Навіть якщо ви плануєте особливе меню на Новий рік, забувати про класичні рецепти не варто.
Пропонуємо вашій увазі добірку традиційних святкових салатів, які українці найчастіше готують на Новий рік.
Салат Олів’є
Інгредієнти:
- 3 картоплини
- 2-3 моркви
- 4 яйця
- 300 г шинки або докторської ковбаси
- 400 г консервованого зеленого горошку
- 5-6 солоних або маринованих огірків
- Кріп і зелена цибуля (за бажанням)
- 200-250 г майонезу (краще домашнього)
- Сіль
- Чорний мелений перець
Спосіб приготування:
- Картоплю і моркву добре помийте. Не очищаючи, відваріть в підсоленій воді до готовності.
- Яйця відваріть вкруту. Очистіть і нашинкуйте кубиками зі стороною 5 мм. Такими ж кубиками наріжте ковбасу й огірки.
- Змішайте всі інгредієнти в салатнику, за бажанням додайте подрібнену зелень. Посоліть і поперчіть, заправте майонезом.
Оселедець під шубою
Інгредієнти:
- 500 г філе слабосолоного оселедця
- 500 г моркви
- 500 г буряка
- 500 г картоплі
- 200 г ріпчастої цибулі
- 1-2 зварених круто яйця
- 200 г майонезу
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- Всі овочі добре помийте. Відваріть або запечіть моркву, буряк і картоплю в шкірці до готовності. Остудіть.
- Очистіть овочі і окремо натріть на крупній тертці.
- Цибулю нашинкуйте якомога дрібніше, покладіть в друшляк і обдайте окропом.
- Філе оселедця наріжте невеликими кубиками.
- Викладіть в салатник шарами цибулю, оселедець і картоплю. Змастіть майонезу, злегка посоліть. Потім викладіть шар моркви, змастіть майонезом і посоліть. Після цього викладіть шар буряка, змастіть майонезом і посипте сіллю. Повторіть шари, починаючи з цибулі.
- Тримаючи дрібну тертку над салатником, натріть варені яйця. Прикрийте салатник харчовою плівкою і поставте до холодильника на кілька годин.
Салат “Мімоза”
Інгредієнти:
- 1 банка сайри в олії
- 200 г майонезу
- Пучок зеленої цибулі
- 100 г сиру
- 2 моркви
- 1 цибулина
- 3 яйця
Спосіб приготування:
- Сайру відкиньте на друшляк, щоб стекла олія, розімніть її вилкою.
- Моркву відваріть, очистіть і натріть на крупній тертці. Очищену ріпчасту цибулю дрібно наріжте.
- Зелену цибулю подрібніть. Яйця відваріть вкруту, очистіть, дрібно порубайте.
- Викладіть шарами на плоске блюдо консервовану рибу, майонез, цибулю, майонез, яйця, майонез, моркву і знову майонез.
- Посипте салат тертим сиром і подрібненою зеленою цибулею. Поставте на 1,5 години до холодильника.
Салат “Гранатовий браслет”
Інгредієнти:
- 200 г відвареної яловичини або курячого філе
- 2 моркви
- 2 картоплини
- 2 маринованих огірки
- 1 буряк
- 1 гранат
- 100 г майонезу
- Зелень
- Сіль
Спосіб приготування:
- У центр тарілки поставте склянку.
- Овочі та яйця відваріть і окремо натріть на тертці.
- Наріжте м’ясо дрібними кубиками і викладіть на тарілку, навколо склянки. Змастіть шар м’яса майонезом і посоліть за смаком.
- Потім, змащуючи майонезом і за бажанням посипаючи сіллю, викладіть шарами моркву, огірки, картоплю, яйця і буряк.
- Приберіть стакан і поставте салат до холодильника на кілька годин.
- Перед подачею на стіл прикрасьте страву зернами граната і зеленню.
Салат з крабовими паличками
Інгредієнти:
- 6 крабових паличок
- 1 банка консервованої кукурудзи
- 2 яйця
- 1/3 склянки рису
- 3-4 ст. л. майонезу
- Сіль
- Салатне листя
Спосіб приготування:
- Яйця відваріть і натріть на дрібній тертці.
- Рис відваріть. Крабові палички порізжте кубиками. Все змішайте з майонезом, посоліть за смаком.
- Викладіть на листя салату і подавайте до столу.
Обговорення