Як не дивно, навіть у дощ та холод можна відчувати тепло і задоволення. Так вважають у Данії. Тут навіть спеціальне слово придумали “хюге”, що означає означає настрій затишку та комфортного спілкування з почуттям благополуччя і задоволеності. Таке задоволення можна знайти у теплій та затишній оселі. Тримаючи під рукою улюблену книжку, прослуховуючи улюблені музичні композиції та слухаючи музику, повільно смакуючи улюблений теплий напій. Якщо ж Вам виповнилося щонайменше 18, тоді можна спробувати створити власне “хюге” з добрим пивом “Опілля”.
Отож, у холодну та дощову пору надають перевагу “міцнішим” та “витриманішим” сортам пива. По-перше, вони мають ширший і вираженіший букет смакових ноток. По-друге, міцніші сорти трохи зігрівають. По-третє, як правило, споживач має трохи більше часу власне для справжнього смакування. Втамування спраги, що часто є головним мотивом споживання пива у теплу пору року відходить на другий план. Тож, дощ і холод, це добра нагода спробувати нові смакові відчуття.
“Опілля Портер” підійде до гострих сирів, фруктів та шоколаду. Перевагу надають чорному, проте багато пивоманів люблять це традиційно “вечірнє” пиво вживати разом з молочним шоколадом.
“Опілля Фірмове” особливий лагер для приготування якого потрібно майже два місяці додасть трохи тепла. Це унікальне пиво преміум класу, яке цього року в черговий раз отримало золоту медаль за високу якість на святі пива та здобула почесну нагороду під час сліпої дегустації під час EAST EUROPEAN BEER AWARD 2018 у Харкові. Це пиво пасуватиме до ситної вечері зі стравами з яловичини та свинини. Також добре підійдуть “Опілля Гайдамацьке” та “Опілля Княже”. Останнє, до речі наближене до того типа пива, яке вживали у більшості випадків до 19 століття, коли темні лагерні сорти змінилися світлими.
На основі кожного з перелічених сортів пива можна приготувати і теплий напій. Кажуть, що у помірній кількості пиво добре додомагає від легкої застуди. Тож для “гарячого пива” відомі два найбільш поширені рецепти.
Перший поширений у Німеччині, Австрії, Британії і тій же Данії, звідки походить вже згадане “хюге”, відчуття задоволення. Для приготування такого коктейля необхідно закип’ятити півлітри пива (світлого або темного) з додаванням гвоздики, цендри лимону, цинамону. Розтерти яєчні жовтки з цукром до утворення піни і повільно влити їх у тепле пиво, повільно розмішуючи на малому вогні, щоб напій не закипів. Коли напій загустіє, його розливають по бокалам і прикрашають вершками. Цей смак є специфічним, але подобається багатьом європейцям.
Популярним є також польський “гжанець” для приготування якого знадобиться один літр темного пива, наприклад “Опілля Княже” чи “Опілля Портер”, півгорнятка апельсинового соку, кілька бутонів гвоздики, шматочок лимона, апельсину та яблука, а також ложка меду. Приготувати досить просто. Достатньо змішати пиво із спеціями та фруктами, підігріти не доводячи до кипіння і теплим подати у бокалах до столу.
До речі, споживати саме тепле пиво — це також давня українська традиція. Саме у такому вигляді пили пиво під час походів українські козаки, які вважали, що у такий спосіб пиво додає енергії.
Тож, хай кожен знайде своє “хюге”, “дощовий настрій” буде веселим, а холод розтопить теплота доброї компанії за келикихом улюбленого напою.
Обговорення