• Останні
  • У тренді

Мешканець Тернопільщини облаштував у селі сироварню і варить сир за швейцарським рецептом

27.03.2019
тернополянин Ігор Черепанський

Тернополянин біля завалів другу добу чекає на звістку про прабабусю

20.11.2025
розрядили бойову частину російського безпілотника

У Тернополі вибухотехніки знешкодили бойову частину БпЛА у Тернополі

20.11.2025
День захисту дітей

У Тернополі 20 листопада вшанували загиблих після атаки дітей

20.11.2025
Під завалами у Тернополі є діти, – Сергій Надал

Під завалами у Тернополі є діти, – Сергій Надал

20.11.2025
Власники транспортних засобів, які постраждали від атаки, можуть безкоштовно відновити втрачені документи

Власники транспортних засобів, які постраждали від атаки, можуть безкоштовно відновити втрачені документи

20.11.2025
Тернополяни несуть квіти й іграшки до зруйнованого обстрілом РФ будинку

Тернополяни несуть квіти й іграшки до зруйнованого обстрілом РФ будинку

20.11.2025
Тернопіль після ворожої атаки: Станом на 10:00 20 листопада – 26 загиблих, 93 поранені

Тернопіль після ворожої атаки: Станом на 10:00 20 листопада – 26 загиблих, 93 поранені

20.11.2025
Мешканці ще трьох будинків у Тернополі зможуть перейти на індивідуальне опалення

Відновлення теплa у Тернополі зaтримується: п’ять будинків тa дитсaдок без опaлення через ворожу aтaку

20.11.2025
СБУ розпочaлa кримінaльне провaдження зa фaктом мaсовaного обстрілу Тернополя

СБУ розпочaлa кримінaльне провaдження зa фaктом мaсовaного обстрілу Тернополя

20.11.2025
Муніципальні інспектори виявили продаж алкоголю неповнолітнім у Тернополі

Муніципальні інспектори виявили продаж алкоголю неповнолітнім у Тернополі

20.11.2025
Олена Шуляк

Олена Шуляк: Держава виплатить 6,5 тис. грн для тих, хто цього найбільше потребує

19.11.2025
діти різного віку

Унаслідок атаки по Тернополю госпіталізували 16 дітей віком від трьох місяців до 18 років

19.11.2025
Четвер, 20 Листопада, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Мешканець Тернопільщини облаштував у селі сироварню і варить сир за швейцарським рецептом

Опубліковано Газета Місто
27.03.2019

28-річний Василь Чайковський варить швейцарський сир «грюєр»  у рідному селі Урмань Бережанського району на Тернопільщині. Цій нехитрій справі він навчився в Австрії. У майбутньому планує створити свою торгову марку –  «Сироварня Чайковського».

– «Грюєр» – традиційний швейцарський твердий жовтий сир без дірок у вигляді величезних голів з темною скоринкою та приємним квітково-горіховим ароматом,  – пояснює сировар. – Австрійці їдять його на сніданок і додають до різних страв. Це – твердий сир швейцарської якості, такого в нас нема. Він вдається тільки з молока, яке стояло на повітрі не довше двох годин після доїння, бо потім починає псуватися. Якщо зварити сир зі старого молока, то він буде схожий на  губку і вже нікуди не годиться. Щоб бути певним у якості продукції позичив у друзів молоко тестер.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Надал Тернопіль атака

Сергій Надал: Тернопіль пережив наймасштабнішу атаку від початку війни. Працюють гарячі лінії для постраждалих

19.11.2025
Зусиллями Бережанської окружної прокуратури та суду на потреби ЗСУ передано вантажний мікроавтобус

Зусиллями Бережанської окружної прокуратури та суду на потреби ЗСУ передано вантажний мікроавтобус

14.11.2025

Василь купує  молоко в односельців за дещо вищою ціною аніж заготівельники, щоб мати більше сировини. У місяць  він використовує 180 літрів молока, а це десь 20-25 тисяч гривень. Свій перший урманський «грюєр» він скуштував лиш нещодавно, бо  півроку  дозрівав у підвалі при температурі плюс 16 градусів.

– У цій справі потрібне велике терпіння, послідовність дій та суворо дотримуватися рецептури, – зізнається Василь Чайковський.  – Кілька місяців я навчався сироварінню на спеціальних курсах у Австрії. Туди записав мене мій господар, у якого я працював. До речі, я лиш один був виходець з України. Німецьку на розмовному рівні добре знав, тож наука давалася легко.  Прикметно, що в Австрії, коли людина виявляє бажання працювати, її відправлять на безкоштовні курси і згодом вона може легко влаштуватись на високооплачувану роботу. Зі своїм дипломом сировара я б міг легко працювати у Швейцарії, де більш високооплачувана робота, проте сирну справу хотів розпочати лише в Україні.

Вісім років Василь Чайковський працював в Австрії. Поїхав туди після закінчення Бережанського агротехнічного інституту. Спершу працював просто робочим на фермі, де була обладнана і сироварня. Після закінчення курсів вже й сам варив сир.

– Австрійська сироварня розташована високо в горах ізольовано від людей, – розповідає Василь. –  Власники корів з цієї околиці приганяють тварин на все літо в гори і доручають їх бізнесменам-сироварам. На фермі нас було тільки двоє. Ми доглядали за коровами та варили сир за швейцарською технологією. У 60-70 літрових чанах  ми  спершу нагрівали молоко, охолоджували, додавали ферменти, бактерії, підігрівали, формували сир… За день переробляли 650 літрів молока. З такої кількості виходить близько 60 кг сиру.

Три роки Василь Чайковський варив сир для австрійців, а тепер – в рідному селі.

– У нас була стара літня кухня, ми розвалили і на тому місці почали будувати сироварню, – розповідає чоловік. – За гроші, які витратив на це, можна було купити квартиру.  До  приміщення сироварні суворі вимоги. Ми провели водовідведення стіни обклали плиткою, встановили необхідний температурний режим. Частину обладнання купував за кордоном. Деякі чани з нержавійки мені зварили друзі.

Нещодавно Василь Чайковський  виграв конкурс «Село: Кроки до розвитку» і отримав грант на 50 тис. грн. На ці кошти він планує купити вакууматор для упаковки сиру.

– Зараз я відточую майстерність у сироварінні, освоюю усі тонкощі створення «грюєру»,  – додає Василь. – Вважаю за краще робити щось одне якісне, ніж кілька сортів – неякісних. Опісля візьмуся освоювати новий рецепт.

Читайте нас в Google News
Теги: БережанимістосирсироварняЧайківський
Share13ShareSend

Пов'язані публікації

відреставровані настінні розписи

У Бережанах відкрили оновлені розписи в церкві Пресвятої Трійці

11.11.2025
відкрили стоматологічний кабінет для військовослужбовців

У Бережанах на Тернопільщині відкрили стоматологічний кабінет для військових

08.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Український Червоний Хрест на Тернопільщині прозвітував за 5 років роботи 19.11.2025
  • Тернопіль пережив наймасштабнішу атаку від початку війни 19.11.2025
  • Тернопільські митники знову провели корпоративний День донора 18.11.2025
  • У INSHOES Чорна п’ятниця стартує на тиждень раніше 18.11.2025
  • Тернопільські митники провели відкриту лекцію для студентів ЗУНУ 18.11.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.