Що буде на новорічному столі в українців через кілька днів і наскільки зміниться асортимент через рік? Чи доведеться українцям відмовитись від багатьох продуктів у наступному році? Що найбільше виросте в ціні? На фоні знеціненої гривні, росту цін і загрози сімейним бюджетам – це питання зараз дуже актуальне. До того ж, економісти та експерти різних галузей прогнозують, що початок року буде досить такий складний, продуктовий ринок залежить від імпорту та стрибків долара, а люди через скруту купуватимуть на 5-10% продуктів менше.
Підвищення зарплат і пенсій державна скарбниця не передбачає. Надія одна – на припинення війни, наголошують журналісти. Дорогий імпорт, що спричинений падінням курсу гривні, внесе серйозні зміни в харчування українців – купуватимуть найнеобхідніше, відмовляться від дорогих делікатесів.
Вже зараз населення відмовляється від делікатесів, напівфабрикатів, горіхів та морепродуктів. Цікаво, що під Новий рік українці завжди скуповували більше бананів, ніж картоплі. Сьогодні ж – ситуація прямо протилежна. У наступному році українці будуть змушені більше готувати вдома. Бо так дешевше, ніж купувати готові страви чи ходити в кафе та ресторани.
Ціни будуть повзти вгору саме тому, що більшість продуктів, навіть українського виробництва, прив’язана до імпортної сировини. На прикладі яйця якнайкраще можна показати залежність від валюти. Це – найдешевший білковий продукт тваринного походження у світі. Сьогодні його ціна на наших полицях підскочила до 17-20 гривень за десяток. І причина тому, як не дивно, вплив Нью-Йоркської фондової біржі. Бо собівартість яйця на 80% складається з кормів для птиці. А 95% собівартості кукурудзи, з якої й виготовляють корми, прив’язані до валюти. Тож через такий ланцюжок і дорожчають яйця в магазинах і на ринках.
Але, як зазначає економіст Василь Юрчишин, економічна ситуація почне налагоджуватись у другому півріччі
Обговорення