• Останні
  • У тренді
фарширований перець

Улюблені рецепти фаршированих перців

21.12.2024
З понеділка на Тернопільщині хуртовина і мороз

На Різдво на Тернопільщині очікують сильний мороз до –12°

24.12.2025
Леся Голояд

Ексдепутатка Зборівської міської ради увійшла до складу Національної ради з питань молоді при Кабміні

24.12.2025
родина Гребеняків

Родина з Тернополя створила різдвяну гру «Вертеп»

24.12.2025
одружитися з тернополянкою

Кохання без кордонів: іспанець подолав тисячі кілометрів, щоб одружитися у Тернополі

24.12.2025
25 грудня

Графік відключення світла в Тернополі та області на Різдво, 25 грудня

24.12.2025
виготовлення традиційного різдвяного «павука»

У Тернополі пораненим військовим провели майстер-клас з виготовлення різдвяного «павука»

24.12.2025
Надвечір’я Різдва Христового. Пряма трансляція зі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору

Надвечір’я Різдва Христового. Пряма трансляція зі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору

24.12.2025
У Тернополі презентують унікальний філателістичний довідник про видатних земляків

У Тернополі презентують унікальний філателістичний довідник про видатних земляків

24.12.2025
Надал

Міський голова Тернополя Сергій Надал вітає тернополян з Різдвом Христовим

24.12.2025
24 грудня відзначають Святвечір

24 грудня – Святвечір: прикмети, заборони і народна мудрість

24.12.2025
транслюватимуть різдвяні богослужіння

Різдвяні богослужіння транслюватимуть на Суспільному 24 та 25 грудня

24.12.2025
Маково-кокосовий сирник з персиками

Маково-кокосовий сирник з персиками: рецепт до свят

24.12.2025
Середа, 24 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Улюблені рецепти фаршированих перців

Опубліковано Вірослава Їжак
21.12.2024

Фаршировані перці – страва, що втілює багатовікову кулінарну мудрість та творчість народної кухні. Її походження сягає глибоких історичних коренів, пов’язаних з міграційними процесами та кулінарним обміном між різними культурами, пише ArgoTer.

фарширований перець
Фото з мережі.

Історичне походження страви

Батьківщиною перцю є Центральна та Південна Америка, звідки він потрапив до Європи після географічних відкриттів XV-XVI століть. В українську кухню страва прийшла через турецько-молдавські впливи, набувши унікальних національних особливостей.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Маково-кокосовий сирник з персиками

Маково-кокосовий сирник з персиками: рецепт до свят

24.12.2025
запечена картопля у грибному соусі

Як приготувати запечену картоплю у вершково-грибному соусі

15.12.2025

Цікавим історичним фактом є те, що спочатку перець використовувався переважно як прянощі, а не як основний інгредієнт страви. Технологія фарширування з’явилася значно пізніше, коли кухарі навчилися поєднувати різні інгредієнти всередині овочу.

Класична технологія приготування

Принциповою особливістю страви є поєднання овочевої оболонки та начинки. Перець попередньо очищається від насіння, залишаючи щільну м’ясисту структуру, яка слугує свого роду “їстівним контейнером”.

М’ясний варіант

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 4-5 шт.
  • Фарш (яловичина + свинина) – 400 г
  • Рис – 100 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. ложки
  • Спеції (сіль, перець, базилік)

Технологія приготування:

  • М’ясний фарш обсмажується з дрібно нарізаною цибулею та морквою.
  • Додається відварений рис.
  • Перець очищується, наповнюється підготовленою сумішшю.
  • Запікається у духовці 30-40 хвилин при 180°C.
  • Зверху поливається томатним соусом.

Пісний варіант

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 4-5 шт.
  • Гречка – 150 г
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горіхи волоські – 50 г
  • Зелень петрушки
  • Спеції

Технологія приготування майже ідентична м’ясному варіанту, але замість м’яса використовуються гриби та горіхи. Це дозволяє зберегти високі смакові якості та поживну цінність страви.

Регіональні особливості

В різних областях України страва має свої унікальні нюанси. На Західній Україні більше використовують гриби, на Східній – м’ясні варіації. Карпатський регіон додає більше спецій та різних овочів або грибів.

Принципова відмінність української версії – використання максимально натуральних локальних інгредієнтів та надзвичайно ретельна попередня підготовка.

Фаршировані перці – це не просто страва, а справжня кулінарна історія, що передається з покоління в покоління, поєднуючи смакові традиції та сучасні кулінарні тренди.

Раніше ми писали рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски.

Рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски

Читайте нас в Google News
Теги: кухняперцірецептсмачнофарш
Share15ShareSend

Пов'язані публікації

капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025
коцюрба

Як приготувати коцюрбу – стародавню страву з картоплею, галушками, шкварками та цибулею (відео)

09.12.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • 105 окрема бригада територіальної оборони ЗСУ продемонструвала свіжі кадри знищення ворога 24.12.2025
  • 100 SECRET BOXів із дронами для ГУР: потужна кампанія «Смачно, бо на дрони!» фінішувала 23.12.2025
  • Історія кондитерки з Тернопільщини, яка стала військовою операторкою дрона 23.12.2025
  • Уся родина — бойовий підрозділ: історія артилериста з Тернополя 23.12.2025
  • У 21 очолила батарею радіолокаційної розвідки: її голосом звучать команди для десятків військовослужбовців 23.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.