• Останні
  • У тренді
Що приготувати господині до святкового столу на Покрову: святкові рецепти

Що приготувати господині до святкового столу на Покрову: святкові рецепти

14.10.2022
На Тернопільщині висохла ще одна річка

На Тернопільщині висохла ще одна річка

03.09.2025
5 днів тиші, підтримки та віднови для ветеранів і їхніх родин під час ретриту Карітасу Тернопіль

5 днів тиші, підтримки та віднови для ветеранів і їхніх родин під час ретриту Карітасу Тернопіль

03.09.2025
Наскільки відрізняються зарплати в Україні та Польщі

Тернополянин ошукав іноземку на 37 тисяч євро

03.09.2025
Блаженніший Митрополит Епіфаній прибув на Чортківщину

Блаженніший Митрополит Епіфаній прибув на Чортківщину

03.09.2025
Медійна спільнота закликає владу та донорів рятувати локальні медіа

Медійна спільнота закликає владу та донорів рятувати локальні медіа

03.09.2025
Ремонт дороги

На Тернопільщині ремонтують дорогу Щаснівка-Медин

03.09.2025
ролі дитячої книги

У Тернопільській ОУНБ обговорили воєнну літературу для дітей

03.09.2025
Веселі козенята

Екоферма «Веселі козенята» на Тернопільщині: сири, кози та зелений туризм

03.09.2025
поновлення Михайла Яцини

Михайло Яцина остаточно поновлений на посаді головного податківця Тернопільщини

03.09.2025
будівлі колишньої школи

У Байковецькій громаді на Тернопільщині підтримали передачу приміщення колишньої школи релігійній громаді

03.09.2025
зібрали 20 літрів крові

У Борсуківській громаді на Тернопільщині зібрали 20 літрів крові для порятунку життів

03.09.2025
У двох тернопільських школaх відремонтувaли тa облaднaли укриття для учнів, – Сергій Нaдaл

У двох тернопільських школaх відремонтувaли тa облaднaли укриття для учнів, – Сергій Нaдaл

03.09.2025
Середа, 3 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Що приготувати господині до святкового столу на Покрову: святкові рецепти

Кулінарні традиції на Покрову Пресвятої Богородиці.

Опубліковано Газета Місто
14.10.2022

14 жовтня господині традиційно готували пишну трапезу. Особливо старалися незаміжні дівчата. Так вони показували оточуючим, що стануть прекрасними господинями, коли вийдуть заміж. Основна страва на свято Покрови – млинці. Начинку робили з грибів, риби. Солодкі борошняні вироби поливали медом і варенням.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Квіти, усмішки та мрії: як пройшло свято Першого дзвоника в школах Тернополя

01.09.2025
19 серпня – Всесвітній день гуманітарної допомоги

19 серпня – Всесвітній день гуманітарної допомоги

19.08.2025
Покров – останній день, коли можна було збирати гриби. В цей день робили соління на зиму.
Ще однією обов’язковою стравою на свято Покрови Богородиці є страва з капусти. Найчастіше господині варили капусняк – смачний гарячий суп з овочів. Нерідко готували салати, вареники з капустою.
В цей день пекли особливий хліб – покровський коровай. Його роздавали сусідам і родичам, а залишки зберігали до початку Великого посту.
Чим різноманітніше стіл, тим більше достатку матиме сім’я в наступному році. Господині готували страви з риби, фруктів, бобових.
Також є така примовка: «Прийшла Покрова — сиди, чумаче, вдома! І три хрін, вари холодець, печи пироги!» Тому також на столі можна було побачити хрін та холодець

З давніх-давен наші бабусі на свято Покрови пекли пироги та всіляку здобу, яку потім роздавали знайомим і всім до кого йшли у гості, і хто приходив до них. Також пиріжки роздавали сусідським дітям і нужденним.

На святковому столі обов’язково мали бути такі страви як: холодець, вареники, сало, борщ, домашні ковбаси тощо.

Ось декілька цікавих рецептів страв до святкового столу:

Пухкий пиріг з капустою на дріжджах.

Для приготування опари:

* Молоко – 300 мл;
* Цукор – 4 ст. л;
* Борошно пшеничне – 6 ст. л;
* Дріжджі сухі — 11 грамів.

Для приготування тіста:

* Курячі яйця – 2 шт;
* Сіль – 1 ч. л;
* Олія соняшникова – 130 мл;
* Борошно пшеничне – 450 г.

Для приготування начинки:

* Капуста – 1/2 качана;
* Цибуля ріпчаста – 1 шт;
* Морква – 1 шт;

Готуємо так:

Нарізаємо кубиками очищену цибулю, тремо на великій терці моркву і обсмажуємо їх на сковорідці до м’якості. Далі додаємо у сковорідку нашатковану та посолену капусту, перчимо та тушкуємо до готовності.
Розводимо у теплому молоці дріжджі, та додаємо цукор і борошно. Ретельно перемішуємо, та лишаємо у теплому місці на 30 хв.

Після того, як опара підійде, збиваємо яйця і зіль та додаємо до опари. Далі вливаємо рослинну олію і готуємо тісто, потроху всипаючи у нього борошно. Готове тісто розділяємо на дві частини, та лишаємо підходити у теплому місці ще 30 хвилин.

Посипаємо борошном робочу поверхню та розтачуємо тісто.
Викладаємо на одну частину тіста начинку з капусти та накриваємо іншою частиною тіста. Краї защипуємо.
Змащуємо поверхню пирога молоком, та випікаємо при температурі 200 С на протязі 30 хв.

Сало гарячого посолу

Для приготування:

* Вода — 1 л;
* Свиняче сало — 1 кг;
* Цибулиння — 3 жмені;
* Лавровий лист — 2 шт.
* Часник — 7 зубчики
* Сіль — 200 г;
* Цукор — 2 ст. л;
* Перець чорний — за смаком.

Як готувати сало гарячого засолу:

У воду, додаємо цукор, сіль, лавровий лист, лушпиння цибулі та ставимо варитися. Цибулиння можна додати і більше. Коли вода закипить, кладемо в неї обмите сало, нехай воно провариться 20-30 хвилин.
Далі знімаємо сало з вогню та лишаємо його на 8-10 годин просочуватися відваром. Потім витягуємо сало з розсолу нехай просушиться. Поки сало сохне, нарізаємо часник тонкими пластинками, та змішуємо з меленим чорним перцем. Обсушене сало обмастіть сумішшю часнику та перцю. Загорніть у фольгу та поставте під морозилку на пів доби.

Холодець приготований у мультиварці

Для приготування холодцю потрібно:

* Свинячі ніжки – 2 шт;
* Яловичина з кісткою або куряче м’ясо – 1,5 кг;
* Морква – 1 шт;
* Цибуля ріпчаста – 1 шт;
* Сіль, перець – за смаком;
* Часник – 3 зубчики.

Ретельно вимите м’ясо та очищені овочі складаємо у мультиварку, додаємо сіль та перець, додаємо воду (щоб покрила м’ясо), та готуємо в режимі «тушкування» 6 годин.

Зварене м’ясо відокремлюємо від кісток. Викладаємо у тарілки.

Переціджуємо холодець, додаємо натертий на терці часник, та сіль (якщо її недостатньо). Викладаємо, у тарілки з м’ясом, порізану, відварену моркву та заливаємо бульйоном.

Ставимо у холодильник до застигання.

Смачного вам і гарного свята!

Читайте нас в Google News
Теги: покроварецептисвято
Share126ShareSend

Пов'язані публікації

Сьогодні християни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці

Сьогодні християни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці

15.08.2025
У Тернополі планують підземний паркінг на Майдані Волі та нову зупинку на Підволочиському шосе

Тернопіль святкує свій день народження, відзначаючи 485-річчя з моменту заснування

15.08.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • 35-й стрілецький батальйон отримав сучасні зарядні станції від Тернополя 03.09.2025
  • Команда Карітасу Тернопіль провела ретрит для ветеранів та їхніх сімей 03.09.2025
  • Долучайся до 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола 03.09.2025
  • Тернопільський футболіст Василь Буртник на правах оренди гратиме за київське Динамо 03.09.2025
  • Історія бійця 125-ї бригади ЗСУ з Потуторів на Тернопільщині 03.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.