• Останні
  • У тренді
Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв

Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв

06.01.2023
Завдяки благодійній ініціативі “Підтримай ЗСУ – посади іменне дерево” Тернопіль придбав 379 FPV-дронів для ЗСУ

Завдяки благодійній ініціативі “Підтримай ЗСУ – посади іменне дерево” Тернопіль придбав 379 FPV-дронів для ЗСУ

07.06.2025
«Українська команда» відвезла допомогу на фронт бійцям з Тернопілля

«Українська команда» відвезла допомогу на фронт бійцям з Тернопілля

07.06.2025
Гроші

Платники Тернопільщини сплатили понад 3,3 мільярди гривень єдиного внеску

07.06.2025
Воїни 105-тої бригади з Тернопільщини передали «мінометне вітання» окупантам

Воїни 105-тої бригади з Тернопільщини передали «мінометне вітання» окупантам

07.06.2025
У Кабінеті Міністрів нагородили журналістку з Тернополя

У Кабінеті Міністрів нагородили журналістку з Тернополя

07.06.2025
Третій Форум прийомних родин на Тернопільщині: єдність заради щастя дитини

Третій Форум прийомних родин на Тернопільщині: єдність заради щастя дитини

07.06.2025
РФ завдала удару по Тернопільщині

У Тернополі чути звуки вибухів

07.06.2025
як тернополяни пережили aтaку

«Молилися, щоб вижити, пекельнa ніч» — як тернополяни пережили aтaку

06.06.2025
потоки

Аномальна злива з градом затопила Чортків

06.06.2025
Назара Довгалюка

Пораненого воїна з Борсуківської громади Назара Довгалюка провідали у київській лікарні голови з Тернопільщини

06.06.2025
Монастирська церква

У краєзнавчому музеї презентували книгу-дослідження отця Віталія Козака про давню історію парафії Тернополя

06.06.2025
сафарі на ворога

44 артбригада показала точну роботу БПЛА та артилерії

06.06.2025
Субота, 7 Червня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв

Усі страви для святкової вечері 6 січня обов’язково мають бути пісними.

Опубліковано Газета Місто
06.01.2023

Святвечір 6 січня, а Різдво 7 січня цього року ще святкують чимало українців. 6 січня дотримуються останнього дня посту та готують святкову вечерю. Вона є особливою, адже на столі традиційно має бути 12 пісних страв, кожна з яких має своє значення. Що ж приготувати на Святвечір? Терен підготував підбірку рецептів пісних страв, які не вимагають багато часу, зусиль та грошей.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв

12 пісних страв, які мають бути на столі у Святвечі: швидкі рецепти

24.12.2024
Завтра Різдвяний святвечір

Завтра Різдвяний святвечір

23.12.2024

Кутя

Чим багатша страва, тим більше щастя чекатиме сім’ю в новому році

Найважливіша страва в цей день – кутя. Саме з неї починають пісне застілля на Святвечір. Рецептів куті є дуже багато. Вважається, що чим багатша страва, тим більше щастя чекатиме сім’ю в новому році.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 200 грамів
  • Вода (узвар) – 3 стакани
  • Сіль – щіпка
  • Мак – 120 грамів
  • Мед – 1 столова ложка
  • Родзинки – 100-125 грамів
  • Обсмажені волоські горіхи – 2 столові ложки

Приготування: 

Пшеницю промити і перебрати. Залити водою, додати дрібку солі, варити до м’якості. Мак залити окропом на 15-20 хвилин, відлити через сито і збити блендером. Родзинки залити окропом на 20 хвилин. Пшеницю перекласти в миску і остудити, додати мак, родзинки, подрібнені горіхи. Густоту регулюємо, доливаючи остиглої кип’яченої води (можна використовувати узвар). Після цього додати столову ложку меду.

Узвар

Традиційний різдвяний компот із сухофруктів – це також важлива страва на Святвечір. Узвар можна додавати й до куті.

Інгредієнти:

  • Чорнослив – 100 грамів
  • Сушені яблука – 300 грамів
  • Сушені груші – 200 грамів
  • Вода – 5 літрів
  • Цукор і мед за смаком

Приготування: 

Сушеницю з яблук, груш та слив потрібно декілька разів промити у воді. Наливаємо у каструлю потрібну нам кількість води та додаємо сушениці. Компот доведіть до кипіння та ще декілька хвилин варіть. Для того, аби колір та смак були насиченіші, даємо узвару настоятися.

Запечена скумбрія

На Святвечір традиційно готують різну рибу – мариновану, смажену, печену.

Інгредієнти: 

  • Скумбрія – 2
  • Цибулина – 1
  • Лимон – 0,5
  • Майонез – 2 столові ложки
  • Сіль, приправа для риби за смаком

Приготування:

Рибу обмити та почистити. Натерти зверху і зсередини сіллю з перцем або приправою для риби та залишити на 30 хвилин. Надрізати рибу на однакові шматки, поміж яких покласти кільця лимона. У надрізи поставити півкільця цибулі. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 30 хвилин.

Пампухи

Різдвяні пампухи на дріжджовому тісті – традиційні солодощі, які подають на Святу вечерю. Вони є ознакою достатку та щедрості. Пампухи також символізують святих на небі, які повірили в Ісуса й отримали вічне життя. 

Інгредієнти: 

  • Борошно – 500 грамів
  • Дріжджі – 50 грамів
  • Молоко – 250 мілілітрів
  • Яйце – 1 ціле
  • Жовтки – 4
  • Цукор – 50 грамів
  • Дрібка солі, пудра, ванільний цукор
  • Для начинки: варення, какао чи мак (на вибір)

Приготування: 

Розведіть дріжджі в теплій воді, додайте дрібку цукру та ложку борошна й поставте в тепле місце на 10 хвилин для бродіння. Розітріть одне яйце з цукром, жовтки потрібно збити окремо. Вилийте суміш з дріжджами до решти борошна, додайте жовтки, яйце з цукром та дрібку солі. Вимішайте тісто та поставте в тепле місце на 1 годину. Після цього розкачайте тісто та видавіть склянкою круги. В середину кожного викладіть начинку на вибір та накрийте іншою частиною тіста. Смажити потрібно у великій кількості олії на невеликому вогні. Викладіть готові пампухи на паперові рушники та притрусіть їх пудрою з ванільним цукром.

Вареники з маком та вишнями

Вареники з вишнями стануть відмінною стравою на Святий вечір. Вважається, що вишня у варениках символізує везіння, а мак — щастя.

Інгредієнти: 

  • Борошно – 600 грамів
  • Сіль – 1 чайна ложка
  • Оливкова олія – 2,5 столові ложки
  • Тепла вода – 1,5 склянки
  • Вишні – 650 грамів
  • Мак – 200 грамів
  • Вода – 500 мілілітрів
  • Цукор – 2,5 столові ложки
  • Мед – 4 столові ложки
  • Ванільний цукор – 1 пакетик
  • Ванільний екстракт – 2 чайні ложки

Приготування: 

Читайте нас в Google News

Для початку потрібно закип’ятити воду в каструлі. Додайте мак і варіть близько пів години. Відкиньте мак на сито і за допомогою блендера подрібніть його, додайте мед, екстракт ванілі, перемішайте. До вимитих вишень додайте цукор, ванільний цукор і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. У макову масу додайте остиглі вишні та вишневий сироп, який утворився під час варіння. Для тіста просійте борошно в глибоку миску, додайте сіль, оливкову олію та потроху підливайте воду. На столі розкачайте тісто тонким шаром та повирізайте склянкою кружечки. В середину кожного викладіть начинку та сформуйте вареники. Закип’ятіть підсолену воду, опускайте в неї вареники порціями і варіть 2-3 хвилини після спливання на слабкому вогні.

Салат вінегрет

Це смачний та пісний салат, який зачасту включають в меню з 12 страв напередодні Різдва.

Інгредієнти:

  • Картопля – 4−5
  • Морква – 3
  • Буряк – 5
  • Солоні огірки – 2−3
  • Банка консервованого зеленого горошку
  • Рослинне масло – 3−4 столові ложки
  • Сіль, перець і спеції за смаком

Приготування:

Картоплю і буряк слід промити і відварити в мундирах, почистити, порізати на кубики і висипати в миску. Далі додайте в салат подрібнені на кубики солоні огірки та консервований горошок. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте маслом і подавайте до різдвяного столу.

Мариновані гриби

Мариновані гриби – одна з 12 страв, які варто подати на стіл до Святвечора, який напередодні Різдва збере за столом велику родину.

Інгредієнти: 

  • Печериці – 1 кілограм
  • Цибуля ріпчаста – 1
  • Оцет – 70 мілілітрів
  • Цукор – 2 столові ложки
  • Сіль – 1 столова ложка
  • Лавровий лист – 3
  • Перець духмяний горошком

Приготування: Гриби потрібно помити і очистити від бруду. У каструлю налити 1 л води, додати запашний перець і листочки лаврового листа, сіль, цукор. Довести до кипіння і кинути туди гриби на 15 хвилин. Додати оцет і варити ще 5 хвилин. На дно стерилізованої банки викласти цибулю півкільцями, потім гриби. Залити маринадом. Залишити гриби на добу і подавати до столу.

Канапки зі шпротами

У цей вечір багато українських сімей роблять канапки з рибою, адже її можна їсти навіть у строгий піст.

Інгредієнти:

  • Чорний зерновий хліб
  • Свіжа морква- 2
  • Часник – 3-4 зубчики
  • Майонез – 2 великі ложки
  • Зелень
  • Волоські горіхи – жменя
  • Банка шпротів в олії
  • Лимон

Приготування: Хліб нарізати трикутниками і обсмажити на сухій гарячій сковорідці. Моркву дрібно натерти та змішати з подрібненими горіхами, майонезом і роздавленим часником. Хлібні скибочки покрити морквяно-часниковою пастою, а зверху викласти по 1-2 рибці на кожен шматочок та лимон. Бутерброди можна прикрасити свіжою зеленню.

Голубці з рисом та грибами 

Голубці неодмінно сподобаються будь-якій людині, яка любить традиційну українську кухню. Їх можна приготувати як в піст, так і в будній день.

Інгредієнти: 

  • Листки капусти – з половини  качана
  • Рис – 150 грамів
  • Морква – 1
  • Гриби шампіньйони – 10-12 штук
  • Цибуля ріпчаста – 1
  • Томатна паста – 2 столові ложки
  • Сіль та перець за смаком

Приготування: Потрібно відварити рис, а також листя капусти в окропі 2-3 хвилини. Вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби дрібно нашаткуйте. Овочі обсмажте на олії, додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Покладіть начинку в центр капустяного листка та заверніть його конвертиком. Складіть голубці в глибоку сковорідку чи каструлю та залийте водою з томатною пастою. Потрібно тушкувати під кришкою 10 хвилин.

Борщ з вушками 

Це традиційна західноукраїнська страва на Святвечір, яка готується на грибовій юшці і подається з вушками, які начиняються грибами.

Інгредієнти:

Для борщу:

  • Буряк – 600-700 грамів
  • Цибуля – 1
  • Грибний відвар – 3 літри
  • Лимонний сік – 2 столові ложки
  • Лавровий лист, сіль, перець, зелень кропу

Для вушок:

  • Білі сушені гриби – 100 грамів
  • Цибуля – 1 штука
  • Борошно – 150 грамів
  • Вода – 50 грамів
  • Олія – 1 столова ложка
  • Сіль, перець

Приготування:

Гриби потрібно змочити, залити 3 літрами води та варити до готовності. Помийте та зваріть буряк. Для вушок треба підсмажити дрібно нарізану цибулю. Гриби потрібно перемолоти та додати до цибулі, посолити, поперчити та просмажити 4 хвилини. Аби замісити тісто необхідно змішати борошно, сіль, олію та поступово додавати воду, перемішуючи. Тонко розкачане тісто ріжемо на квадратики. Туди викладаємо начинку, складаємо тісто в трикутник, зщіпуємо краї та з’єднуємо два кінці вареника між собою. Відварювати вушка потрібно в підсоленій воді.

Для того, аби приготувати борщ, потрібно поставити на вогонь грибний відвар. Зварений буряк натріть на грубій тертці, а цибульку поріжте. Обсмажте її та додайте в сковорідку буряк та лимонний сік. Все це висипаємо до киплячого грибного відвару та додаємо лавровий лист, сіль, перець. Варити потрібно кілька хвилин після кипіння. На тарілку спочатку викладаємо вушка, а тоді заливаємо їх борщем.

Тушкована капуста

Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність.

Інгредієнти: 

  • Гриби – 400 грам
  • Цибуля – 1
  • Морква – 2-3
  • Качан свіжої капусти – 0,5
  • Часник – 2 зубчики
  • Сіль, перець та зелень за смаком

Приготування: 

Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Викладіть капусту у каструлю або глибоку сковорідку, додайте олію та поставте на невеликий вогонь. Додавайте до капусти гриби, моркву, цибулю, подрібнений часник та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності.

Маринований оселедець

Стравою можна поласувати на Святвечір – в переддень Різдва.

Інгредієнти:

  • Оселедець (розморожений) – 1 кілограм
  • Перець духмяний горошком – 4 штуки
  • Сіль – 3 столові ложки
  • Цукор – 2 столові ложки
  • Яблучний сік – 0,5 склянки
  • Оливкова та соняшникова олії – 2 столові ложки

Приготування: 

Розморозьте рибу, видаліть голову і нутрощі, зніміть шкіру та поріжте філе на шматочки. Яблучний сік підігрійте, додайте спеції, перемішайте. Рибу залийте маринадом, залиште на 2 години.

Джерело: Терен
Теги: 12 страввечерясвятвечір
Share51ShareSend

Пов'язані публікації

Що тернополяни готуватимуть на Святвечір та у скільки їм обійдеться різдвяний стіл

20.12.2024

24 грудня — Святвечір: що не можна робити в цей важливий день, щоб не накликати біди

23.12.2023
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Які традиції Троїцької поминальної суботи: особливі богослужіння 07.06.2025
  • Кіберполіція та БЕБ викрили масштабну схему привласнення грошей з державної програми підтримки садівництва 06.06.2025
  • Організатори MHP Run4Victory розповіли про благодійний забіг в Тернополі 06.06.2025
  • Міські голови змагатимуться на футбольному полі заради України 06.06.2025
  • Понад 50 тисяч гривень зібрали на благодійному вечорі для ЗСУ 06.06.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.