• Останні
  • У тренді
Що приготувати господині до святкового столу на Покрову: святкові рецепти

Що приготувати господині до святкового столу на Покрову: святкові рецепти

14.10.2022
Прокуратура

Прокуратура Тернопільщини вимагає відшкодувати 173 тис. грн за незаконну вирубку дерев у «Дністровському каньйоні»

04.07.2025
Пенсійний фонд назвав умови призначення пенсії військовослужбовцям

Полiцiя розпочала кримiнальне провадження щодо посадовця мiськради Зборова за вчинення шахрайств з ветеранами

04.07.2025
2025

Розпочато розслiдування за фактом шахрайства щодо допомоги вiйськовим у Зборівській громаді на Тернопiльщинi

04.07.2025
Клуби активного довголіття Тернопільщина

У громадах Тернопільщини успішно працюють Клуби активного довголіття від Червоного Хреста

04.07.2025
Цю новинку тернопільська пивоварня приготувала спеціально до сезону-2025.

“Опілля Чорний”: чим особливий новий квас

04.07.2025
З російського полону звільнили двох бійців із Тернопільщини

З російського полону звільнили двох бійців із Тернопільщини

04.07.2025
Руслан Цимбалістий

У бою на Харківщині загинув борщів’янин Руслан Цимбалістий

04.07.2025
Руслані Кушнір

Апеляційний суд остаточно скасував догану керівниці Лановецького терцентру Руслані Кушнір

04.07.2025
обмін полоненими

Україна повернула з російського полону ще одну групу своїх громадян

04.07.2025
РФ приховує свої злочини

Інформаційні вкиди Росії про полонених – частина гібридної війни: Омбудсман Дмитро Лубінець

04.07.2025
Михайло Непийвода

У ТНПУ помер комендант головного корпусу Михайло Непийвода

04.07.2025
Кривава різанина у Почаєві: смерть 54-річного мешканця Лановецької громади настала в результаті ударів в різні частини тіла

Кривава різанина на Тернопільщині: вбивці “світить” 15 років тюрми

04.07.2025
П’ятниця, 4 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Що приготувати господині до святкового столу на Покрову: святкові рецепти

Кулінарні традиції на Покрову Пресвятої Богородиці.

Опубліковано Газета Місто
14.10.2022

14 жовтня господині традиційно готували пишну трапезу. Особливо старалися незаміжні дівчата. Так вони показували оточуючим, що стануть прекрасними господинями, коли вийдуть заміж. Основна страва на свято Покрови – млинці. Начинку робили з грибів, риби. Солодкі борошняні вироби поливали медом і варенням.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Пам'ятник Незалежності в Тернополі

У Тернополі відзначили 29-ту річницю Конституції України: єдність, вдячність, нагороди

28.06.2025
Теребовлянському коледжу культури і мистецтв — 85 років

Теребовлянському коледжу культури і мистецтв — 85 років

24.06.2025
Покров – останній день, коли можна було збирати гриби. В цей день робили соління на зиму.
Ще однією обов’язковою стравою на свято Покрови Богородиці є страва з капусти. Найчастіше господині варили капусняк – смачний гарячий суп з овочів. Нерідко готували салати, вареники з капустою.
В цей день пекли особливий хліб – покровський коровай. Його роздавали сусідам і родичам, а залишки зберігали до початку Великого посту.
Чим різноманітніше стіл, тим більше достатку матиме сім’я в наступному році. Господині готували страви з риби, фруктів, бобових.
Також є така примовка: «Прийшла Покрова — сиди, чумаче, вдома! І три хрін, вари холодець, печи пироги!» Тому також на столі можна було побачити хрін та холодець

З давніх-давен наші бабусі на свято Покрови пекли пироги та всіляку здобу, яку потім роздавали знайомим і всім до кого йшли у гості, і хто приходив до них. Також пиріжки роздавали сусідським дітям і нужденним.

На святковому столі обов’язково мали бути такі страви як: холодець, вареники, сало, борщ, домашні ковбаси тощо.

Ось декілька цікавих рецептів страв до святкового столу:

Пухкий пиріг з капустою на дріжджах.

Для приготування опари:

* Молоко – 300 мл;
* Цукор – 4 ст. л;
* Борошно пшеничне – 6 ст. л;
* Дріжджі сухі — 11 грамів.

Для приготування тіста:

* Курячі яйця – 2 шт;
* Сіль – 1 ч. л;
* Олія соняшникова – 130 мл;
* Борошно пшеничне – 450 г.

Для приготування начинки:

* Капуста – 1/2 качана;
* Цибуля ріпчаста – 1 шт;
* Морква – 1 шт;

Готуємо так:

Нарізаємо кубиками очищену цибулю, тремо на великій терці моркву і обсмажуємо їх на сковорідці до м’якості. Далі додаємо у сковорідку нашатковану та посолену капусту, перчимо та тушкуємо до готовності.
Розводимо у теплому молоці дріжджі, та додаємо цукор і борошно. Ретельно перемішуємо, та лишаємо у теплому місці на 30 хв.

Після того, як опара підійде, збиваємо яйця і зіль та додаємо до опари. Далі вливаємо рослинну олію і готуємо тісто, потроху всипаючи у нього борошно. Готове тісто розділяємо на дві частини, та лишаємо підходити у теплому місці ще 30 хвилин.

Посипаємо борошном робочу поверхню та розтачуємо тісто.
Викладаємо на одну частину тіста начинку з капусти та накриваємо іншою частиною тіста. Краї защипуємо.
Змащуємо поверхню пирога молоком, та випікаємо при температурі 200 С на протязі 30 хв.

Сало гарячого посолу

Для приготування:

* Вода — 1 л;
* Свиняче сало — 1 кг;
* Цибулиння — 3 жмені;
* Лавровий лист — 2 шт.
* Часник — 7 зубчики
* Сіль — 200 г;
* Цукор — 2 ст. л;
* Перець чорний — за смаком.

Як готувати сало гарячого засолу:

У воду, додаємо цукор, сіль, лавровий лист, лушпиння цибулі та ставимо варитися. Цибулиння можна додати і більше. Коли вода закипить, кладемо в неї обмите сало, нехай воно провариться 20-30 хвилин.
Далі знімаємо сало з вогню та лишаємо його на 8-10 годин просочуватися відваром. Потім витягуємо сало з розсолу нехай просушиться. Поки сало сохне, нарізаємо часник тонкими пластинками, та змішуємо з меленим чорним перцем. Обсушене сало обмастіть сумішшю часнику та перцю. Загорніть у фольгу та поставте під морозилку на пів доби.

Холодець приготований у мультиварці

Для приготування холодцю потрібно:

* Свинячі ніжки – 2 шт;
* Яловичина з кісткою або куряче м’ясо – 1,5 кг;
* Морква – 1 шт;
* Цибуля ріпчаста – 1 шт;
* Сіль, перець – за смаком;
* Часник – 3 зубчики.

Ретельно вимите м’ясо та очищені овочі складаємо у мультиварку, додаємо сіль та перець, додаємо воду (щоб покрила м’ясо), та готуємо в режимі «тушкування» 6 годин.

Зварене м’ясо відокремлюємо від кісток. Викладаємо у тарілки.

Переціджуємо холодець, додаємо натертий на терці часник, та сіль (якщо її недостатньо). Викладаємо, у тарілки з м’ясом, порізану, відварену моркву та заливаємо бульйоном.

Ставимо у холодильник до застигання.

Смачного вам і гарного свята!

Читайте нас в Google News
Теги: покроварецептисвято
Share125ShareSend

Пов'язані публікації

домашніх кручеників

Крученики з грибами та сиром: домашній рецепт

08.06.2025
Бeрежани

Бережани відзначають День міста: 650 років із першої згадки і 495 – з отримання Магдебурзького права

08.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • На війні загинув захисник Василь Шевчук з Тернопільщини 04.07.2025
  • На Тернопільщині чоловік самовільно почистив потічок та потрапив на олівець до поліції 04.07.2025
  • На Тернопільщині СБУ затримала прокремлівського дезертира 04.07.2025
  • На фронті загинув захисник із Залозецької громади Василь Дацишин 04.07.2025
  • У Зборові на Тернопільщині посадовці міськради ошукали ветеранів 04.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.