Шовковиця знайшла широке застосування в народній медицині завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу і широкому спектру корисних властивостей.
Склад шовковиці :
Плоди шовковиці – це відмінний засіб від самих різних хвороб. У ягодах цього дерева знаходиться велика кількість корисних речовин : цукру (глюкоза, фруктоза), органічні кислоти, ефірні олії, вищі кислоти вітаміни CE, K, PP, комплекс вітамінів B і каротин. Також шовковиця містить макроелементи (кальцій, натрій, магній, фосфор і калій) і мікроелементи (цинк, селен, мідь і залізо).
Харчова цінність продукту на 100 грам ягід : 1,44 гр. білків, 0,39 гр. вуглеводів, 1,7 гр. клітковина, 87,68 гр. води, 8,1 гр. моно і дисахаридів.
Енергетична цінність шовковиці – 43 ккал на 100 гр ягід, це відмінний дієтичний продукт.
Свіжі плоди рекомендують вживати при недокрів’ї і для відновлення обмінних процесів в організмі. Офіційна медицина використовує їх для лікування гіпохромної анемії, викликаної гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку. Дуже корисна шовковиця при захворюваннях жовчовивідних шляхів і хворобах ШКТ (дизентерії, ентероколітах, дисбактеріозі). Відвари з бруньок і листя рослини регулюють вуглеводний і жировий обмін і викликають посилене потовиділення.
Застосування шовковиці
Настої, соки і відвари зі свіжої шовковиці мають цінні корисні властивості, їх застосовують як відхаркувальний і сечогінний засіб. Свіжий сік – це ефективний засіб для лікування запалень верхніх дихальних шляхів (ангіні, тонзиліті і тому подібне), а також виразкових виразок ротової порожнини (стоматиті). Його рекомендують приймати при затяжному кашлі, пневмонії і бронхітах. Китайська медицина використовує при гарячкових станах для пониження температури, при нирковій недостатності і імпотенції.
У ягодах шовковиці присутня велика кількість солей заліза, що виявляють кровотворну дію на організм. Плоди шовковиці рекомендують включати в раціон при порушеннях обміну речовин, ожирінні, дистрофічних процесах в сердечному м’язі, атеросклерозі, ішемії, тахікардії і при ваді серця. багато корисних властивостей шовковиці зберігає в собі сік ягід, всього за три тижні він позбавить хворого від таких симптомів як задишка, ниючі болі в грудній клітці, і відновить працездатність серця.
Завдяки антиоксидантам, ягоди шовковиці допомагають позбавитися від наступних проблем із здоров’ям:
- Розлади імунної системи.
- Погана опорність організму інфекційним захворюванням.
- Раніше старіння шкіри.
- Погіршення зору і поразки сітківки ока.
- Неправильно протікаючі обмінні процеси.
Протипоказань до вживання шовковиці практично немає, не рекомендовано їсти людям з індивідуальною непереносимістю цих ягід. Надмірне вживання шовковиці може викликати пронос, обережно рекомендується їсти ягоди шовковиці гіпотонікам, щоб надмірно не знизити кров’яний тиск. У усіх інших випадках, шовковицю можна і треба їсти!
Обговорення