Як завжди, літо збігло у шаленому темпі і ось уже знову школярики подалися за парти гризти граніт науки.
Справа нелегка, тож і енергії дітям для цього потрібно чимало. Аби не було спокус вашим чадам «заправлятися» чіпсами-сухариками-ковбасою та іншою хімічною гидотою, запропонуйте їм домашні смаколики. Скажімо, шинку в банці чи сосиски з курячого філе — смак справжнього домашнього делікатесу!
На відміну від магазинних шинок та ковбас, набір продуктів тут найнатуральніший, жодних Е, барвників, підсилювачів смаку та іншої хімії. Посмакувати домашню шиночку або сосиску пропонуємо дітлахам з картопляними коржиками чи із сирними млинцями. А на десерт — смачнюча запіканка або манник. Смачно і корисно — саме те, що потрібно нашим школярикам!
Сосиски з курячого філе
500-700 г курячого філе, 100 г молока, 30 г вершкового масла, 1 яйце, 1 велика цибулина, 1 морквина, кріп, сіль, перець.
Усі інгредієнти змішати в блендері. На харчову плівку викласти невелику кількість фаршу. Туго загорнути фарш в кілька шарів плівки, формуючи сосиску, краї зав’язати на вузлик. В киплячу воду викласти сосиски і варити 15 хвилин. Потім витягнути, зняти плівку і обсмажити на вершковому маслі.
Куряча шинка в банці
600 г м’яса курки (не тільки філе), 1 ст. л. (з верхом) желатину, сухі трави за смаком, 1 зубець часнику, спеції для гриля за смаком, перець мелений, сіль.
Найкраще для приготування домашньої шинки використовувати і темне м’ясо курки, не тільки філе. Темне м’ясо додасть необхідного смаку і соковитості. Нарізати м’ясо потрібно середніми шматочками, посолити, поперчити, додати подрібнений часник, желатин і спеції. Добре все перемішати і залишити на 15-20 хвилин.
Читайте також: На Тернопіллі нова проблема – забагато педагогів
Відрізати необхідну довжину пакета для запікання і зав’язати один кінець ниткою. Застелити пакет в бляшану банку (об’ємом близько 600 мл), щільно укласти м’ясо і зав’язати другий кінець. Запікати в духовці при 190 ° С близько однієї години. Банку краще поставити на деко, тому що сік може трохи витікати. Нехай вистигає в банці, на ніч забрати у холодильник, а потім вийняти з банки і звільнити від пакета.
Фінські картопляні коржі
5-6 картоплин, 1 яйце, 100 г борошна, 1 ст. л. олії, 0,5 ч. л. солі, чорний перець за смаком.
Картоплю очистити і відварити до готовності, розім’яти в пюре без грудок, додати сіль, перець, яйце і борошно, замісити м’яке тісто. Стіл присипати борошном, тонко розкачати тісто, вирізати за допомогою тарілки коржі, наколоти їх виделкою. Викласти коржі на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в розігрітій духовці 15-20 хвилин, поки не зарум’яняться.
Сирно-яблучна запіканка
2 яблука, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. цукру (якщо є, то коричневий).
Для тіста: 250 г сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, дрібка солі, 0,5 склянки сметани (бажано — домашньої), 3 ст. л. борошна (просіяти).
Очистити яблука, порізати на часточки і обсмажити на вершковому маслі на сковороді (найкраще, щоб її потім можна було поставити в духовку). Посипати цукром. Приготувати тісто і залити ним яблука. Потримати на вогні ще кілька хвилин і поставити в духовку при температурі 200 градусів, поки не зарум’яниться.
Сирні млинці з зеленню
1,5 скл. молока, 2 яйця, 1 скл. борошна, 150 г твердого сиру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача, 2 ст. л. олії, кріп за смаком.
Змішати тепле молоко з цукром, сіллю і яйцями. Додати просіяне борошно з розпушувачем. Сир натерти на дрібній тертці, додати до рідкої маси. Потім додати дрібно посічену зелень і олію. Добре розмішати вінчиком. Випікати на змащеній маслом і розпеченій сковороді з двох боків. Готовий млинець злегка змастити вершковим маслом і скласти. Найсмачніші ці млинці — гарячі.
Мокрий манник
1 скл. кефіру, 1 скл. манки, 1 скл. борошна, 1 скл. молока, 1 скл. цукру, 1-2 яйця, 1 ч. л. соди, 1 пакетик ваніліну.
Збити яйця. Додати в миску кефір і добре збити. Додати 1 ч. л. соди. Гасити її оцтом не обов’язково, оскільки кефір — продукт кисломолочний, він сам з цим впорається. Додати манку, цукор і ванілін. Збивати, поки не зникнуть грудочки. Тепер додати борошно. Його може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Тісто має нагадувати густу сметану.
Деко змастити маслом, застелити пергаментним папером і вилити тісто. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку і запікати приблизно 35 хвилин. Готовність перевіряти сірником.
А тепер найцікавіше: взяти склянку теплого кип’яченого молока і вилити його зверху на готовий манник. Спочатку може здатися, що манник намок, але мине кілька хвилин — і все молоко вбереться в тісто. Манник виходить соковитим і дуже ніжним на смак!
Про це пише НОВА Тернопільська газета
Обговорення