Великий піст приурочений до Великодня, дата якого випадає на кінець березня – травень.
Саме тому дати Великого посту щороку не однакові. Великий піст 2020 почнеться в понеділок, 2 березня 2020 року, і продовжитися до суботи, 18 квітня 2020 року, до Великодня. Це головний піст у християнстві, є підготовкою вірян до святкування Світлого Христового Воскресіння. Великий піст нагадує людству про те, що Ісус Христос, перебуваючи в пустелі і борючись зі спокусами, обходився без їжі протягом сорока днів.
Багато хоча б один раз пробували постити, і не всім це вдалося зробити правильно. Інші хочуть дотримуватися посту, але не знають нюансів процедури. Кorrespondent.net розповість, як правильно постити, чи всім потрібно дотримуватися посту, що можна їсти під час Великого посту.
Історія виникнення посту, його суть
Про піст стало відомо з євангельських оповідань Нового Завіту. Так, в одному з них йдеться про те, що Ісус Христос робив після свого хрещення. Син Божий пішов у пустелю, де на самоті, молитві і голодному пості готувався до виконання місії, з якою прийшов на Землю. Відомо, що протягом сорока днів Диявол спокушав Христа голодом, гординею і вірою.
Традиція постити бере свій початок з I століття, про що свідчать історичні документи. У збереженому до нашого часу листуванні священнослужителів того часу чітко проявляється конфлікт щодо дати святкування Великодня і тривалості посту. Але ж в V столітті з’явилася думка, що апостольським встановленням був саме сорокаденний піст перед Великоднем.
На думку священнослужителів, Великий піст – час для вдосконалення своєї духовності. За аналогією з Ісусом, який потерпав від спокус від Диявола, людина повинна боротися зі своїми бажаннями. Піст – це не дієта, і відмова від тваринної їжі не є головною його особливістю, адже Христу були послані випробування ще і вірою, а також гординею.
Великий піст складається з двох періодів – Святої Чотиридесятниці, яка символізує сорокаденний піст Ісуса Христа в пустелі (закінчується напередодні Лазаревої Суботи і Вербної Неділі), і Страсного тижня. В останній тиждень Великого посту згадують останні дні земного життя Спасителя, його страждання, смерть і поховання.
Що забороняється робити у Великий піст, як правильно постити
Під час Великого посту потрібно подумати про смирення тілесної природи – 40 днів утримуються від скоромної їжі, гулянь, грішних помислів і вчинків. В піст рекомендують максимально відсторонитися від гніву, образ, засудження, робити більше добра оточуючим. У цей період краще обмежити перегляд розважальних телепередач і фільмів, а музику слухати більше релігійну, ніж сучасну.
У Великий піст не проводять вінчання, адже вступ у шлюб передбачає виконання подружнього обов’язку, від якого церковники рекомендують відмовитися. Шлюби, укладені в піст, церква не благословляє. А ось обряд хрещення у Великий піст проводиться.
Роз’яснення про те, як правильно постити, містяться в богослужбовій книзі Типікон. Згідно з прописаними там нормами, вступати в піст можна дітям, починаючи з 5-річного віку. Дитину треба не тільки обмежувати у вживанні деяких продуктів харчування, а й вчити молитві, таємниці сповіді і причастя.
Вагітним дозволяють постити, спираючись на поради лікаря, а ось породіллям обмежувати себе в їжі – забороняється. Послаблення в пості дозволено: військовим, хворим, студентам, а також людям, які фізично важко працюють.
Дотримуватися посту в гастрономічному плані означає повністю відмовитися від м’ясних і молочних продуктів, від яєць, риби і по буднях – від рослинної олії. Найсуворіші пісні дні – перші два дні Великого посту, а також cтрасна П’ятница (Типікон наказує повне утримання від їжі).
Щоб піст не був тягарем для організму, їжа повинна бути різноманітною, але простою. Не зловживають: прянощами, сіллю, цукром і смаженими стравами. Не можна їсти також: шоколад, фастфуд, жирні солодощі і випічку. У несуворі пісні дні дозволяється вживати рибу і морепродукти.
Будь-які страви краще готувати на водяній бані або грилі. Основу раціону повинні складати овочі та фрукти, злаки (будь-які каші без додавання вершкового масла). Збагатити раціон можна рослинним білком, який міститься в: баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та інших бобових. У недільні дні на трапезі дозволяється вживання вина, в обсязі до двох склянок.
Рекомендовано в будні дні їсти один раз на день, ввечері; по суботах і неділях два рази – в обід і ввечері.
Перший тиждень
Перший тиждень Великого посту, а саме з 2 березня 2020 року до 8 березня 2020 року, називається Торжеством православ’я або Федоровим тижнем. В цей час в церквах прийнято виголошувати «вічну пам’ять» всім померлим захисникам православної віри та «многая літа» – живим. Перший день – найсуворіший, рекомендовано повне утримання від прийому їжі. У вівторок і четвер, 3 і 5 березня 2020 року, можна куштувати хліб і воду. Сиру їжу без олії дозволяється їсти в середу і п’ятницю (4 і 6 березня 2020 року). А ось в суботу та неділю дозволена гаряча їжа з рослинною олією, до того ж можна випити трохи вина.
Другий тиждень
Під час другого тижня Великого посту, з 9 березня 2020 року по 15 березня 2020 року, в церквах згадують богослова Григорія Паламу. У понеділок, середу і п’ятницю рекомендовано суху їжу, а саме вживання сирої їжі без олії. У вівторок і четвер можна їсти гарячі пісні страви, а в суботу та неділю їду заправляють рослинною олією. У неділю дозволено вино.
Третій тиждень
Третій тиждень Великого посту, з 16 березня 2020 року по 22 березня 2020 року, називається Хрестопоклонним. З вівтаря виносять святий Хрест і він пропонується для поклоніння вірянам. Сухоїдіння рекомендовано в понеділок, середу і п’ятницю. У вівторок і четвер можна їсти теплу їжу без олії, в суботу та неділю – з олією.
Четвертий тиждень
На четвертому тижні Великого посту, з 23 по 29 березня 2020 року, поминають преподобного Іоанна Лествичника. Часто цю седмицю називають Похвальною. У четвер, а саме 26 березня 2020 року, в церквах на утрені будуть читати весь Великий покаянний канон Андрія Критського, а також житіє преподобної Марії Єгипетської. У суботу, 28 березня 2020 року, читається акафіст Пресвятій Богородиці.
У понеділок, середу і п’ятницю дозволено вживання сирої їжі без олії. У четвер і суботу їдять гарячі страви також без олії. У суботу та неділю дозволяється тепла їжа, приправлена олією, а в неділю ще й склянка вина.
П’ятий тиждень
П’ятий тиждень, з 30 березня по 5 квітня 2020 року, – шанують пам’ять преподобної Марії Єгипетської, яка вважається зразком правдивого покаяння, і преподобного святителя Філофея. Харчування як і під час другої, третьої і четвертої седмиць.
Шоста седмиця
Шоста седмиця розпочнеться 6 квітня 2020 року і триватиме до 12 квітня 2020 року. Це седмиця Ваій, якою завершується Свята Чотиридесятниця. У суботу згадують Воскресіння праведного Лазаря (Лазарева субота). У понеділок, середу і п’ятницю дозволяється вживати сиру їжу без олії. У вівторок, четвер і суботу можна з’їсти теплу їжу з олією.
У неділю, 12 квітня 2020 року, – Вербна неділя. На честь свята православні можуть скуштувати рибу або морепродукти.
Страсний тиждень
Останні шість днів Великого посту – з 13 квітня 2018 року по 18 квітня 2020 року. Кожен день називається “Великим” або “Страсним”.
У Великий понеділок і Велику середу дозволено сухоїдіння, у Великий вівторок, Великий четвер і Велику суботу – дозволена гаряча їжа без олії. У Велику п’ятницю рекомендується повне утримання від їжі. Піст закінчується у Великодню неділю 19 квітня 2020 року. З цього дня можна їсти будь-яку їжу без обмежень.
Обговорення