• Останні
  • У тренді
Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв

12 пісних страв, які мають бути на столі у Святвечі: швидкі рецепти

24.12.2024
горельєф Сергій Коновал

У Холодному Яру встановили горельєф Герою України Сергію Коновалу

06.10.2025
загибель і смерть трьох військових

На Харківщині загинув наш земляк Прокопович Ігор Зіновійович

06.10.2025
тернопільське озеро купання

17-річна студентка ледь не загинула після купання в Тернопільському озері

06.10.2025
боєприпас

На Тернопільщині поліцейські вилучили у чоловіка з Франківщини зброю та вибухівку

06.10.2025
Наталія Перехрист

Тернопільська вчителька Наталія Перехрист — лауреатка Global Teacher Prize Ukraine-2025

06.10.2025
про розтрату бюджетних коштів

Посадовців з Тернопільщини судитимуть за розтрату бюджетних коштів

06.10.2025
постраждала 17-річна дівчина

У Тернополі на проспекті Бандери водій Renault збив неповнолітню

06.10.2025
Картопляні зрази з грибною начинкою

Картопляні зрази з грибною начинкою

06.10.2025
футбольний турнір

Футбольний турнір у Чорткові об’єднав військових, поліцію та міських голів

06.10.2025
Артем Сосняковський

Трагічно помер випускник Бережанського ліцею №1 Артем Сосняковський

06.10.2025
TANYA DOLYA

Тернопільська співачка Таня Доля випустила пісню “Поруч” з кліпом про кохання

06.10.2025
семи воїнів

Тернопільщина за вихідні втратила ще сімох захисників

06.10.2025
Вівторок, 7 Жовтня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

12 пісних страв, які мають бути на столі у Святвечі: швидкі рецепти

Опубліковано Газета Місто
24.12.2024

Святвечір, який святкується ввечері напередодні Різдва, є важливою подією в Україні, коли родини збираються разом на спільну вечерю. До цього вечора готують 12 традиційних страв, кожна з яких має своє особливе значення. Детальніше про кожну з них пише «24 Канал».

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Квашена капуста

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

13.09.2025
біляші без замісу

Біляші без замісу на кефірі, молоці або воді

09.09.2025

Кутя

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 скл.;
  • мак – 100 г;
  • горіхи та сухофрукти – 100 г;
  • мед – 2-3 ст.л.

Спосіб приготування:

Відваріть пшеницю до готовності. Мак залийте окропом, залиште на 20 хвилин, а потім розітріть у ступці або блендері до появи молочка. Подрібніть горіхи та сухофрукти. Змішайте всі інгредієнти, додайте мед і трохи теплої води для потрібної консистенції.

Дайте куті трохи настоятися, тоді її смак буде неймовірним.

Запечена риба з овочами

Інгредієнти:

  • риби (короп або хек) – 1 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • сіль, перець, спеції – до смаку.

Спосіб приготування:

Рибу очистьте, посоліть, поперчіть. Викладіть на фольгу разом із нарізаними овочами та часточками лимона. Запікайте у духовці при 180 градусах протягом 30 – 40 хвилин.

Вареники з картоплею

Інгредієнти:

для тіста:

  • борошно – 3 скл.;
  • вода – 1 скл.;
  • сіль – 1 ч. л.

для начинки:

  • картопля – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.

Спосіб приготування:

Змішайте борошно, воду та сіль, замісіть тісто. Відваріть картоплю, розімніть у пюре, додайте смажену цибулю. Розкачайте тісто, виріжте кружечки, викладіть начинку та зліпіть вареники.

Варіть у підсоленій воді до готовності. Готові вареники викладіть у посудину і дайте їм хвильку запаритися.

Тушкована капуста

Інгредієнти:

  • капуста – 500 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • чорнослив – 50 г;
  • томатна паста – 2 ст.л.

Спосіб приготування:

Наріжте капусту, моркву та цибулю. Обсмажте овочі, додайте чорнослив і томатну пасту. Тушкуйте на середньому вогні 30 хвилин, додаючи воду за потреби.

Мариновані гриби

Інгредієнти:

Білі гриби переберіть, очистьте і помийте. Великі гриби поріжте на шматочки. Залийте холодною водою, доведіть до кипіння, зніміть піну і варіть 10-15 хвилин. Потім гриби відкиньте на друшляк і промийте під проточною водою.

Цибулю й моркву почистьте, помийте і наріжте кубиками. У сковороді нагрійте олію, покладіть цибулю з морквою, обсмажте кілька хвилин до напівготовності.

Додайте гриби та смажте, помішуючи, 10 хвилин. Посоліть, поперчіть, влийте сметану і перемішайте. Тушкуйте під кришкою на маленькому вогні 10 хвилин.

Оселедець

Інгредієнти:

  • оселедець маринований – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • лимон – до смаку;
  • олія до смаку.

Спосіб приготування:

Промийте та почистьте оселедець, відділіть кістки, зніміть шкіру. Поріжте порційними шматками та викладіть на тарілку. Трішки полийте олією. Подавайте з цибулею, замаринованою з лимоном.

Борщ пісний

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт.;
  • капуста – 200 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • сушені гриби – 50 г.

Спосіб приготування:

Замочіть сушені гриби на кілька годин, потім відваріть. Відвар збережіть. Буряк натріть, тушкуйте з томатною пастою. У киплячій воді змішайте гриби, відвар, буряк, нарізані овочі. Варіть 30 хвилин.

Грибна юшка

Інгредієнти:

Налийте в каструлю 2 л води і поставте грітися, пише Shuba. Картоплю помийте, почистьте і поріжте кубиками. Засипте у підсолену воду і варіть до напівготовності. Підготуйте гриби, моркву і цибулю. Тим часом перебрані гриби почистьте і ретельно промийте. Корінь петрушки помийте, зачистьте, подрібніть. Цибулю і моркву почистьте. Цибулю подрібніть, а моркву натріть.

Приготуйте засмажку. Спасеруйте (обсмажте декілька хвилин) порізані гриби та овочі на олії, додайте до картоплі і варіть 15-20 хвилин. Додайте спеції. Перед закінченням варки покладіть в грибну юшку лавровий лист, корінь петрушки, сіль, перець, спеції до свого смаку. Прикрасьте зеленню.

Печені яблука з медом та горіхами

Інгредієнти:

  • яблука – 6 шт.;
  • мед – 3 ст. л.;
  • горіхи (волоські або мигдаль) – 50 г;
  • кориця – до смаку.

Спосіб приготування:

Яблука помийте, видаліть серцевину, не розрізаючи їх повністю.

Наповніть середину сумішшю меду, подрібнених горіхів і кориці.

Викладіть яблука у форму для запікання, додайте трохи води на дно форми. Запікайте при 180 градусах протягом 25 – 30 хвилин до м’якості.

Читайте нас в Google News

Пампухи

Інгредієнти:

  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сир кисломолочний – 1 склянка;
  • ванільна паста або екстракт ванілі – 1 ч. л.;
  • пшеничне борошно – 1 скл.;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • мелена кориця – 1/2 ч. л.;
  • сіль – 1/4 ч. л.;
  • цукрова пудра для посипання – 3 ст. л.;
  • рослинна олія для смаження.

Спосіб приготування:

У великій мисці збийте яйце з цукром за допомогою ручного або електричного міксера до однорідної маси. Додайте сир і за допомогою занурювального блендера (або картоплем’ялки) подрібніть до гладкості та кремової консистенції.

Додайте ванільну пасту (або екстракт ванілі), потім поступово додайте сухі інгредієнти і добре вимісіть тісто до м’якого стану.

Розігрійте достатню кількість рослинної олії в каструлі або глибокій сковороді на середньому вогні. Присипте робочу поверхню борошном. Розділіть тісто на дві рівні частини і скачайте кожну в довгий джгут діаметром близько 5 см. Розріжте джгут на невеликі шматочки довжиною 2-2,5 см і скачайте їх у кульки руками.

Обережно опустіть кульки в розігріту олію (вона має бути приблизно 180 °C) і смажте 4-5 хвилин, періодично перевертаючи, до золотистого кольору і пишності. Не перевантажуйте каструлю, смажте порціями, якщо необхідно.

Перекладіть готові пончики на тарілку, вистелену паперовими рушниками, щоб прибрати надлишки олії. Повторіть процес із рештою тіста, якщо необхідно.

Голубці з грибами

Інгредієнти:

для голубців:

для соусу:

Візьміть сотейник, всипте в нього рис та промийте до чистої води. Після цього залийте крупу 400 мл води та додайте сіль до смаку. Варіть 5 хвилин після закипання на середньому вогні, а потім накрийте кришкою та залиште на 20 хвилин, щоб рис увібрав рідину, пише шеф-кухар Євген Клопотенко.

Візьміть білокачанну капусту та виріжте качан. У великій каструлі закипʼятіть воду, добре наколіть капусту виделкою, щоб вона трималася, і опустіть у воду. Верхні листи мають стати прозорими – відразу їх знімайте з капусти, щоб вони не переварилися, і викладайте на обробну дошку. Якщо є товсті прожилки, трохи відбийте кухонним молотком або зріжте ножем.

Доки капустяні листи остигають, переходьте до приготування начинки. Візьміть 50 г сушених білих грибів, добре помийте, а потім залийте 600 мл окропу та варіть протягом 10 хвилин після закипання. Якщо у вас великі гриби, наріжте на шматки. Відвар процідіть, і залиште – на його основі готуватимете соус для голубців.

Доки гриби варяться, візьміть цибулю та дрібно наріжте, подрібніть 3 зубчики часнику та наріжте довільними шматочками 100 г білих грибів.

Розігрійте сковорідку з вершковим маслом та обсмажте цибулю з часником. Додайте білі гриби та відварені сухі гриби. Останні нададуть голубцям більш насиченого аромату. Готуйте протягом 5-7 хвилин.

Об’єднайте рис із підсмаженими овочами, додайте сіль та перець до смаку. Усі інгредієнти добре перемішайте. Візьміть капустяний лист, викладіть начинку і загорніть.

Увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів і загортайте начинку в листя капусти. Голубці викладайте у форму для запікання, змащену вершковим маслом.

Переходьте до приготування соусу для голубців. У мисці з’єднайте 500 мл відвару білих грибів, 200 г сметани та 1 ч. л. борошна. Посоліть, поперчіть до смаку та добре перемішайте.

Залийте голубці сметанно-грибним соусом. Накрийте фольгою та поставте запікатися на 60 хвилин за температури 180 градусів.

Узвар із сухофруктів

Інгредієнти:

  • сушені яблука, груші й сливи – 300 г;
  • мед – 2 ст. л.;
  • вода – 2 л.

Спосіб приготування:

Фрукти промийте та замочіть у холодній воді на 2 години. Злийте воду та наберіть нову, поставте на вогонь й доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть 30 хвилин. Після охолодження додайте мед.

Джерело: Захід нет
Теги: 12 страврецептиріздвосвятвечір
Share78ShareSend

Пов'язані публікації

Різдво Пресвятої Богородиці

Сьогодні – Різдво Пресвятої Богородиці

08.09.2025
кабачки

Два круті кабачкові рецепти від Тані Песик з “VIP Тернопіль”

20.07.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопільська вчителька отримала престижну освітянську премію Global Teacher Prize 06.10.2025
  • У Подолянах обрали переможців фотоконкурсу для вчителів 06.10.2025
  • На війні загинув захисник Сергій Сагат зі Збаражчини 06.10.2025
  • Від фронтових поранень у лікарні помер захисник Іван Кулька з Тернопільщини 06.10.2025
  • На війні загинув захисник Микола Орловський з Тернополя 06.10.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.