Мастика — це готова їстівна паста білого кольору, яка виготовляється з желатину, цукрової пудри та води, з дотриманням певного температурного режиму. Її часто використовують для прикрашання кондитерських виробів. Однак далеко не всім подобається своєрідний смак такого декору, який має виражену приторність і може перебивати задоволення від самого десерту. У статті розповідаємо, чим ще можна прикрасити торт, щоб вийшло гарно та естетично.
Живі елементи
Оригінальне рішення, яке часто використовується для дорослих десертів. Дуже красиво виглядають однотонні десерти, які зверху прикрашені живими квітковими композиціями. Такий кондитерський шедевр може стати чудовою заміною традиційному букету для дами. Щоб порадувати близьку людину, можна купити торт в Києві з декором на індивідуальне замовлення.
Фрукти та ягоди
Така прикраса виглядає соковитою та апетитною, до того ж значно знижує загальну калорійність солодкої випічки. Можна декорувати торт цілими ягодами на зразок полуниці, малини, червоної та чорної смородини. Підійдуть для цієї мети й шматочки різнокольорових фруктів:
- ківі;
- апельсин;
- банан;
- інжир;
- персик.
Прикраса торта фруктами та ягодами не розрахована на тривалий термін. Натуральні компоненти можуть виділити сік та втратити привабливий вигляд. Наносити декор у такому разі слід безпосередньо перед подачею десерту до столу.
Дзеркальна глазур
Простий і недорогий варіант декору виготовляється також із цукру, але має цікаву глянсову поверхню й не такий насичений смак, як у мастики. Можна змішувати глазур у кількох відтінках, щоб отримати цікаве оформлення, наприклад «космічний» торт або десерт у вигляді веселки. По поверхні покриття легко малювати, створюючи візерунки в дусі абстракції, красиву павутинку або флористичні мотиви. Глазур легко готувати самостійно, але можна використовувати й варіант з кондитерської.
Декор із масляного крему
Це найщільніший вид крему, який швидко застигає та добре тримає форму. Кондитери люблять робити з нього всілякі фігурки — наприклад, у вигляді квітів, дати народження іменинника або тематичних персонажів. У домашніх умовах працювати з масляним кремом як з декором складно. Для цього потрібен певний температурний режим та точність рухів.
Солодкі добавки
Якщо потрібно прикрасити торт швидко та просто, можна використовувати кондитерську посипку — харчову добавку, яка буває різноманітної форми, кольору та текстури. Розрізняють дрібну крихту, глітер, кульки тощо. Дитячі десерти часто прикрашають фруктовим желе, шматочками мармеладу чи маршмелоу, фігурним зефіром. Популярні також прикраси пряниками на паличці із зображенням будь-яких персонажів.