Більшість із нас під поняттям «чай» розуміють лише чорний або зелений сорт. Можливо на думку спадають деякі підвиди з різноманітними добавками, але, як правило, на цьому бажання поглиблюватися в тему і розбиратися в сортах завершується. Пояснити це дуже легко: когось повністю влаштовує звичний чорний або зелений чай, хтось не має часу розбиратися в них, а хтось любить каву.
Дивлячись на цю ситуацію, можна сказати лише одне — у світі існує дуже багато надзвичайно смачних та корисних сортів чаю, але більшість людей про них не знають.
Є ще один важливий момент, який полягає не в різновиді цього продукту, а в правильності його приготування. Цілком можливо, що і ви колись заварювали якийсь екзотичний чай, а коли спробували його, то він вам не сподобався. Що ж, можливо, що напій дійсно мав специфічний смак. Це цілком нормально, адже у кожного з нас свої смаки та уподобання. Але є й інше пояснення. Ви могли просто неправильно його заварити.
Температура води для приготування чаю
Перший і один із найважливіших принципів полягає в температурі води. Більшість звикла кип’ятити воду та відразу заливати нею нашу заварку. Цей принцип правильний далеко не для всіх видів чаю. Так потрібно заварювати пуер і улун. А от, наприклад, червоний чай не можна заливати кип’ятком. Воді потрібно кілька хвилин постояти після кипіння, щоб її температура знизилася приблизно до 90 градусів. Для білого та зеленого чаю вода повинна бути ще холоднішою — 75-80 градусів. Якщо ви заллєте листя кип’ятком, то напій може віддавати гіркотою.
Для визначення температури води спеціальні прилади не потрібні. Але і навмання це зробити неможливо. Тому найкраще, якщо у вас буде чайник, який сам визначить температуру і покаже її значення. Один з найкращих варіантів — Xiaomi Viomi Smart Kettle. На ньому можна встановити необхідну температуру, яку він буде підтримувати протягом 12 годин. таким чином, протягом дня ви зможете в будь-який момент приготувати свій улюблений чай.
Як правильно заварювати
Багато хто з нас звик спочатку готувати міцну заварку, а потім відливати її потроху та розбавляти кип’ятком. Якщо ви хочете, щоб чай по справжньому був смачним, то не робіть цього ніколи.
Існують два способи приготування:
Традиційний. Близько 5 г чаю заливають 150 мл води, а приблизно через 30 секунд зливають напій в іншу чашку та п’ють. Таку процедуру можна повторювати кілька разів.
Європейський. Чай просто заливають великою кількістю води та дають настоятися близько 2,5-3 хвилини. Цей спосіб більш звичний.
Дуже важливо навчитися правильно вибирати чай. Адже далеко не все, що є в магазинах можна так називати. Наприклад, чай в пакетиках роблять далеко не з найкращої сировини. По суті, це відсів, який залишився після сортування більш дорогих та якісних продуктів. Як правило, в них присутні сторонні добавки та ароматизатори, які роблять смак напою дуже далеким від натурального.
Обговорення