• Останні
  • У тренді

Вчені пояснили, чому нас тягне на каву, тортики та пахнющий сир

06.03.2017
29 червня

Росія посилює атаки на Україну: щотижневі масовані обстріли дронами та ракетами

09.07.2025
У Тернополі відбулася стратегічна сесія з розвитку кластерних ініціатив

У Тернополі відбулася стратегічна сесія з розвитку кластерних ініціатив

09.07.2025
Олександр Парацій

У Зборовi планують звiльнення секретаря ради через скандал iз вимаганням

09.07.2025
Студенти-спортсмени ЗУНУ здобули перемоги на європейських змаганнях

Студенти-спортсмени ЗУНУ здобули перемоги на європейських змаганнях

09.07.2025
Держслужба виявила зв’язки Київської митрополії УПЦ із забороненою в Україні РПЦ

Держслужба виявила зв’язки Київської митрополії УПЦ із забороненою в Україні РПЦ

09.07.2025
Над Тернопільщиною збили ракети: де спрацювала ППО

У Тернополі – гучно: збивали шахеди і ракети

09.07.2025
Розпочалася ворожа атака шахедами по Україні

Ворог атакує Україну масово дронами i ракетами: пiд ударом також і Тернопіль

09.07.2025
Український Червоний Хрест на Тернопільщині передав допомогу двом лікарням

Український Червоний Хрест на Тернопільщині передав допомогу двом лікарням

08.07.2025
Голову Білецької громади засудили до 6 років за фіктивне будівництво водогону

Голову Білецької громади засудили до 6 років за фіктивне будівництво водогону

08.07.2025
Тернопільських адвокатів підозрюють у шахрайстві на $2 млн у справі про житло для військових

Тернопільських адвокатів підозрюють у шахрайстві на $2 млн у справі про житло для військових

08.07.2025
Будівництво очисних споруд поблизу тернопільського водозабору: чи є загроза довкіллю

Корупційний скандал у Білецькій громаді: незаконна вирубка лісу на 8,2 млн грн

08.07.2025
На Тернопільщині голову сільради та директора фірми засудили до 6 і 5 років ув’язнення за розтрату бюджетних коштів

На Тернопільщині голову сільради та директора фірми засудили до 6 і 5 років ув’язнення за розтрату бюджетних коштів

08.07.2025
Середа, 9 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Вчені пояснили, чому нас тягне на каву, тортики та пахнющий сир

Опубліковано Спокійна Надія
06.03.2017

Чому смердючий сир так добре смакує, яке відношення мають бджоли до кавозалежності, і чому полуниці здаються солодшими за чорниці – відповіді на ці питання має наука.

Як та чи інша їжа діє на наші рецептори та мозок, розповів у документальному фільмі ВВС доктор Майкл Мослі. Цікаві факти з нього наводить The Daily Mail.

Чому так важко сказати торту “ні”

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Чи можна вже їсти ранню полуницю

04.06.2025
Галичани схиблені на їжі

Галичани схиблені на їжі

10.01.2025

У природі жир та цукор рідко ідуть у парі – винятком є грудне молоко, яке складається з двох часток цукру (точніше, лактози або молочного цукру) та однієї частки жирів. Саме тому, що ми “запрограмовані” на нашу першу в житті їжу, нам потім так смакують страви, які її нагадують.

Виробники ж, зі свого боку, розумно використовують цю “золоту формулу”, щоби підсаджувати нас на свої продукти. Поєднання жирів та вуглеводів активує мигдалеподібну залозу в мозку, що відповідає за емоційну реакцію на їжу. А ще центр задоволення та гіпокамп – шоби в нас була мотивація з’їсти цю смакоту ще та спомин про те, як неймовірно добре то було.

Чому гостра їжа пече, але ж і так добре смакує

Перець чилі містить капсаїцин – речовину, яка діє на рецептор болю TRPV1. Виникає відчуття, ніби у роті щось страшенно гаряче, і відбувається екстрений викид “знеболювального” – ендорфінів.

До слова, ви знали, що найбільш пекуче в перці чилі – не насіння, а так звана плацента – білі перетинки всередині?

А знали, чому запивати гостру їжу найкраще молоком? Тому, що молекули казеїну оточують молекули капсаїцину, “змиваючи” їх із TRPV1.

Чому смердючий сир такий смачний

Коли ми нюхаємо камамбер чи брі, то перша наша реакція – “Фууу!”. Але як кладеш скибочку сиру до рота – вже геть інша справа. Справа в тім, що тоді мозок поєднує кремовий смак на язиці з запахом, і утворюється дуже приємне відчуття. До слова, експерти радять неодмінно з’їдати й шкірочку – там найконцентрованіший аромат.

Чому ми “кавозалежні”

Дослідники помітили, що бджоли, які п’ють нектар із квіток кавового дерева, завдяки кофеїну краще запам’ятовують його аромат, щоби прилетіти знов. На людську пам’ять кофеїн діє так само: нам хочеться його ще. А цукор та вершки роблять цю насолоду ще інтенсивнішою.

Чому нам потрібна сіль

Життя на Землі зародилося в океанах, і сіль донині є дуже важливою для функціонування наших клітин. Завдяки рухові трильйонів іонів натрію в нашому мозку ми думаємо, рухаємось та сприймаємо навколишній світ. Але варто не забувати про те, що забагато солі – шкідливо для здоров’я.

Цікавий факт: сіль впливає на сприйняття рецепторами гіркоти. Проведіть експеримент, додавши солі до кави.

Чому полуниці солодші за чорниці (хоча насправді це не так)

Насправді в полуницях цукру вдвічі менше, просто вони дурять наш мозок за допомогою свого аромату.

Як “зарядити” гриби вітаміном D

Перед приготуванням на півгодинки виставте їх на сонце. Щоби захиститися від сонячних променів, вони перетворяться на крихітні фабрики з виробництва вітаміну D, ставши ще кориснішими.

Чому не можна їсти картоплю, що позеленіла

Читайте нас в Google News

Більшість отруйних рослин гіркі на смак – саме тому в нас на язиці в 20 разів більше рецепторів для гірких смаків, ніж для солодких.

Гірчитиме й картопля, яка полежала на сонці та позеленіла, і її в жодному разі вже не можна їсти, бо в ній утворилися токсини – глікоалкалоїди.

Чому ми любимо помідори

Бо в них міститься більше, ніж у будь-якому іншому фрукті, так званого умамі – п’ятого смаку, який штучно посилюється в продуктах за рахунок додавання глутамату натрію, і який завзято шукають спеціальні рецептори в нас на язиці.

Також багато умамі є в яловичині, курці, грибах та пармезані – ось чому нам так добре смакує піца, де ці продукти якраз є.
Джерело: life.pravda.com.ua

Теги: їжасмакуєхімія
Share6ShareSend

Пов'язані публікації

Чи можна уникнути печії, якщо змінити раціон?

Чи можна уникнути печії, якщо змінити раціон?

19.12.2024
омлет

Їжте та худніть: рецепт ідеального сніданку для запуску метаболізму

03.05.2024
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • У селі Біла на Тернопільщині сплюндрували територію ландшафтного парку 08.07.2025
  • Поранений стрілець-снайпер Василь Гендзюр втримав позицію 08.07.2025
  • На Тернопільщині відбудеться Всеукраїнська проща родин загиблих Героїв 08.07.2025
  • Запустили цифровий простір для ветеранів у Дії 08.07.2025
  • Доки в одній частині Тернопільщини вирувала негода, інша – потерпала від вогню 08.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.