У своєму блозі відомий тернопільський священик, протоієрей Євген Заплетнюк розповів про початок “Пилипівки” – Різдвяного посту.
28 листопада – початок Рiздвяного посту. Його ще називають Пилипiвкою. Звiдки ця назва? Різдвяний піст – один з чотирьох багатоденних постів церковного року. Розпочинається він завжди в один час – у день святого апостола Пилипа (Филипа) (15) 28 листопада, та триває сорок днів до самого Різдва – (24 грудня)- 6 січня. Його мета – підготувати віруючих до зустрічі свята Різдва Христового. Звідси його назва – Різдвяний піст. День його початку дав іншу назву – Пилипівка. У тих Помісних Церквах, де його дотримуються упродовж сорока днів, цей піст має ще іншу назву – «Свята Чотиридесятниця».
Під час посту перед святом Різдва Христового, який триває з 28 листопада до 7 січня, заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Окрім цього, в понеділок, середу та п’ятницю забороняються риба, вино та олива. Їжу без масла (сухоядіння) дозволяється вживати тільки після вечернього богослужіння. У інші дні тижня, тобто вівторок, четвер, суботу та неділю дозволено приймати їжу з рослинним маслом (олією).
Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботу, неділю та великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята та дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята випали на середу чи п’ятницю, то дозволяється лише вино та єлей.
Із 2 cічня (від передсвята Різдва Христового) до 6 січня (Навечір’я Різдва) піст особливо підсилюється, відтак навіть у суботу та неділю риба православними християнами не вживається.
Більше про Пилипівку та суть християнського постування можна прочитати в статті протоієрея Євгена Заплетнюка “Не забуваємо про Пилипівку”.
Обговорення