Курячі яйця можуть завдати шкоди здоров’ю певних людей. Хоча білковий продукт і вважають корисним, поживним і важливим для раціону, не всім можна його вживати, принаймні часто.
Яйця є високоалергенним продуктом, який може спричинити серйозні збої в організмі: анафілактичні реакції, набряк Квінке, генералізовані шкірні реакції. Тому яйця не можна вживати алергікам, які страждають на індивідуальну непереносимість продукту.
Також не рекомендується додавати їх в раціон людям з підвищеним холестерином.
“У яйці міститься холестерин, скомпенсований лецитином. На здорову людину яйце не не впливає негативно, оскільки лецитин не дає осідати холестерину на стінках судин, але хворій людині жовток яйця вже потрібно вживати вкрай акуратно”, – пояснюють експерти.
Діабетикам також слід бути обережними з курячими яйцями. Річ у тім, що в людей з діабетом зазвичай є пошкодження судин і ризик атеросклерозу.
Якщо маєте проблеми з печінкою, жовчним міхуром, відмовтеся від яєць на період загострення хвороби.
“Яйця не варто вживати за панкреатиту в стані загострення. Також їх з обережністю варто їсти в разі захворювань печінки й жовчного міхура, оскільки жовток має жовчогінну дію і може спровокувати загострення жовчнокам’яної хвороби”, – кажуть лікарі.
У випадку гастриту й хвороб шлунково-кишкового тракту вживання яєць може спровокувати рефлюкс і як результат – печію. Особливо, якщо після трапези ви прийняли горизонтальне положення. Відмовтеся від страви з яєць на вечерю, незадовго до сну.
Категорично заборонено давати ціле яйце дітям до року. Дитині можна в день з’їдати не більш як четвертинку жовтка, а білок зовсім не можна.