Напередодні Великодня 2025 року українцям доведеться витратити на святковий стіл значно більше, ніж торік. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, ціна паски у 2025 році зросла майже на 40% порівняно з минулим роком. Подорожчання зачепило не лише великодню випічку, а й основні продукти: м’ясо, овочі, молочне, яйця. УКАБ щорічно формує так звані «індекси» — цього разу окрім паски також підрахували «індекс борщу» та варіанти великоднього кошика, пише ZAXID.NET.
Паска — дорожча на 38,6%
За класичним рецептом, щоби спекти 3-4 паски вагою 500–600 г у квітні 2025 року, потрібно витратити в середньому 318,4 грн. Це на 38,6% більше, ніж у квітні 2024 року. Основною причиною зростання стали нові ціни на базові інгредієнти:
- вершкове масло подорожчало на 71% — 121 грн за 200 г;
- яйця додали 61% — 58 грн за 8 шт.;
- молоко — на 31%, тепер коштує 30 грн за 500 г;
- борошно зросло в ціні на 14%;
- цукор — на 13%.
Аналітик УКАБ Максим Гопка пояснив:
«Хоч споживча можливість населення суттєво не покращилась, але кожен готується до свята й ціни значно знижуватися не будуть. Також на вартість впливає інфляція та сезонне зростання цін».
Ціна великоднього кошика — від 426 до 1185 грн
Бюджетний набір для освячення — паска, крашанки, сіль, хрін і свічка — обійдеться цьогоріч у 426 грн. Це на 33% більше, ніж торік. Якщо додати сир, ковбасу й гірчицю, кошик коштуватиме 847 грн (+23%). Повноцінний варіант із салом, кагором, овочами, сиром і м’ясом — 1185 грн, тобто на 17% дорожче, ніж у 2024 році.
УКАБ прогнозує, що за 1-2 тижні до Великодня вартість кошика може зрости ще на 5–7%.
Овочі й борщовий набір — лідери подорожчання
Зварити трилітрову каструлю борщу тепер коштує 187 грн — на 28% більше, ніж минулого року. Найбільше здорожчали морква (+282%) і капуста (+262%). Усі дані наведено станом на квітень:
- морква — 43,8 грн/кг;
- капуста — 51,2 грн/кг;
- буряк — 29,3 грн/кг (+69%);
- картопля — 35 грн/кг (+40%);
- цибуля — 16,4 грн/кг (+1%);
- помідори — 126 грн/кг (+25%);
- огірки — 115 грн/кг (+12%);
- часник — 174 грн/кг (−5%).
Зменшення цін у березні відбулося лише за деякими позиціями — за рахунок зростання імпорту з Польщі, Литви та Єгипту.
Молочні продукти й м’ясо: теж дорожчі, але помірніше
Вершкове масло зросло в ціні на 69% — до 121 грн за пачку. Молоко, кефір, вершки і сметана подорожчали в середньому на 29–32%.
Орієнтовні ціни:
- молоко — 54,8 грн/900 мл;
- кефір — 60,8 грн/950 мл;
- сметана — 54 грн/350 г;
- сир голландський — 595 грн/кг (+21%).
Попри зростання цін, виробники відзначають надлишки молока-сировини. Це тисне на ринок, однак його стримує високий внутрішній попит і активний експорт.
М’ясо подорожчало менше — в межах 9–22%:
- куряче філе — 191 грн/кг;
- куряче стегно — 125 грн/кг;
- яловичий гуляш — 303 грн/кг;
- свинячий ошийок — 275 грн/кг;
- сало — 239 грн/кг;
- ковбаса «лікарська» — 351 грн/кг.
Ціни, за оцінкою УКАБ, не впадуть до свят. Є шанс на незначне зростання ще на 5–7%, а ось після Великодня очікується здешевшання яєць на 25% — через сезонний прихід домашніх яєць на ринок.
Читайте також: Хто з українців потрапив до рейтингу найбагатших людей світу Forbes.