Кілограм цукру на Тернопільському ринку у вересні коштував 12 грн, у жовтні його уже продають за ціною 15 грн за кілограм. І це ще, кажуть на ринку, не межа – тут прогнозують подальше зростання вартості згадуваного продукту.
Суттєве зростання вартості продукту тернополяни пов’язують з кількома чинниками. Одним із них є зменшення посівів цукрового буряка в області, та й в країні загалом. В облдержадміністрації натомість наголошують – чинників, що впливають на ціну, дуже багато. Серед них – і паніка, яку створюють самі ж покупці, і спекуляції деяких власників заводів.
– Торік в області було засіяно 35 тисяч гектарів цукровим буряком, – пояснює директор Департаменту агропромислового комплексу ТОДА Олег Напора. – Було перероблено понад два мільйона тонн цукрового буряка і вироблено 300 тисяч тонн цукру. Цьогоріч же ми маємо 16,5 тисяч гектарів. Врожайність трохи менша, але, натомість, цукристість більша. Очікуємо прогнозовану цифру в районні 100 тисяч тонн цукру. Точні цифри будемо знати у листопаді. Відтак, якщо порівнювати, торік на Тернопільщині виготовили цукру у вісім разів більше, ніж є потреба в області. Цього року в області цукру виробляється в 3,5 рази більше, ніж є потреба в області. Тобто і цього року ми забезпечуємо цукром себе та ще дві області, які цукру не мають.
Зменшення посівів буряка, за словами пана Напори, періодичне. Тобто, якщо одного року цукор дешевий і ніхто, відповідно, на цьому не заробляє, то наступного аграрії автоматично роблять посівів менше.
– На зменшення посівів цукру насамперед вплинули ринкові фактори – велика кількість цукру загалом по Україні, низькі продажі. А друга причина – незрозумілість у роботі цукрових заводів. Приміром, чимало з цих заводів належало концерну «Мрія», тобто торік вони не мали господаря. Агровиробники, відповідно, не мають гарантії, що хтось купить у них цукровий буряк. А навіть, якщо і купить, то за ціною, яку захоче. Зараз же власником колишніх цукрових заводів «Мрії» є «Промінвестбанк» і вірити, що він буде дуже прихильним до економіки нашого регіону і заводів, важко.
Цьогоріч в області, за словами пана Напори, працює лише два заводи – Чортківський і власне колишній «Мріївській» – Збаразький. У першому планують переробити близько 1 млн тонн буряка , у другому – 250 тис. тонн, пише 20 хвилин.
– На даний момент цукрові заводи намагаються продавати цукор по 14,5 тисяч гривень за тонну, – додає посадовець. – Для порівняння, сьогодні на агробіржах тонну цукру продають, якщо перевести долари у гривні, за 8, 5 тисяч гривень. Тож виходить, що в нас деякі заводи, враховуючи те, що цукрову галузь в Україні контролюють люди, яких можна порахувати на пальцях однієї руки, просто наживаються. Адже в світі цукор коштує дешевше.
В той же час, наголошує пан Напора, на ринку Тернопільщини ще є старі запаси. Їх продають відповідно за старими цінами у магазинах, супермаркетах – приміром, за 12,15 грн.
– Особисто моя думка така: ціна на цукор може ще впасти, коли заводи почнуть віддавати цукор агровиробникам, – додає він. – Останнім потрібні гроші і вони продаватимуть за ринковими цінами, не намагатимуться заробити ще. Однак, факторів, що впливатимуть на ціну цукру, багато і намагатись спрогнозувати ціну – марно. Якщо після виборів курс долара стане 25-30 грн, ціна зросте. Якщо будуть потрясіння в економіці – також зросте. Якщо все буде стабільно – ціна впаде.
Обговорення