 г
  • Рис – 100 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. ложки
  • Спеції (сіль, перець, базилік)

Технологія приготування:

  • М’ясний фарш обсмажується з дрібно нарізаною цибулею та морквою.
  • Додається відварений рис.
  • Перець очищується, наповнюється підготовленою сумішшю.
  • Запікається у духовці 30-40 хвилин при 180°C.
  • Зверху поливається томатним соусом.

Пісний варіант

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 4-5 шт.
  • Гречка – 150 г
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горіхи волоські – 50 г
  • Зелень петрушки
  • Спеції

Технологія приготування майже ідентична м’ясному варіанту, але замість м’яса використовуються гриби та горіхи. Це дозволяє зберегти високі смакові якості та поживну цінність страви.

Регіональні особливості

В різних областях України страва має свої унікальні нюанси. На Західній Україні більше використовують гриби, на Східній – м’ясні варіації. Карпатський регіон додає більше спецій та різних овочів або грибів.

Принципова відмінність української версії – використання максимально натуральних локальних інгредієнтів та надзвичайно ретельна попередня підготовка.

Фаршировані перці – це не просто страва, а справжня кулінарна історія, що передається з покоління в покоління, поєднуючи смакові традиції та сучасні кулінарні тренди.

Раніше ми писали рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски.

Рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски

Читайте нас в Google News
Теги: кухняперцірецептсмачнофарш
Share14ShareSend

Пов'язані публікації

Капустяник

Простий рецепт капустяника без тіста

28.11.2025
Смажені пиріжки

Покроковий рецепт смажених домашніх пиріжків з горохом

27.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Історія колишнього тернопільського депутата та захисника Юрія Сиротюка 11.12.2025
  • Вербування через кохання: як російські спецслужби полюють на українців на сайтах знайомств 11.12.2025
  • Молодий тернопільський захисник Михайло Струтинський отримав почесну нагороду 11.12.2025
  • ПрАТ Тернопільміськгаз нагадує про контроль за технічним станом димових та вентиляційних каналів 11.12.2025
  • Парад Вертепів-2025 організували у Тернополі 11.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.