Першими салат «Цезар» спробували не римські імператори, а голлівудські кінозірки. Винайшов його італієць на території Мексики, після чого салат сподобався американцям, які й зробили “Цезар” всесвітньо відомим. Як у випадку з багатьма знаменитими стравами, салат «Цезар» був винайдений на швидку руку.
Для цього змішували листя салату романо, яйця, сир і підсушений хліб, приправляли все сумішшю оливкової олії і лимонного соку. Курка, креветки, анчоуси з’явилися у складі салату трохи пізніше.
Класичний, або традиційний рецепт салату “Цезар”:
Інгредієнти: 100 мл соусу «Цезар», 100 г помідорів чері, чайна ложка тертого пармезану, чайна ложка рослинної олії, 10 г салату-латуку, 2 яйця пашот, половина обсмаженої курячої грудки, зелень для прикраси, грінки з фокаччі.
Для соусу «Цезар»: 4 столові ложки рослинної олії, 100 г анчоусів в маслі, столова ложка соусу ворчестер, столова ложка соєвого соусу, чайна ложка діжонської гірчиці, 2 яйця, чайна ложка лимонного соку, 2 столові ложки тертого пармезану, столова ложка гірчиці зернистої, пара зубчиків часнику, столова ложкау оливкової олії.
Приготування: приготувати соус «Цезар», змішавши всі інгредієнти. В окремій ємності змішати салат-латук, розрізані навпіл помідори, заправити соусом «Цезар» і перемішати. Розкласти салат по тарілках, додати слайси пармезану і зелень, обсмажену курячу грудку, грінки з фокаччі, яйце пашот.
Салат “Цезар” з фрикадельками:
Інгредієнти: 6 фрикадельок з курячого м’яса, 40 г салату айсберг, 60 г салату романо, 4-6 помідорів черрі, 3 столові ложки соусу “Цезар”, відварене яйце, 6 г тертого пармезану.
Для фрикадельок (на 10 шт., 400 г): 130 г хумусу, 270 г курячого фаршу, 20 г сухарів.
Для соусу «Цезар» (на 1 кг соусу): 550 г майонезу, пара зубчиків часнику, столова ложка гірчиці, 50 г анчоусів, третина чайної ложки соусу табаско, столова ложка соусу ворчестер, 220 г тертого пармезану, 150 мл води.
Приготування: для соусу змішати всі інгредієнти і пробити блендером.
Приготувати фарш для фрикадельок: пропустити через м’ясорубку куряче м’ясо, цибулю і пару зубчиків часнику, посолити, поперчити. Змішати хумус з фаршем, перемішати і сформувати невеликі кульки. Панірувати в сухарях і обсмажити у фритюрі до золотавої скоринки. Потім доготовуємо в духовці при температурі 180 градусів протягом 7-10 хвилин.
Салат айсберг і романо рвемо руками на великі шматочки. Помідори черрі ріжемо навпіл, змішуємо інгредієнти і заправляємо соусом. Для кожної порції викладаємо салат на тарілку. Зверху кладемо половинку вареного яйця. Посипаємо тертим пармезаном. Поруч кладемо по три фрикадельки.
Рецепт салату “Цезар” з креветками:
Інгредієнти: 200 г креветок, 100 г салату айсберг, 2 столові ложки тертого сиру пармезан, 120 г підсушеного білого хліба, 2 столові ложки соусу «Цезар», 2 столові ложки оливкової олії Extra Virgin, сіль – за смаком, чайна ложка свіжовичавленого лимонного соку.
Приготування: підсушити грінки в духовці. Креветки очистити, обсушити і обсмажити. Листя салату добре промити і просушити, порвати руками на середні шматочки і приправити соусом «Цезар». Викласти на тарілку салатне листя і ще раз злегка приправити його соусом і посипати тертим пармезаном. Поверх викласти креветки, приправити лимонним соком. Прикрасити грінками.
Салат “Цезар” з курячою грудкою:
Інгредієнти: 2 курячі грудки, 4 помідори черрі, 200 г салату айсберг, 3 чайні ложки тертого сиру пармезан, 4 столові ложки соусу «Цезар», 2 чайні ложки оливкової олії Extra Virgin, сік лимона – за смаком, 60 г сухариків з чіабати.
Приготування: філе промити і нарізати на середні шматочки, підсмажити на сковороді до рум’яної скоринки, запекти в духовці 10 хвилин. Помідори нарізати на шматочки. Листя салату промити і промокнути серветкою, щоб прибрати зайву вологу. Порвати руками на великі шматочки, приправити оливковою олією і лимонним соком. Викласти на тарілку листя салату, помідори, заправити фірмовим соусом. Поверх розмістити шматочки грудки, посипати тертим пармезаном і прикрасити тонкими слайсами підсушеного хліба.
“Цезар” з куркою, гірчицею і креветками:
Інгредієнти: філе куряче – 400 г, креветки очищені варені – 200 г, салат ромен – 1 пучок, сир пармезан – 100 г, білий хліб – 200 г, яйце куряче – 2 шт., оливкова олія – 150 мл, гірчиця – 1 ст. л., цукор – 2 ч. л., орегано – щіпка, бальзамічний оцет – 3 ч. л., базилік за смаком, сушений чебрець – щіпка, сіль і перець чорний мелений за смаком.
Приготування: куряче філе, зробивши на ньому кілька надрізів проти волокон, натерти сіллю, чорним перцем, тертим імбиром і оливковою олією, відправити в розігріту до 200 градусів духовку. Запікати у фользі близько 20 хвилин, потім вийняти, відкрити фольгу, посипати філе базиліком, орегано, чебрецем і запікати ще близько 10 хвилин. Вийняти філе з духовки і остудити. Поки печеться курка, підготувати грінки. Нагріти на сковороді оливкове масло, поки воно гріється, нарізати дрібно два зубчики часнику і відправити смажитися. Смажити до тих пір, поки часник не дасть сильний аромат. Потім шумівкою часник видалити зі сковороди. Порізати білий хліб на невеликі кубики і обсмажити на розігрітій часниково-оливковій олії до золотистої скоринки. Вийняти шумівкою і остудити. 2 яйця опустити в окріп на 1-2 хвилини, вийняти, обдати холодною водою. Вийняти жовтки і викласти їх у невелику миску. Додати до жовтків негостру гірчицю, бальзамічний оцет, цукор і ретельно перемішати, поступово додаючи оливкову олію. Соус повинен вийти однорідної текстури і консистенції, як у сметани середньої жирності. Салат ромен розібрати на листя, вимити, ретельно обсушити рушником і порвати руками на досить великі шматки. Викласти в салатницю, полити соусом. Додати до салату куряче філе, порізане кубиками розміром з великий виноград, і креветки. Полити все соусом, посипати грінками і тертим пармезаном, а потім дуже акуратно перемішати руками, щоб не зім’яти листя салату.