• Останні
  • У тренді
фарширований перець

Улюблені рецепти фаршированих перців

21.12.2024

На Тернопільщині 25 листопада будуть діяти графіки відключення світла

24.11.2025
Від Тернополя передали автомобіль Renault Duster та шість БпЛА «SESAME» для бійців ССО

Від Тернополя передали автомобіль Renault Duster та шість БпЛА «SESAME» для бійців ССО

24.11.2025
Osmadent: ваш надійний постачальник стоматологічних матеріалів в Тернополі та по всій Україні

Стоматологія в Києві: як обрати клініку та зберегти здорову усмішку

24.11.2025
пожежі на Тернопільщині

На Збаражчині в пожежі загинув чоловік

24.11.2025
пам’яті владики Михаїла Сабриги

У Тернополі відбувся вечір спогадів про владику Михаїла Сабригу

24.11.2025
Олена Кондратюк

Віцеспікерка ВР відвідала Тернопіль у дні жалоби

24.11.2025
прощається з Ганною Самотіс

У Збаразькій громаді померла 99-річна зв’язкова ОУН-УПА Ганна Самотіс

24.11.2025
щоденні відрахування

Тернопільська митниця у жовтні спрямувала до бюджету 800 млн гривень

24.11.2025
ідентифікувати виявлені фрагменти

Попри закінчення пошуково-рятувальних робіт тривають пошуки зниклих у Тернополі

24.11.2025
Тушкована квашена капуста

Рецепт пісної тушкованої квашеної капусти з квасолею та грибами

24.11.2025
відкрили меморіальні дошки

На Бережанщині відкрили меморіальні дошки Тарасу Лещуку, Андрію Савчуку та Назарію Швецю

24.11.2025
Уряд завершить “Нацкешбек” у травні 2026-го: коли припинять нараховувати гроші українцям

Уряд завершить “Нацкешбек” у травні 2026-го: коли припинять нараховувати гроші українцям

24.11.2025
Вівторок, 25 Листопада, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Улюблені рецепти фаршированих перців

Опубліковано Вірослава Їжак
21.12.2024

Фаршировані перці – страва, що втілює багатовікову кулінарну мудрість та творчість народної кухні. Її походження сягає глибоких історичних коренів, пов’язаних з міграційними процесами та кулінарним обміном між різними культурами, пише ArgoTer.

фарширований перець
Фото з мережі.

Історичне походження страви

Батьківщиною перцю є Центральна та Південна Америка, звідки він потрапив до Європи після географічних відкриттів XV-XVI століть. В українську кухню страва прийшла через турецько-молдавські впливи, набувши унікальних національних особливостей.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Тушкована квашена капуста

Рецепт пісної тушкованої квашеної капусти з квасолею та грибами

24.11.2025
чанахі

Рецепт пісних чанахі з квасолею і сушеними грибами

18.11.2025

Цікавим історичним фактом є те, що спочатку перець використовувався переважно як прянощі, а не як основний інгредієнт страви. Технологія фарширування з’явилася значно пізніше, коли кухарі навчилися поєднувати різні інгредієнти всередині овочу.

Класична технологія приготування

Принциповою особливістю страви є поєднання овочевої оболонки та начинки. Перець попередньо очищається від насіння, залишаючи щільну м’ясисту структуру, яка слугує свого роду “їстівним контейнером”.

М’ясний варіант

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 4-5 шт.
  • Фарш (яловичина + свинина) – 400 г
  • Рис – 100 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. ложки
  • Спеції (сіль, перець, базилік)

Технологія приготування:

  • М’ясний фарш обсмажується з дрібно нарізаною цибулею та морквою.
  • Додається відварений рис.
  • Перець очищується, наповнюється підготовленою сумішшю.
  • Запікається у духовці 30-40 хвилин при 180°C.
  • Зверху поливається томатним соусом.

Пісний варіант

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 4-5 шт.
  • Гречка – 150 г
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горіхи волоські – 50 г
  • Зелень петрушки
  • Спеції

Технологія приготування майже ідентична м’ясному варіанту, але замість м’яса використовуються гриби та горіхи. Це дозволяє зберегти високі смакові якості та поживну цінність страви.

Регіональні особливості

В різних областях України страва має свої унікальні нюанси. На Західній Україні більше використовують гриби, на Східній – м’ясні варіації. Карпатський регіон додає більше спецій та різних овочів або грибів.

Принципова відмінність української версії – використання максимально натуральних локальних інгредієнтів та надзвичайно ретельна попередня підготовка.

Фаршировані перці – це не просто страва, а справжня кулінарна історія, що передається з покоління в покоління, поєднуючи смакові традиції та сучасні кулінарні тренди.

Раніше ми писали рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски.

Рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски

Читайте нас в Google News
Теги: кухняперцірецептсмачнофарш
Share14ShareSend

Пов'язані публікації

ССОшна кухня: Педан, Кацурін, Гаваї та фіш-енд-чіпс

ССОшна кухня: Педан, Кацурін, Гаваї та фіш-енд-чіпс

17.11.2025
Пісний капусняк

Як готували капусняк наші бабусі: традиційний пісний рецепт

15.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Богослов і публіцист Денис Таргонський презентував книжку у Тернопільській єпархії ПЦУ 24.11.2025
  • 44 артилерійська бригада показала знищення ворожих позицій 24.11.2025
  • «Бренд забудовника сьогодні важливий не менше, ніж сам проєкт», – Ігор Гуда на Українському будівельному конгресі 24.11.2025
  • Тернопіль відзначить місця ракетних ударів росіян пам’ятними хрестами 23.11.2025
  • Батько колише труну із дитиною після авіаудару по Тернополю (ВІДЕО) 23.11.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.