Стародавню лемківську страву киселицю, яку готують на Тернопільщині, планують внести до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини і подати до національного переліку. 14 серпня відбулася фіксація страви спеціальною комісією.
Про це розповіла директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк.
За її словами, перші згадки про страву датують часами Київської Русі. Готують киселицю в селі Слобідка Козлівської селищної громади у родині Татарин-Куземко. Їхні родичі були переселені з Польщі в село Слобідка 1946 році.
Місцеві жителі створили в себе на подвір’ї родинний музей старожитностей.
На жорнах, яким понад 100 років, Андрій Татарин спершу змолов овес на борошно. Воно і є головним інгредієнтом киселиці.
“Коли приготували вівсяне борошно — можна додати теплої води і окраєць житнього хліба”, — розповів чоловік.
Мати Андрія — Надія Куземка зазначила, що робить киселицю за рецептом бабусі. Вона розповіла, що страву варили на заквасці, яку господиня готувала напередодні.
“Наша киселиця кисла два дні й уже викисла. Я її спробувала — якраз нормальна”.
Син Андрій допомагає господині у приготуванні страви. Він заварює киселицю, додаючи до неї спеції, а також часник та цибулю:
“На завершальному етапі додаємо засмажку з цибулі до нашої бритванки. І все це перемішуємо”.
Андрій Татарин є головою Тернопільської міської організації “Лемківщина”. Він сказав, що готувати киселицю — одна з найдавніших лемківських традицій.
“Мусимо пам’ятати давні рецепти і старатися готувати ці страви, щоб не втратити культуру лемків. Часто згадую, як моя бабуся це робила і десь через роки, через покоління, щось згадується, напевно, на підсвідомому рівні, це дає можливість приготувати таку страву”.
Надія Куземка розповіла, що має книжку, в якій є рецепти давніх страв.
“Моя бабця по лінії тата, була з Висліка Великого. В мене є дуже цінна книжка — монографія, видана в Варшаві в 2008 році. Видала цю книжку авторка Капелюх. Тут все описано, в тому числі, кухня. І зазначено, як говорили про киселицю: “Ми їли капусту, картофлі і борщ, киселиця була. Киселиця з вівсяного борошна”.
За словами господині, киселицю часто подавали із печеною картоплею і споживали, як традиційну першу страву.
У кожній родині мали власний рецепт. Тому киселицю планують внести до переліку об’єктів нематеріальної спадщини Тернопільщини, — розповіла директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк.
“Є історичні свідчення, що в 997 році під час облоги Бєлгорода, коли наступали печеніги, люди харчувалися і вижили завдяки тому, що їли таку особливу страву з вівса. Щира вдячність тим, хто з прадавніх часів береже цю традицію”, — зазначила керівниця департаменту.
Фіксація об’єкту нематеріальної культурної спадщини експертною комісією — це один з етапів, — розповіла Світлана Байталюк. За її словами, експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики має вирішити, чи включити цю страву до національного переліку.
Перелік об’єктів нематеріальної культурної спадщини в Україні фіксують з 2018 року. З Тернопільщини у цьому переліку Борщівська народна вишивка та обряд засівання конем в селі Вістря Чортківського району. На розгляді експертної ради при Міністерстві культури — кременецькі гречані вареники, — зазначила Світлана Байталюк.
Обговорення