• Останні
  • У тренді

У селі Деренівка, що на Теребовлянщині, росте лавандове поле (Фото)

09.03.2019
Козак

Українська мова старша за латину, грецьку і санскрит, – польський науковець Михайло Красуський

03.07.2025
Собака, яка вистрибнула з дев’ятого поверху через пожежу, загинула у ветеринарній клініці

Собака, яка вистрибнула з дев’ятого поверху через пожежу, загинула у ветеринарній клініці

02.07.2025
Упокоївся батько митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора

Упокоївся батько митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора

02.07.2025
Керівником Тернопільської обласної прокуратури призначений Віталій Панченко

4 квартири, 2 гаражі і три авто: декларація нового прокурора Тернопільщини

02.07.2025
На Тернопільщині відбувся «Перший форум старост»: діалог для розвитку громад

На Тернопільщині відбувся «Перший форум старост»: діалог для розвитку громад

02.07.2025
62 тернопільські родини, чиї квартири постраждали від ворожої атаки, отримають грошову допомогу від міської ради

62 тернопільські родини, чиї квартири постраждали від ворожої атаки, отримають грошову допомогу від міської ради

02.07.2025
Від вибуху на Житомирщині постраждало більше десятий людей

Від вибуху на Житомирщині постраждало більше десятий людей

02.07.2025
У Чорткові поліція вилучила у перехожого майже 400 набоїв до АК

У Чорткові поліція вилучила у перехожого майже 400 набоїв до АК

02.07.2025
Довіра до командира та побратимів: історія бійця стрілецького батальйону поліції Тернопільщини з позивним «Запал»

Довіра до командира та побратимів: історія бійця стрілецького батальйону поліції Тернопільщини з позивним «Запал»

02.07.2025
пожежа

У Тернополі собака вистрибнула з 10-го поверху під час пожежі в квартирі

02.07.2025
Ореста Березовського (митрополита УПЦ (МП) Онуфрія)

З подачі СБУ припинено громадянство України Ореста Березовського (так званого митрополита УПЦ (МП) Онуфрія)

02.07.2025
забруднення річки

На Тернопільщині судитимуть директора комунального підприємства через забруднення річки Золота Липа

02.07.2025
Четвер, 3 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

У селі Деренівка, що на Теребовлянщині, росте лавандове поле (Фото)

Опубліковано Спокійна Надія
09.03.2019

Тут і оригінальна мікрозелень: мангольд, маш-салат, кіндза, фенхель, амарант (та ще й уся — розміром з мізинець!), і їстівні… квіти, і салат — не в землі чи ґрунті, а на… справжніх плаваючих платформах!

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

забруднення річки

На Тернопільщині судитимуть директора комунального підприємства через забруднення річки Золота Липа

02.07.2025
вишкіл

На Тернопільщині ССО ЗСУ провели вишкіл «Воїн-Вовкулака» для молоді

02.07.2025

Усе це — справа рук та фантазії молодого подружжя агрономів — Семена та Яни Гариг. Семен родом з Деренівки, Яна — із Волині. Познайомилися, навчаючись у Київському Національному університеті біоресурсів і природокористування, а нині спільно займаються улюбленою справою.

Оригінальний метод гідропоніки побачив у Голландії

— Я ще з дитинства знав, що займатимуся саме цим, — розповідає Семен. — Батьки уже багато років займаються вирощуванням овочевих культур у теплицях, я їм змалку допомагав і сам цією справою загорівся-зацікавився… Тому щодо вибору майбутньої спеціальності довго не вагався — вирішив стати агрономом. Закінчив Київський Національний університет біоресурсів і природокористування і, повернувшись у рідну Деренівку, взявся до роботи. Причому — з подвоєним завзяттям та силами… Річ у тім, що під час навчання у Києві я зустрів свою долю, свою другу «половинку» – дружину Яну, тож нині ми працюємо уже в сімейному тандемі. Але якщо батьки, так би мовити, «класичні» аграрії, то ми вирішили зайняти свою нішу і взятися за експерименти та новації… (Сміється, — авт.) Разом із Яною вирішили втілити в життя ідею, яку вже давно виношували, — вирощувати зелень методом гідропоніки. Власне, ми були першопрохідцями у цій справі і досі єдині у Тернопільській області, хто цим займається.

— Цей метод популярний в Європі та Америці, а от наші співвітчизники тільки відкривають це «ноу-хау» для себе, — розповідає Семен Гарига. — В інтернеті уся доступна література про вирощування рослин на гідропоніці хіба що англійською, а українською немає нічого… Добре, що свого часу я був на практиці в Голландії і мав нагоду сам побачити, як це працює. Так методом спроб і помилок втілювали задумане в життя. Суть методу гідропоніки у тому, що він передбачає вирощування рослин без ґрунту: усі необхідні поживні речовини вони отримують через воду. Пучечки рослин саджаємо у спеціальні контейнери, які вставляємо в отвори, зроблені у блоках пінопласту. Рослини плавають на поверхні ємкостей з поживним розчином і їх коріння безпосередньо занурене в нього. Це і швидше (салат у воді дозріває на два тижні швидше, ніж у ґрунті), і корисніше, бо не потребує жодних мінеральних добрив. Коли мене запитують, чи не важко це, відповідаю так: робота є завжди, інколи, як то кажуть, «від рання і до смеркання» (Сміється, — авт.). Напрацювали уже свій певний ринок збуту — тим не менше, завжди відкриті до нових пропозицій щодо співпраці…

Мікрозелень — мегасмакота і користь!

Але й це не всі новаторства. Окрім зелені, вирощеної за допомогою методу гідропоніки, в асортименті креативних агрономів із Деренівки — мікрогрін (молоді паростки рослин) і навіть… їстівні квіти!

— Тернопільські ресторани, з якими ми співпрацюємо, постачаючи їм продукцію, запитали нас, чи не хотіли б ми зайнятися вирощуванням мініатюрної зелені і трав — так званий мікрогрін (на той час вони були змушені замовляти їх аж у сусідній області, що і дорого, і незручно), і ми подумали: «А чому б, власне, і ні?» — розповідає Яна Гарига. — Вивчили технологію та усі нюанси вирощування, закупили необхідне обладнання — пелети, субстрат, якісне спеціалізоване насіння, і процес «пішов»…

Microgreen в перекладі з англійської означає «мініатюрна зелень». Це різновид їстівної городини, який вдесятеро менший за звичайну та в 40 разів (!) корисніший. Мініатюрною вважається зелень, «вік» якої всього 7-14 днів: молоді паростки соняшнику, горошку, редису, буряка, фенхелю, гірчиці і навіть гречки…

— Для того, аби вирощувати мікрогрін, — зазначає Яна, — потрібні лише насіння, субстрат, спеціальні палети, вода і світло. Насіння густо засипаємо у чистий пропарений торф (може також бути кокосовий субстрат, мінеральна вата або ж звичайнісінька марля, яку постійно потрібно зволожувати), рясно поливаємо його водою і накриваємо пінопластом або плівкою. Через один-три дні насіння починає сходити, тоді накриття знімаємо. Збираємо врожай, коли на рослині з’являється два листочки, тобто через один-два тижні. Все залежить від сорту культури.

Мікрогрін нині дуже популярний у всьому світі — така зелень має ніжний смак і дає максимум користі: очищає організм від накопичених шлаків і токсинів, сприяє омолодженню клітин і насичує їх необхідними життєвими силами й енергією. Оскільки молоді паростки в стадії росту, вони багаті вітамінами, мікро- і макроелементами, які необхідні їм для повноцінного зростання, а ще такі мікророслини здатні розвиватися без добрив, тобто тільки за рахунок власних запасів у насінні. З усього асортименту мікрозелені, що ми вирощуємо у себе в Деренівці, найбільш популярні горошок, салат, крес-салат, мангольд та амарант — останній дуже популярний за рахунок яскраво-червоного кольору. Тому мікрогрін — це не лише смачно й корисно, а ще й красиво та естетично: ніжні паростки якнайкраще підходять для декору страв. Їх можна додавати до салатів, класти в бутерброди, густо кришити до готових супів, пасти, на піцу, додавати до несолодких йогуртів та до кефіру; робити з них корисні зелені коктейлі — що б ви не обрали, буде яскраво і смачно!

А букетик не простий, а букетик… їстівний!

— На ринку зелені та прянощів теж є своя «мода», — зазначає пані Яна, — і ми намагаємося йти в ногу з нею… Тим більше, що й самим цікаво рости й розвиватися, пробувати щось нове. Так, два роки тому ми взялися за вирощування… їстівних квітів! Нині це модний тренд не тільки у високій кулінарії, а й у багатьох любителів здорової натуральної їжі. Хоча, узявшись за їх вирощування, з подивом дізналася, що, виявляється, квіти у кулінарії використовують вже не перше тисячоліття — і не лише для прикрашання страв на вишуканих святкових столах, а й у повсякденних салатах і напоях.

Наприклад, знана у нас настурція у Мексиці вважається… овочевою культурою! Це повністю їстівна рослина з доволі яскравим гострим смаком, а плодоніжка її — солодкувата. Нині наші їстівні квіти — фіалки та настурції — «розлітаються» по всій Україні. До слова, у «квітковому меню» також є свої тонкощі споживання: якщо квіти фіалки та настурції вживають сирими, то, наприклад, суцвіття кабачка чи цукіні обсмажують у клярі чи карамелізують, можна навіть фарширувати пікантним сиром. Повірте, це ду-у-же смачно! Квіти — це не тільки декоративний елемент, який дозволяє нам «погратися» на тарілці зі смаками та кольорами, а й багата вітамінами і смачна та барвиста добавка до наших звичних, традиційних страв. Ми уже не уявляємо свого раціону без мікрозелені чи квітів!

Читайте нас в Google News

Більше того, навіть коли друзі приходять до нас у гості, відразу попереджають: «Нам не потрібні ні голубці, ні олів’є, ми хочемо вашої зелені!» (Сміється, — авт.) Я дуже люблю квіти: торік ми висадили сто кущів лаванди, вона досить добре перезимувала, так що незабаром матимемо чимале лавандове поле. А бачили б ви наше різнокольорове диво-поле (майже десять різних кольорів кермеку) із сухоцвітів! Так, усе це вирощувати і доглядати — нелегка, звісно ж, праця, зате яка натхненна!

Теги: ДеренівкановиниполеТеребовляТернопільщина
Share72ShareSend

Пов'язані публікації

Андрій Бельзецький

До Вишнівчика на Тернопільщині повертається полеглий на війні Андрій Бельзецький

02.07.2025
забруднення річки Іква

На Тернопільщині посадовця комунального підприємства підозрюють у забрудненні річки Іква: збитки перевищують 2 мільйони гривень

01.07.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Після фронтового поранення помер захисник з Тернопільщини Сергій Нестерук 02.07.2025
  • Додому з ворожого полону повертається чортків’янин Руслан Кульбарак 02.07.2025
  • Відійшов у засвіти тернопільський тренер Юрій Дубровний 02.07.2025
  • Ветеран з Тернополя Руслан Пелехатий розповів про ветеранський спорт 02.07.2025
  • Жнива стартували на Тернопільщині 02.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.