В пелюстках садових дрібноквіткових хризантем, як з’ясували медики, у великій кількості містяться селен, калій, цинк і магній – речовини, без яких не може існувати організм людини.
Це ті мікроелементи, яких особливо потребує наша нервова система. Найпростіший спосіб отримати їх – із чаєм та настоянками.
Сушені пелюстки хризантем можна додавати в готовий чай (зелений та чорний) або окремо заварювати цілі квіткові бутони. Ефірні масла квітки в такому чаї також будуть корисні при докучливих бронхітах і частих застудах. Міцний чай із хризантеми має легку заспокійливу дію – його радять пити на ніч. Результат відчувається після тижня «чайних процедур». При застудах чай із хризантем рекомендують пити впродовж півтора місяця.
Також чай, приготований з хризантем, допомагає знизити температуру, активно виводить з організму токсини, корисний при подагрі, ниркових захворюваннях, запамороченнях і головному болю. Засушені квіти заварюють близько 10 хвилин, киплячу воду при цьому використовувати не можна.
Зі свіжих пелюсток готують чай для зміцнення імунної системи: чайну ложку дрібно нарізаних пелюсток заливають склянкою окропу, коли настоїться і трохи охолоне, додають мед за смаком. Хризантемово-липовий чай – по половині чайної ложки пелюсток хризантеми і сухого липового цвіту на склянку окропу – добре очищає організм, має сечогінну і потогінну дію.
Хризантемою лікують від алкоголізму. Рецепт чаю проти «зеленого змія» доволі простий: одну столову ложку сушених пелюсток та листочків потрібно залити окропом (200-250 мл), настояти цілу ніч й пити тричі на день по 60 мл. Попивши чаю з хризантеми хоча б кілька тижнів, людина відчує відразу до спиртного.
У косметології застосовують настоянку з квітів хризантеми – це добрий тонік. При місцевому застосуванні вона зменшує біль і набряк при остеохондрозі, хворобах суглобів, укусах комах, висипаннях та інших подразненнях шкіри. Також цю настойку додають в антицелюлітні косметичні лінії, оскільки вона уповільнює синтез і відкладення жиру. Готують настоянку так: банку з темного скла наполовину заповнюють пелюстками квітів, заливають спиртом на 3-4 см вище від них, щільно закривають і ставлять у прохолодне темне місце на шість тижнів. Якщо ж зробити листяний настій із хризантем і полоскати ним ротову порожнину, то можна врятуватися від пародонтозу.
А ще їх їдять. Дрібно нарізані пелюстки хризантем використовують у японській, китайській та французькій кухнях – додають у соуси, до м’яса і риби, посипають ними замість зелені другі страви. Кулінарні принади хризантем відкрили у Японії – з’ясували, що ці квіти перебивають неприємний рибний запах страви. Тому ніжний соус із хризантем на основі вершків – популярна складова багатьох рибних страв у Японії.
Обговорення