Велетенського гриба-дощовика знайшов Михайло Турчин біля ставка, де завжди ловить рибу, на хуторі Малинівка у Бережанському районі.
Свою назву ці гриби отримали через те, що зазвичай виростають після рясних дощів. У деяких селах їх називають просто «порхавками», бо коли перезріють, перетворюються на великі торбинки з коричневим попелом, і вважаються не їстівними.
Гриби-дощовики – справжній делікатес. Молоді дощовики можна смажити, готувати з них шніцелі, соуси, варити супи, їх маринують та сушать. Крім того, використовують їх і в медицині. У давнину відваром з дощовиків лікувалися від туберкульозу, м’якоттю відбілювали зуби, оздоровлювали шкіру, порошком рятувалися від опіків, зупиняли кров, гоїли ним рани. Нині ж вчені стверджують, що дощовики забирають з людського організму радіонукліди, виводять токсини, шлаки.
Михайло Турчин не знав про харчові та лікувальні властивості дощовика, тож уже зібрався його викинути. Однак, вчасно зайшов сусід, який забрав гриб і запросив Михайла на котлети з гриба, – пише PRESS-ЦЕНТР із посиланням на ВЗ.
Обговорення