У ягідному кооперативі, що в селі Городище Козівської громади на Тернопільщині, в кооператив об’єдналися півтори сотні виробників. За сезон заготовляють до 800 тонн продукції. Вирощують малину, ожину, смородину, обліпиху та порічки.
Про це розповів Суспільному керівник кооперативу Тарас Андрійчук.

За його словами, продукцію експортують.

У цеху, де заморожують ягоди, має бути постійна температура -35°.

“Маємо зараз заморожену малину, ожину. Ця продукція необроблена, лише заморожена”, – сказав керівник кооперативу.

Далі заморожені ягоди переносять у приміщення з температурою -18° та сортують. Тут працює 35 працівників.

“Є дві зміни: з шостої ранку до третьої, з третьої до дванадцятої. На зміні прошу, щоби було 12 людей. Але підходимо гнучко до графіка роботи”, – говорить Тарас Андрійчук.

Працівниця Світлана Берестецька за годину роботи у сортувальному цеху отримує сто гривень. Працює другий рік:
“Перебираємо: ягоди із цвіллю – вбік, хвостики викидаємо окремо у відро, листочки – в інше відро”.
Кооператив створили 10 років тому. Цехи розмістили у приміщеннях колишньої тракторної бригади. Зараз завершують будівництво нових приміщень.
“Коли ми купили приміщення, воно було площею 450 квадратів. А зараз – 3450 квадратів. Тобто, збільшили площу на три тисячі квадратів. Хоч є ще дещо недобудоване”, – зазначив Тарас Андрійчук.

Виробничі потужності цехів дозволяють заморожувати 15 тонн сировини на добу й одночасно зберігати 300 тонн ягід. До кооперативу ввійшли 153 заготівельники з дев’яти громад Тернопільщини та двох із Львівщини та Івано-Франківщини. Приймають ягоди і в домогосподарств, які не є членами кооперативу. Закупівельна ціна постійно змінюється.

“Є індивідуальні домовленості. Якщо це не наші члени кооперативу, але вони привозять більшу кількість, то можемо робити доплату”.

Свою продукцію експортують в Польщу, Чехію та Естонію, є домовленості із Туреччиною, повідомив керівник кооперативу.