• Останні
  • У тренді

Скільки насправді м'яса і води в тернопільській ковбасі

11.01.2016
маршруту автобуса №18

Жителі Великоберезовицької громади просять зберегти зручні маршрути до Тернополя

06.06.2025

Поліція розслідує побиття учня 9-го класу в тернопільській школі

06.06.2025
припинення газопостачання

Нічна атака спричинила аварійне відключення газу в Тернополі

06.06.2025
Нічна атака дронів у РФ: палає нафтобаза в Енгельсі, уражений завод «Прогрес», у Бєлгороді підірвано залізницю

Нічна атака дронів у РФ: палає нафтобаза в Енгельсі, уражений завод «Прогрес», у Бєлгороді підірвано залізницю

06.06.2025
За воду — дві квитанції: чому тернополяни тепер платять за двома лічильниками

У Тернополі відновили водопостачання, яке призупинили під час атаки росіян

06.06.2025
Нічна атака РФ на Україну: 15 постраждалих у Луцьку, 10 у Тернополі, загиблі в Києві та пошкодження по всій країні

Нічна атака РФ на Україну: 15 постраждалих у Луцьку, 10 у Тернополі, загиблі в Києві та пошкодження по всій країні

06.06.2025
У Тернополі через нічну атаку РФ постраждали 10 людей, зокрема 5 рятувальників

У Тернополі через нічну атаку РФ постраждали 10 людей, зокрема 5 рятувальників

06.06.2025
У Тернополі обмежили рух важкого транспорту через спеку

У Тернополі обмежили рух важкого транспорту через спеку

06.06.2025
На Тернопільщині пластуни провели “Окружне Свято Весни 2025”

На Тернопільщині пластуни провели “Окружне Свято Весни 2025”

06.06.2025
Міський голова Тернополя привітав журналістів з професійним святом

Міський голова Тернополя привітав журналістів з професійним святом

06.06.2025
Верховна Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію до 9 травня

Верховна Рада дозволить оголошувати зниклих безвісти померлими через пів року

06.06.2025
Ворог здійснив наймасовішу повітряну атаку на Тернопільщину, – начальник ТОВА

Ворог здійснив наймасовішу повітряну атаку на Тернопільщину, – начальник ТОВА

06.06.2025
П’ятниця, 6 Червня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Скільки насправді м'яса і води в тернопільській ковбасі

Опубліковано Газета Місто
11.01.2016

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Woman listening to music and doing laundry

Завантаження 6, 8 чи 10 кг — яку пральну машину вибрати?

28.04.2025
Тернопільщина отримала сучасні «швидкі» від Фундації Олени Зеленської

Тернопільщина отримала сучасні «швидкі» від Фундації Олени Зеленської

26.04.2025

thumb_147949_news_mСмак ковбаси не залежить від сорту. Останній лише вказує на те, яку сировину використали для її приготування, пише “20 хвилин”.
Основний критерій для споживача – це сорт ковбаси. Він показує, з якої сировини приготували виріб. Тобто споживач повинен розуміти, за що він платить – за виріб, який на 100% складаэться з м’яса чи за домішані до нього крохмаль, крупу, сою, свинячу шкіру.
– Виробництво чотирьох основних видів ковбасних виробів регулюють відповідні державні стандарти, – розповідає інженер відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. – Ковбаси варені, сосиски, сардельки і хліби м’ясні – ДСТУ 4436:2005, ковбаси напівкопчені – ДСТУ 4435:2005, група варено-копчених ковбас – ДСТУ 4591:2006, сиров’ялені та сирокопчені вироби – ДСТУ 4427:2005.
Найкращий – вищий сорт
Державні стандарти наведені для ковбасних виробів з традиційними назвами, які знайомі споживачам ще з часів Радянського Союзу.
– “Московська”, “Сервілат”, “Лікарська”, “Молочна” – назви ковбас, відомі ще з часів СРСР, – продовжує вона. – У назвах нових ковбас не мають права використовувати ці слова. У нас був період, коли продавали ковбаси “Московська нова”, “Молочна люкс”, “Любительська преміум”. З 2010 року використовувати назви традиційних ковбас заборонено. Ковбаса, приготована за іншим рецептом з відхиленням від існуючого стандарту, повинна мати свою оригінальну назву, адже її виготовлятимуть не за держстандартом, а за технічними умовами.
Крім того, є державні стандарти на ковбаси смажені, варені та напівкопчені з м’яса птиці, на паштети, сальтисони, а також на копченості зі свинини, яловичини – варені, копчено-варені, запечені, смажені, сирокопчені. Йдеться про такі продукти, як бочок і шинка.
Ковбасні вироби входять до категорії м’ясних продуктів.
– М’ясним продуктом може називатися лише той, в якому чистого нежилованого м’яса разом з печінкою і язиком є загалом не менше ніж 60%, – пояснює Орися Дмитренко. – Якщо його відсоток менший, то цей продукт можна називати лише м’ясомістким виробом.
За стандартом у м’ясомісткому виробі є не менше 50% м’ясної сировини, в тому числі  нежилованого м’яса не менше 15%. Це власне натуральне м’ясо, яке відділили від кісток,  сухожиль і плівок. До складу м’ясомісткого виробу може входити фарш, м’ясо птиці механічного обвалювання або м’ясна маса – це в основному яловиче м’ясо механічного обвалювання.
– М’ясо механічного обвалювання роблять так: від курки відділили крила, стегна, грудинку і залишився скелет, – пояснює співрозмовниця. – Його пропускають через спеціальні машини під тиском і витискають залишки м’яса. Аналогічно готують і м’ясну масу. На цю сировину є свої стандарти. Наприклад, у варених ковбасах вищого сорту заборонене використання м’яса механічного обвалювання, а 1, 2, 3-й сорти цей фарш допускають. Але стандарт обумовлює його кількість.
– Якщо для вареної ковбаси першого сорту, як і для сосисок, сардельок, м’ясних хлібів такого ж сорту використовували м’ясо птиці механічного обвалювання, то допускається 0,1% масової частки кісткових вкраплень і 0,2% м’ясної маси, – зазначила фахівець. – Для другого сорту ці цифри вдвічі більші, а для третього – 0,2 і 0,6% відповідно.
У продукцію вищого сорту заборонено додавати м’ясо птиці механічної обробки і м’ясну масу.
– Фактично до ковбас виробники дають все що завгодно. У нашій лабораторії були випадки, що в ковбасі вищого сорту знайшли кісткові „вкраплення”. Це свідчить про те, що стандартів не дотримувалися і додавали фарш, – розповідає Орися Дмитренко. – Користуються тим, що перевірити це можна лише в лабораторії.
Сорт на смак не впливає
– Хоча ковбаси поділяють на сорти, смак цієї продукції не залежить від сорту. Останній лише вказує на те, яка сировина використана для її приготування, – говорить фахівець. – Наприклад, якщо це варена ковбаса вищого сорту, отже, у ній має бути 100% таких складників: м’ясо знежиловане, сало, сир, вершки, яйця, олія. У першому сорті вищезгаданих продуктів має бути 70%, а решта – інші види сировини. Серед цих 30% дозволені: білкові стабілізатори, у тому числі свинячі шкірки, – не більше 10%, м’ясна маса або м’ясо птиці механічного обвалювання не більше 10%, соєвий чи молочний білки – не більше 10%, не більше 5% круп, не більше 3% крохмалю чи пшеничного борошна.
Разом цих добавок виходить 38%, а може бути лише 30%. Тому виробник на етапі формування рецептури може регулювати відсоток кожної добавки в межах допустимих норм. Перелік цих добавок має бути зазначений на етикетці в порядку зменшення кількості того чи іншого складника.
– Останнім у складі буде нітрит натрію, який додають у всі ковбаси для стабілізації кольору, тобто для того, щоб продукт був рожевого кольору, – каже фахівець. – Його додають у дуже малих кількостях. Цей складник на підприємстві на особливому контролі, під замком. Є спеціальний журнал його списання, бо велика кількість може спричинити отруєння.
Варене псується за 1-3 доби
Терміни придатності ковбаси залежать від кількості води – чим її більше, тим термін придатності менший. Найбільше зберігають сирокопчені і сиров’ялені вироби, найменше – варені ковбаси. В натуральній оболонці термін придатності менший, в поліамідних оболонках більший. Так варена ковбаса вищого гатунку, як і м’ясні хліби, може зберігатися не більше 72 годин, І,ІІ сорту – 48 год, ІІІ сорту –  не більше доби.  В поліамідних оболонках ковбаса вищого сорту може зберігатися не більше 10 діб, І сорту – не  більше 8 діб, ІІ, ІІІ сортів – не більше 6 діб. У вакуумній упаковці терміни зберігання схожі. Цілий виріб може зберігатися 10 діб, порційної нарізки – 8 діб, і сервірувальної нарізки (скибками) – 6 діб.
Скільки часу можуть зберігатися ковбаси?
Напівкопчене – до 15 діб
Напівкопчені вироби повинні зберігатися у висячому положенні. Строк придатності напівкопчених виробів якщо вони зберігаються при температурі 12С такий: вищий сорт – 10 діб, І, ІІ сорти – 5 діб. В основному у вітринах магазинів температура 6С. Тоді ковбаси вищого і І сорту можуть зберігатися не більше 15 діб, ІІ сорту – не більше 10 діб.
У вакуумній упаковці напівкопчені вироби продаються нарізані скибочками. Такі вироби при різній температурі мають різні терміни придатності: при 15С – не більше 6 діб, при 8С – не більше 8 діб, при 6С – не більше 12 діб. Якщо напівкопчені вироби нарізані шматками, час їх зберігання довший: при 15С – 8 діб, при 8С – 10 діб, 6С – не більше 15 діб.
Сирокопчене – півроку
Найдовше зберігають сирокопчені і сиров’ялені вироби. Незапаковані сирокопчені вироби при різних температурних умовах мають такі терміни зберігання: при 15С – 4 місяці, -2-4С – 6 місяців, -7-9С – 9 місяців. Термін придатності сиров’ялених ковбас такий – при 15С – 45 діб, -2-4С – 3 місяці, -7-9С – 6 місяців. У вакуумній упаковці при температурі зберігання від 0 до 6С сирокопчені і сиров’ялені вироби мають такі терміни придатності – скибочками – 25 діб, шматками – 45 діб, цілими батонами – 120 діб.

Читайте нас в Google News
Теги: "Тернопільстандартметрологія"ковбасановини Тернополя
Share6ShareSend

Пов'язані публікації

24 квітня у Тернополі відбудуться «Молодіжні гаївки»

24 квітня у Тернополі відбудуться «Молодіжні гаївки»

23.04.2025
Домашня ковбаса на Різдво: рецепт покроково

«Укрпошта» розпочинає продаж ковбаси у своїх відділеннях

19.04.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопіль під наймасовішим ударом російських ракет та дронів за час великої війни 06.06.2025
  • У Тернополі запроваджують зміни автобусних маршрутів з 25 червня 06.06.2025
  • Молода тернопільська біатлоністка стала амбасадором IBU 06.06.2025
  • Тернопільського медійника Тараса Савчука нагородили Відзнакою міського голови 05.06.2025
  • Служба безпеки попереджає про нову тактику російських спецслужб 05.06.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.